Autor Wątek: Będąc Młodym Fizykiem...  (Przeczytany 344474 razy)

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
Odp: Będąc Młodym Fizykiem...
« Odpowiedź #465 dnia: Października 15, 2024, 11:56:21 am »
Ja tego typu błędy rachunkowe produkuję masowo ;) . Tym niemniej, o ile się nie pomyliłem...
Skończyłem rachunki na obliczeniu T (siły napięcia), ale męczył mnie ten "dziwny" wynik. Teraz podstawiłem wyliczony wzór na T do a (przyspieszenia, jakiemu podlegają obciążniki) i wyszło mi, że a=g[1-2m1/(m1+m2)] - gdzie m1 i m2 to masy obciążników). To dla danych 1 kg i 1,5 kg daje a=1/5g - i tu już świta skąd taki "dziwny" wynik.
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #466 dnia: Października 15, 2024, 12:23:11 pm »
No tak. A siłę napięcia nici T najprościej chyba znaleść z układu równań:
F2 = m2a = m2g - T
F1 = m1a = T - m1g

Skąd T = 2g[m1m2/(m1 + m2)]

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #467 dnia: Października 15, 2024, 12:35:45 pm »
Tak, dokładnie tak. Co by nie mówić to także jest nieintuicyjne (mam na myśli wynik liczbowy do którego to prowadzi). Widać też, że jeśli jedna z mas równa zero to waga wskaże zero. A jeśli masy są równe - to jedną masę. Poza tym można wyrzucić jeden bloczek prawdę powiedziawszy.
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #469 dnia: Stycznia 18, 2025, 08:40:25 pm »

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #470 dnia: Sierpnia 08, 2025, 02:20:50 pm »
Jest taki wykład Andrzeja Dragana:

a konkretnie ta jego część, która traktuje o przewodniku z prądem i konsekwencji zależnie od związania układu odniesienia obserwatora z przewodem, lub z płynącymi nim elektronami (zaraz od początku, ale rozcięte to jest dygresją o krowach i zorzy polarnej).

W układzie I obserwatora, w którym przewód spoczywa a poruszają się w sposób uporządkowany elektrony - płynie prąd, przewód jest obojętny i wytwarza pole magnetyczne - ale nie wytwarza pola elektrycznego. W układzie II obserwatora, związanym z poruszającymi się elektronami - poruszają się przeciwnie kationy (więc płynie prąd, choć elektrony stoją), następuje lorentzowskie skrócenie odległości między kationami, pojawia się więc ich nadwyżka w stosunku do elektronów, przewód z tego punktu widzenia jest naładowany i wytwarza pole elektryczne - ale nie magnetyczne. Jak więc wytłumaczyć, że obserwatorzy będą się różnili co do opisu stanu elektroskopu stojącego przy przewodzie? W I układzie, przy nienaładowanym przewodzie zbliżona sonda elektroskopu nie spowoduje jego naładowania poprzez indukcję, zaś w II układzie, kiedy przewód ma potencjał, powinno to nastąpić. Obserwatorzy, mimo różnych układów odniesienia, powinni widzieć tę samą rzeczywistość. Hę?

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #471 dnia: Dzisiaj o 08:47:40 am »
Na szybko, przed kawą: po pierwsze, elektrony poruszają się w przewodniku w ślimaczym tempo, zaledwie kilka mm/s, więc o zauważalnym skróceniu Lorentza raczej nie ma mowy.
Po drugie: jeśli już, skoro występuje skrócenie odległości między kationami, to na chłopski rozum powinnoby występować również skrócenie długości przewodnika. A jeśli tak, skąd sie weźmie nadwyżka kationów?
Czy ja czegoś nie kapuję?

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #472 dnia: Dzisiaj o 12:07:01 pm »
Widzę, że rozbierasz to jak ja :) .

Apropos "widocznego skrócenia Lorentza" to widoczne-niewidoczne, ale zgodnie z teorią zachodzi zawsze, kiedy jest dwóch obserwatorów inercjalnych poruszających się względem siebie. Nie ma jakiejś prędkości minimalnej, do której nie zachodzi.

Apropos drugiego - to są "paradoksy" a'la lina rozwijana z rakiety itd.  Dokładnie tak sobie pomyślałem - jedzie pociąg dość długi, i nagle wszyscy pasażerowie wstają z miejsc i idą przeciwnie do kierunku jazdy z prędkością pociągu - czyli względem ziemi stoją w miejscu a pociąg jedzie. W chwili t=0 wszyscy siedzieli i wszystkie siedzenia były zajęte, następnie wszyscy wstali i ze stałą prędkością idą, przechodząc z wagonu do wagonu (ci na czele pochodu, biedacy, wypadają z tyłu na tory ;( ). Więc wagon do wagonu w każdym wagonie liczba podróżnych powinna się zgadzać z liczbą siedzeń (pomijając wagony już opróżnione lub w czasie opróżniania). Ale czy na pewno? Z punktu widzenia ziemi ludzie stoją i mogą zmierzyć odległość między sobą i będzie ona taka sama dla nich i dla obserwatora stojącego przy torze. Natomiast z tego samego punktu widzenia wagony muszą się skrócić. Jeśli pociąg jedzie z prędkością V to każdy obserwator stacjonarny (lub idący pasażer) powie, że aby przejechał odcinek od pasażera do pasażera równy S to będzie S/t. Ale gdyby na siedzeniu leżał zegarek to pokaże czas t', nieco krótszy... Pasażer stacjonarny względem ziemi obserwuje wchodzących i wychodzących z jego wagonu i to samo robi jeden pasażer, który wciąż siedzi, bo nie chciało mu sie wstać. Chwile wejść i wyjść pasażerów z tego wagonu sa dla nich różne a w szczególności co dla jednego jest jednoczesne, nie jest jednoczesne dla drugiego.