Autor Wątek: Właśnie się dowiedziałem...  (Przeczytany 3487259 razy)

dzi

• Gość
Re: Właśnie się dowiedziałem...
« Odpowiedź #1575 dnia: Stycznia 31, 2008, 04:01:50 pm »
Jak opęta to pewnie trzeba.

Q

• Gość
« Odpowiedź #1576 dnia: Stycznia 31, 2008, 04:33:34 pm »
Swoją drogą pytanie dobre dla teologów (i dzielących włos na czworo filozofów):

czy papież opętany przez Szatana, byłby nadal nieomylny w sprawach wiary, cokolwiek by pod wpływem złego ducha głosił?

:D :D :D

maziek

• Gość
« Odpowiedź #1577 dnia: Stycznia 31, 2008, 05:33:29 pm »
Papieżowi trzeba po służbie w organizacji młodzieżowej.

Dzi - cała przyjemność po mojej stronie. Te sprawy mnie fascynują i mogę tak do oporu.

Q - nie znam się na chaosie. Była kiedyś taka książka z serii "nieskończoności" ale to ze dwie dychy temu, jak temat zacznał być modny, tak jak fraktale. Z tego co wiem, i fraktale i teoria chaosu mieszkają teraz w jednej budce z np. cybernetyką. Okazało się, że nie są dobre na wszystko. Zjawiska nieliniowe owszem, ale jednak coś przycichło. Choć wiele można się o chaosie nauczyć obserwując ostatnio nasze forum (a może o uporządkowaniu?).

Co do jak piszesz kłótni to żadnej nie było, tylko mnie doprowadziłeś do białej gorączki. Podany link nie pasuje do sytuacji bo nie o to chodzi, że państwo będzie walczyć z piractwem, tylko że młody, inteligentny, oczytany itd. facet... Skończmy ten temat raz na zawsze. Nobody's perfect.

Q

• Gość
« Odpowiedź #1578 dnia: Stycznia 31, 2008, 05:59:51 pm »
Papieżowi trzeba po służbie w organizacji młodzieżowej.

;)

ale to ze dwie dychy temu, jak temat zacznał być modny, tak jak fraktale.

Ciekawe, że nawet w Nauce mody przychodza i odchodzą... (A tej na cybernetykę nawet sam Mistrz uległ.)

Z tego co wiem, i fraktale i teoria chaosu mieszkają teraz w jednej budce z np. cybernetyką. Okazało się, że nie są dobre na wszystko.

A już się bałem, że psychohistoria też okaże się realna ;)... (Bo pod koniec Asimov podczepiał ją pod chaos i fraktale.)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 31, 2008, 06:00:51 pm wysłana przez Q »

dzi

• Gość
« Odpowiedź #1579 dnia: Stycznia 31, 2008, 08:43:21 pm »
Swoją drogą pytanie dobre dla teologów (i dzielących włos na czworo filozofów):

czy papież opętany przez Szatana, byłby nadal nieomylny w sprawach wiary, cokolwiek by pod wpływem złego ducha głosił?

:D :D :D

Nie byłby, to dość oczywiste.

maziek

• Gość
« Odpowiedź #1580 dnia: Stycznia 31, 2008, 09:00:51 pm »
Możnaby z tym dyskutować co najmniej na dwa sposoby.

Po pierwsze, czy namiestnik Jezusa może być opętany przez Szatana (nie wiem, pytam się. Jezus nie dał sie opętać).

Po drugie, w takich chwilach (nieomylności) to Bóg przemawia przez usta papieża (chyba?), a Bóg jest silniejszy od Szatana.

Q

• Gość
« Odpowiedź #1581 dnia: Stycznia 31, 2008, 09:24:08 pm »
Widzę, że piękną dyskusję sprowokowałem ;). Podstawowe stanwiska zostały przedstawione, a można tak długo i uczenie... Jak z tymy dyabłami na łebko od szpilki...  ;)

ps. coś a'propopos.

pps.
Po drugie, w takich chwilach (nieomylności) to Bóg przemawia przez usta papieża (chyba?)

Owszem ;). Duch Święty konkretnie ;).
« Ostatnia zmiana: Stycznia 31, 2008, 09:25:39 pm wysłana przez Q »

NEXUS6

• Gość
« Odpowiedź #1582 dnia: Lutego 06, 2008, 03:45:53 pm »
A ja sie ostatnio dowiedzialem z The Times, ze w Oswiecimiu gineli oprocz Zydow i Cyganow, niepelnosprawni, geje i murzyni. Polakow nie stwierdzono. Coz, czlowiek sie uczy cale zycie...
http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/education/article3300819.ece

Q

• Gość
« Odpowiedź #1583 dnia: Lutego 06, 2008, 04:58:44 pm »
A ja sie ostatnio dowiedzialem z The Times, ze w Oswiecimiu gineli oprocz Zydow i Cyganow, niepelnosprawni, geje i murzyni. Polakow nie stwierdzono. Coz, czlowiek sie uczy cale zycie...

Mamy na Phoenixie taki topic, nazywa sie "Opad szczęki".. Pasowałoby tam jak znalazł...

Mieslaw

• Gość
« Odpowiedź #1584 dnia: Lutego 07, 2008, 11:20:34 pm »
:(

Na inny temat

NASA chce podłączyć Marsa do internetu

A teraz standardowe pytanie: co o tym sądzicie ?

BTW: Przypomniał mi się Obłok Magellana :).
« Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2008, 11:21:12 pm wysłana przez Mieslaw »

maziek

• Gość
« Odpowiedź #1585 dnia: Lutego 07, 2008, 11:30:47 pm »
Sądze że to rozsądne, przechodzimy od stanu, w którym wiedza (informacja) była dawkowana jak papier toaletowy w moim akademiku do stanu, w którym trzeba bardzo uważać, żeby się nie stać zbójcą Gębonem z dyplojem. Ciekawi mnie tylko, jak załatwią time-lag. Stawiałbym, że "ulubione" będą się cały czas odświeżać w tle...

Z innej beczki - wczoraj kopara mi opadła, bo na Discovery w serii "Jak to jest zrobione" pokazywali wyrób miniaturowych (skala 1:12) naczyń ze srebra i złota plus pokoiki do ustawinia tego (dla dorosłych, nie dla dzieci - ponoić niezła lokata...). Zaraz mi się D.i.c.k przypomniał i ten jego narkotyk umożliwiający zamieszkanie w takim pokoiku. Świat się kończy ;).

Q

• Gość
« Odpowiedź #1586 dnia: Lutego 08, 2008, 12:05:18 am »

A co może o tym sądzić taki technofil i technofetyszysta jak ja? Krok we właściwym kierunku oczywista... ;)

Przypomniał mi się Obłok Magellana  :).

A mi jedna powieść Reynoldsa. "Migotliwa wstęga" bodajże...
« Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2008, 12:08:06 am wysłana przez Q »

Q

• Gość
« Odpowiedź #1587 dnia: Lutego 08, 2008, 12:06:38 am »
Z innej beczki - wczoraj kopara mi opadła, bo na Discovery w serii "Jak to jest zrobione" pokazywali wyrób miniaturowych (skala 1:12) naczyń ze srebra i złota plus pokoiki do ustawinia tego (dla dorosłych, nie dla dzieci - ponoić niezła lokata...). Zaraz mi się D.i.c.k przypomniał i ten jego narkotyk umożliwiający zamieszkanie w takim pokoiku. Świat się kończy ;).

Tam od razu świat sie kończy... Po prostu ludzka głupota przybiera nowe oryginalne formy...

lilijna

• Gość
« Odpowiedź #1588 dnia: Lutego 08, 2008, 12:56:36 am »

Czemu nie. Im większy krąg ludzi będzie interesował się tym co NASA robi w kosmosie, tym bardziej będzie się to przyczyniało do (i tutaj może trochę przesadzę) jego eksploracji...

Q

• Gość
« Odpowiedź #1589 dnia: Lutego 08, 2008, 01:16:42 am »
Czemu nie. Im większy krąg ludzi będzie interesował się tym co NASA robi w kosmosie, tym bardziej będzie się to przyczyniało do (i tutaj może trochę przesadzę) jego eksploracji...

Jednym słowem - reklama dźwignią Programu Kosmicznego ;).