Autor Wątek: Sprawy różnakie  (Przeczytany 897653 razy)

dzi

• Gość
Odp: Sprawy różnakie
« Odpowiedź #690 dnia: Września 17, 2007, 06:42:23 pm »
Mimo tej odpowiedzi i tak sprobuje miec ostatnią.

Jeśli Cię to bawi...
Chce zobaczyc co Ciebie w tym bawi.

Q

• Gość
« Odpowiedź #691 dnia: Września 17, 2007, 07:08:18 pm »
proszę o przelanie strumieni swojej kreatywności do tematu "właśnie przeczytałem", który w tym celu został odpowiednio przemianowany.

Decyzja iście salomonowa, a i finał topicu stosownie spektakularny...

Mnie to nie bawi. Ja po prostu dużo piszę i (uwierz mi) wolałbym merytorycznie dyskutować (choćby we wszystkich topicach na raz) niż być postrzegany jako troll czy takie cuś...
« Ostatnia zmiana: Września 17, 2007, 07:12:41 pm wysłana przez Q »

dzi

• Gość
« Odpowiedź #692 dnia: Września 17, 2007, 08:28:42 pm »

Mnie to nie bawi. Ja po prostu dużo piszę i (uwierz mi) wolałbym merytorycznie dyskutować (choćby we wszystkich topicach na raz) niż być postrzegany jako troll czy takie cuś...
Tak latwo Ci nie pojdzie...

Q

• Gość
« Odpowiedź #693 dnia: Września 17, 2007, 09:00:52 pm »
Była swego czasu na Forum mowa o Microsofcie, oto coś na ten temat:

Informatyka 497 mln euro  aktualizacja - 18:47

Kara dla Microsoftu za praktyki monopolistyczne utrzymana

ks, jk, PAP

Microsoft przegrał proces z Komisją Europejską w sprawie nałożenia 497 mln euro kary za wykorzystywanie pozycji monopolisty i nie dzielenie się informacjami z konkurencją. Wyrok nie jest prawomocny

Firma ma prawo odwołać się do Trybunału Sprawiedliwości UE. Obserwatorzy spekulują, że prawdopodobnie Microsoft zrobi to.

Jednak tuż po ogłoszeniu wyroku, Microsoft wstrzymał się z decyzją. "Nie chcę mówić o tym, co będzie później" - powiedział Brad Smith, prawnik koncernu.

Ogłoszenie wyroku przez 13 sędziów było po raz pierwszy transmitowane na żywo przez telewizję.

Sąd odrzucił apelację Microsoftu "w zasadniczej części" - poinformowały służby prasowe Trybunału Sprawiedliwości. Komisja Europejska natychmiast zareagowała, z "zadowoleniem witając wyrok" - napisano w komunikacie prasowym Komisji Europejskiej.

W marcu 2004 roku Komisja Europejska zażądała od Microsoftu rekordowej grzywny 497 mln euro za naruszanie unijnych przepisów o konkurencji. Chodziło o to, że flagowy produkt Microsoftu, system operacyjny Windows zainstalowany w 90 proc. komputerów osobistych na świecie, utrudnia korzystanie z oprogramowania pochodzącego od innych producentów.

W szczególności KE miała za złe amerykańskiej firmie, że dołącza do Windows aplikację Media Player, służącą do odtwarzania plików audio i wideo, wypierając z tego segmentu rynku innych producentów oprogramowania.

Microsoft został zobowiązany do przedstawienia "pełnych i dokładnych" informacji o swym oprogramowaniu dla serwerów, aby twórcy konkurencyjnego oprogramowania mogli zapewnić pełną współpracę ich produktów z oprogramowaniem Microsoftu.

Zdaniem obserwatorów, stawką w procesie była nie tylko wiarygodność KE, ale także przyszłość praktyk handlowych Microsoftu, a co za tym idzie - sytuacja na światowym rynku informatycznym w najbliższych latach.

Poniedziałkowe zwycięstwo KE może też dodać jej odwagi, by nałożyć na amerykańskiego giganta dodatkowe kary.

W lipcu 2006 KE wymierzyła firmie kolejną karę - 280 mln euro - za to, że wbrew swoim zobowiązaniom Microsoft nie przedstawia "pełnych i dokładnych" informacji o swym oprogramowaniu dla serwerów, tak by twórcy konkurencyjnego oprogramowania mogli zapewnić pełną współpracę ich produktów. Od tej grzywny Microsoft także odwołał się do Luksemburga.

Przewodniczący Komisji Europejskiej Jose Barroso oświadczył na konferencji po wydaniu orzeczenia sądu, że wyrok potwierdza celowość i wiarygodność polityki konkurencji Komisji Europejskiej.
Zmniejszenie udziału giganta w rynku
Zdaniem komisarz ds. konkurencji Neelie Kroes, wyrok jest tym ważniejszy, że stanowi "precedens dotyczący zobowiązań firm mających pozycję dominującą, zwłaszcza w sektorze najnowszych technologii".

Podkreśliła że po wyroku Microsoft "nie ma już żadnych usprawiedliwień", by nie dostosować się do żądań KE, co będzie oznaczało w konsekwencji "poważny spadek" udziałów amerykańskiego giganta na rynku.

- Trudno powiedzieć, czy na przykład 50 proc. byłoby dobrą liczbą, ale to, czego my oczekujemy, to znaczący spadek - dodała Kroes.
http://www.rzeczpospolita.pl/news.rol?newsId=20809

Tak latwo Ci nie pojdzie...

Skoro naprawdę musisz się bawić w przepychankę na ilość postów, postaraj się choć by były merytoryczne (wspomnij co Terminus rzekł był o mnożeniu niepotrzebnych postów)... :P
« Ostatnia zmiana: Września 17, 2007, 09:03:38 pm wysłana przez Q »

dzi

• Gość
« Odpowiedź #694 dnia: Września 17, 2007, 09:19:14 pm »
Skoro naprawdę musisz się bawić w przepychankę na ilość postów, postaraj się choć by były merytoryczne (wspomnij co Terminus rzekł był o mnożeniu niepotrzebnych postów)... :P
Tez moge cos skopiowac z wikipedii. Mam nadzieje ze jak ban to tylko z Tobą!!!!  ;D

Q

• Gość
« Odpowiedź #695 dnia: Września 17, 2007, 09:48:03 pm »
Tez moge cos skopiowac z wikipedii. Mam nadzieje ze jak ban to tylko z Tobą!!!!  ;D

1. To nie cytat z Wikipedii, a świeży news na interesujący temat...
2. Nie wiem jak Ty, ale ja się o bana ubiegać nie zamierzam w końcu nie robię nic wbrew regulaminowi Forum.

dzi

• Gość
« Odpowiedź #696 dnia: Września 17, 2007, 09:56:31 pm »

1. To nie cytat z Wikipedii, a świeży news na interesujący temat...
2. Nie wiem jak Ty, ale ja się o bana ubiegać nie zamierzam w końcu nie robię nic wbrew regulaminowi Forum.
Wiec w koncu powstrzymaj sie od odpowiedzi na mojego posta.

Q

• Gość
« Odpowiedź #697 dnia: Września 17, 2007, 11:12:08 pm »
Terminusie, może wyjaśnisz z łaski Swojej, dlaczego usunąłeś mój post o "Niezwycieżonym" porównujacy go do "Star Treka i "Aliens"??? Był w 100% merytoryczny i zawierał (IMHO całkiem ciekawe) czytelnicze imperesje na temat tego dzieła... Jeśli masz taką możliwość (a, że sam też gdzieś tam jestem adminem, wiem, że takie możliwości zwykle są) proszę przywróć go.

Nie twierdze, że wszystkie moje posty są tak wspaniałe, że nie mozna ich usunąć (choć inni Forumowicze jakoś rzadko byli w ten sposób "nagradzani"), ale akurat w "Akademii Lemologicznej" starałem się zawsze trzymać tematu i powiedzieć coś nowego/ciekwago, a przynajmniej podzielić się po prostu emocjami i przemyśleniami jakie wyzwoliłą w mnie lektura danego dzieła (nawet to o Białej Kuli i Czarnej Dziurze - choć ubrane w formę aforyzmu było merotyorycznie słuszne...)

Tak naprawdę z całego Forum mogłaby dla mnie istnieć tylko "Akademia" więc jeśli zrobiłęś to złośliwie, to było to i wredne i poniżej Twojego poziomu. Cytelnikiem i wręcz "czcicielem" Mistrza przez to być nie przestane, ale (niektórych) "braci w wierze" gotowe mi to obrzydzić...
« Ostatnia zmiana: Września 18, 2007, 12:11:51 am wysłana przez Q »

draco_volantus

• Gość
« Odpowiedź #698 dnia: Września 18, 2007, 01:48:32 am »
Ej, moze draco nie jest zły, moze jest poprostu głupi? :>

weźcie tyle nie piszcie, ledwo się do tego dostałem.

dzi.

http://spierdalaj.org/

Q

• Gość
« Odpowiedź #699 dnia: Września 18, 2007, 02:44:22 am »
weźcie tyle nie piszcie, ledwo się do tego dostałem.

Dobra, nie będziem...

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #700 dnia: Września 18, 2007, 10:54:33 am »
@ Q.

Nie, nie mam takiej możliwości (przywracania postów).
Co jak co, ale akademię sam wymyśliłem i stworzyłem, i nie będzie mi tam nikt kotletów na wspaniale pozakańczanych tematach odgrzewał.

Jeśli chcesz się udzielić w Akademii, to - jako że jest ona bytem samodzielnym - zaproponuj tam w temacie 'organizacja', że chciałbyś przerabiać jakąś książkę, namów na to ludzi, i zacznij się wywnętrzać. Na to mojej ani niczyjej zgody nie potrzebujesz.

Oczywiście wstyd mi się przyznać, że posunąłem się do tak brutalnej metody, no ale cóż, nikt nie jest nieomylny. Postaram się już więcej nie dać Ci możliwości zmuszenia mnie do takiego czynu... if you know what I mean.

T

Q

• Gość
« Odpowiedź #701 dnia: Września 18, 2007, 04:34:47 pm »
@Terminus

Wyraziłem w "Organizacji" swoje zdanie na temat zamykania wątków dyskusji, wiec nie będę sie powtarzał. Co zaś do metod - "styl to człowiek" jak mówią... I nikt Cię do niczego nie zmuszał - sam dokonałeś wyboru więc nie zwalaj na innych odpowiedzialności.

Q

Mieslaw

• Gość
« Odpowiedź #702 dnia: Września 18, 2007, 04:42:05 pm »
Luudzieee... dalibyście sobie już spokój  >:(

Była swego czasu na Forum mowa o Microsofcie, oto coś na ten temat
Precz z tym monopolistą  [smiley=evil.gif]

Q

• Gość
« Odpowiedź #703 dnia: Września 18, 2007, 04:53:35 pm »

No, ja tego newsa tak specjalnie... Z myślą o Tobie.. ;). W końcu jako jedyny z nielicznych mi "szpilek nie wtykałeś".

Mieslaw

• Gość
« Odpowiedź #704 dnia: Września 23, 2007, 03:38:44 pm »

No, ja tego newsa tak specjalnie... Z myślą o Tobie.. ;). W końcu jako jedyny z nielicznych mi "szpilek nie wtykałeś".

Dzięki  :)

Prawdopodobnie najgłupszy (najbardziej bezsensowny) artykuł w Wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Snickers