Autor Wątek: Diuna i wizja przyszłości  (Przeczytany 96309 razy)

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
Odp: Diuna i wizja przyszłości
« Odpowiedź #30 dnia: Listopada 17, 2024, 11:50:08 pm »
Donoszą, że ten nowy serial diunowy przewidywalnie słaby:
https://immersja.com/diuna-proroctwo-recenzja
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #31 dnia: Maja 30, 2025, 11:12:12 am »
Doczytałem korespondencję Lem-Le Guin, i wiem już, co Mistrz o "Diunie" myślał, a myślał niepochlebnie:

"Twórczość Dumasa uważam za szmirę, ale wysoce zajmującą. Natomiast zastanawiają mnie czytelnicy, którzy lubią nudną szmirę. Dlaczego czytają Diunę zamiast Siedmiu filarów mądrości Lawrence’a? Diuna to uproszczone, dziewiętnastowieczne arabsko-tureckie paradygmaty z drugiej ręki, a Lawrence przynajmniej oparł się na własnych doświadczeniach. Czy lubią świat ukazany w  sposób prosty i jasny?"

ps. Lawrence:
https://gutenberg.net.au/ebooks01/0100111h.html
« Ostatnia zmiana: Maja 31, 2025, 01:12:51 pm wysłana przez Q »
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #32 dnia: Stycznia 26, 2026, 11:48:15 am »
"Diuna" a nasza teraźniejszość:
https://www.youtube.com/watch?v=Cb_exhYXgQg

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #33 dnia: Marca 17, 2026, 10:57:31 pm »
Trailer trzeciej części nowej "Diuny" (ekranizacji "Mesjasza..."):

A z wykopalisk ;)... Herbert o swojej powieści:

I Harlan Ellison o "Diunie" Lyncha:
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 09, 2026, 09:00:34 pm wysłana przez Q »

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #34 dnia: Lipca 26, 2026, 12:40:11 am »
Pełniejszy zwiastun "Dune: Part Three":
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 12:06:36 am wysłana przez Terminus »

Terminus

• Global Moderator
  • God Member
  • AST-Pm-105/044 Uniwersalny Naprawczy
« Odpowiedź #35 dnia: Dzisiaj o 12:11:58 am »
A bo ja wiem. Musiałbym najpierw obejrzeć te dwie pierwsze części, bo jeszcze się nie zebrałem.
Ale tu sprawa ma się lepiej niż w przypadku Blade Runner 2049, którego chyba nigdy nie obejrzę (za mocno czczę oryginał). Ponieważ mianowicie do Diuny Lyncha ni czuję praktycznie nic, więc niewiele stoi na przeszkodzie by sobie toto Vilneuve'a tez obejrzeć. Chociaż trailery nie robią na mnie prawie wcale wrażenia, strasznie holiłudzkie.
Ciekawe jak Vilneuve sprzeda koniec Mesjasza, gdyż jak niektórzy wiedzą, hepi endu to tam nie ma. Pewnie mu producenci każą to zmienić :)