Na przykład kwadrat możemy podzielić na 4 części dwukrotnie mniejsze; skala s=2, czyli 4=2d i d=2. Sześcian można podzielić na osiem takich części, a więc s=2 i mamy 8=2d, w związku z czym d=3.
Witam,
W przytoczonym przez
qertuo cytacie zastanawia mnie jedna kwestia: "kwadrat możemy podzielić na 4 części
dwukrotnie mniejsze...". Nie jestem matematykiem, więc z góry proszę o wyrozumiałość, ale widzę tu pewną umowność określenia "dwukrotnie mniejsze". W powyzszym przykładzie jesli kwadrat o boku
a podzielimy na 4 równe części otrzymamy 4 kwadraty o boku
a/2. Niby wszystko się zgadza, ale tylko przy założeniu że za miarę "krotności" przyjmiemy długość boku. Ale jesli rozpatrzymy to biorąc pod uwagę powierzchnie tych kwadratów to okaże się że te cztery kwadraty są
czterokrotnie mniejsze niż kwadrat wyjściowy. Z kolei w przypadku sześcianu nie mogę się absolutnie zgodzić ze stwierdzeniem że sześcian o objętośći
a3/8 jest dwukrotnie mniejszy ("s=2") niż sześcian o objętości
a3 bo to byłoby tak jakbyśmy stwierdzili że 1 litr piwa (albo benzyny - jak kto woli
) to dwukrotnie mniejsza ilość niż 8 litrów. Zatem znaczenie określenia "x-krotnie mniejszy" jest tu moim zdaniem problematyczne.
Jak już wspomniałem nie jestem matematykiem, więc być może w moim rozumowaniu kryje sie jakis błąd, dlatego będę wdzięczny jesli ktoś z Szanownych Forumowiczów zechce mnie oswiecic...
Pozdrawiam