Autor Wątek: Właśnie się dowiedziałem...  (Przeczytany 3487267 razy)

lilijna

• Gość
Re: Właśnie się dowiedziałem...
« Odpowiedź #1590 dnia: Lutego 08, 2008, 10:57:05 am »
Jednym słowem - reklama dźwignią Programu Kosmicznego ;).

Tak i bardzo dobrze. Marnie by to wyglądało gdyby naukowcy z NASA (i innych org.) odcięli się od społeczeństwa tworząc elitarny, zamknięty krąg, do którego my, zwykli śmiertelnicy, nie mielibyśmy wstępu. Oni sobie, a my sobie. I nic. A tak pięcioletnie Krzysie, Anie, Mietki będą z zapartym tchem obserwować co się dzieje poza granicami naszej planety, a potem będą spełniać swoje marzenia o zostaniu wielkimi naukowcami i przyczynianiu się do poznania kosmosu. To trochę wszystko przyśpieszy. Z której strony nie spojrzeć - na plus.

Q

• Gość
« Odpowiedź #1591 dnia: Lutego 08, 2008, 11:23:39 am »
Tak i bardzo dobrze. Marnie by to wyglądało gdyby naukowcy z NASA (i innych org.) odcięli się od społeczeństwa tworząc elitarny, zamknięty krąg, do którego my, zwykli śmiertelnicy, nie mielibyśmy wstępu. Oni sobie, a my sobie. I nic. A tak pięcioletnie Krzysie, Anie, Mietki będą z zapartym tchem obserwować co się dzieje poza granicami naszej planety, a potem będą spełniać swoje marzenia o zostaniu wielkimi naukowcami i przyczynianiu się do poznania kosmosu. To trochę wszystko przyśpieszy. Z której strony nie spojrzeć - na plus.

Ależ nie kwestionuję przydatności reklamy dla tak szlachetnego celu... Kłopot w tym, ze kiedyś pod auspicjami NASA powstała "Odyseja Kosmiczna", a teraz (w celach reklamowych właśnie) "Armageddon" i "Misja na Marsa", bzdurne widowiska, które nie mają siły kogokolwiek do czegokolwiek zachęcić...

Może nowa internetowa strategia reklamowa okaże się szczęśliwsza...

dzi

• Gość
« Odpowiedź #1592 dnia: Lutego 15, 2008, 12:39:05 pm »

maziek

• Gość
« Odpowiedź #1593 dnia: Lutego 15, 2008, 02:06:41 pm »
Hmm... ;D.

lilijna

• Gość
« Odpowiedź #1594 dnia: Lutego 15, 2008, 02:12:01 pm »
dzi, mniemam, że chodziło Ci raczej o coś w tym stylu ;)

Q

• Gość
« Odpowiedź #1595 dnia: Lutego 15, 2008, 02:39:21 pm »
Odkryli układ planetarny podobny do Słonecznego

W kwestii formalnej: wszystkie układy planetarne są podobne do Słonecznego. Wszędzie dookoła gwiazdy krążą planety ;).

(Ale nie powiem, że ta powszechność nie cieszy...)
« Ostatnia zmiana: Lutego 15, 2008, 02:44:07 pm wysłana przez Q »

Q

• Gość
« Odpowiedź #1596 dnia: Lutego 15, 2008, 02:41:43 pm »
dzi, mniemam, że chodziło Ci raczej o coś w tym stylu ;)

Pewnie tak, bo dzi był łaskaw linknąć nam jakiegoś Street Fightera  :D :D :D

(No, chyba, że to istoty pozaziemskie byli. Po homo rusticus orionensis wszystko możliwe... ;))
« Ostatnia zmiana: Lutego 15, 2008, 02:46:57 pm wysłana przez Q »

maziek

• Gość
« Odpowiedź #1597 dnia: Lutego 15, 2008, 03:10:24 pm »
W kwestii formalnej: wszystkie układy planetarne są podobne do Słonecznego. Wszędzie dookoła gwiazdy krążą planety ;).
Masz bardzo ogólne kryteria chyba...

dzi

• Gość
« Odpowiedź #1598 dnia: Lutego 15, 2008, 03:16:35 pm »
Haha ok, składam dymisję z internetu ;)

Q

• Gość
« Odpowiedź #1599 dnia: Lutego 15, 2008, 03:20:59 pm »
Masz bardzo ogólne kryteria chyba...

Bo ja cimny chłop jestem.

Q

• Gość
« Odpowiedź #1600 dnia: Lutego 15, 2008, 03:22:14 pm »
Haha ok, składam dymisję z internetu ;)

Dlaczego? Fighter też wart był obejrzenia ;D.

maziek

• Gość
« Odpowiedź #1601 dnia: Lutego 15, 2008, 03:32:59 pm »
Bo ja cimny chłop jestem.
Czy "cimny" to gwarowe?

edit: ale nie schodźmy z tematu, wrzuconego tak czy siak przez dzi, z podbudową techniczną lilijny ;)...

Zwykle w takich razach mówię: "Za prawdę powiadam Wam, już blisko". Więc tym razem, żeby sie nie powtarzać, tylko mówię, że zwykle wtedy tak mówię...

Q, mimo tak szerokich kryteriów ściąłeś wszystkie układy wokół gwiazd podwójnych itd... Moim zdaniem powinieneś to zmienić na coś takiego: "wszystkie układy są podobne, pomniejsi latają wokół większych"...
« Ostatnia zmiana: Lutego 15, 2008, 03:41:17 pm wysłana przez maziek »

Q

• Gość
« Odpowiedź #1602 dnia: Lutego 15, 2008, 05:56:53 pm »
Czy "cimny" to gwarowe?

Przypuszczalne tak. W każdym razie zasłyszane.

Q, mimo tak szerokich kryteriów ściąłeś wszystkie układy wokół gwiazd podwójnych itd... Moim zdaniem powinieneś to zmienić na coś takiego: "wszystkie układy są podobne, pomniejsi latają wokół większych"...

Bardzo słuszne zastrzeżenie. Tyle, że przy tak szerokiej definicji sprawa przestaje dotyczyć wyłączine układów planetarnych ;).

ps. najwidoczniej mamy "szczęście"...  >:(

maziek

• Gość
« Odpowiedź #1603 dnia: Lutego 15, 2008, 07:06:24 pm »
ps. najwidoczniej mamy "szczęście"...  >:(
Nie wiem, kto jest głupszy, rząd, czy dziennikarze/media. USA ostrzegły, o czym zresztą wiadomo mniej więcej od miesiąca, że ten satelita może spaść gdziekolwiek pomiędzy 52 północnym a południowym równoleżnikiem.

Q

• Gość
« Odpowiedź #1604 dnia: Lutego 15, 2008, 07:10:59 pm »
Nie wiem, kto jest głupszy, rząd, czy dziennikarze/media. USA ostrzegły, o czym zresztą wiadomo mniej więcej od miesiąca, że ten satelita może spaść gdziekolwiek pomiędzy 52 północnym a południowym równoleżnikiem.

Obawiam się, że poziom podobny...

BTW: coś nasze kolejne rządy do spółki z mediami podświadomie marzą o tragedii... Były zamachy terrorystyczne - pojawiły się z marszu spekulacje "kiedy u nas". Satelita może walnąć - znów nadzieja, że nastąpi to w kochanej Ojczyżnie. Poszukiwanie dramatyzmu godne Przybyszewskiego (jeśli Boy'owi wierzyć). Za dobrze im? Horrorów trza?