I. Moje trzy grosze tragiczne:Irańczycy przyznali się bez bicia po kilkudziesięciu weryfikacyjnych godzinach, Amerykanie po kilkudziesięciu dniach. To jest różnica kultur i odpowiedzialności.
22 lata temu Amerykanie zestrzelili przez pomyłkę (przynajmniej tak twierdzili) irański samolot z prawie 300 pasażerami na pokładzie. Wszyscy zginęli. Informuje o tym wczorajsza "Rzeczpospolita":
https://www.rp.pl/Katastrofy/200119916-Jak-w-1988-roku-zestrzelono-iranski-samolot-pasazerski.html Amerykanie nie przyznawali się do winy przez bodaj miesiąc, ale może lepiej będzie, gdy ktoś poda precyzyjny link z datą.
Następnie bywało różnie. Trzy przykłady:
- Do dziś nie ma prokuratorskiego oskarżenia ani wyroku sądu w sprawie śmierci pana Litwinienki w 2006 roku..
- Do dziś nie ma prokuratorskiego oskarżenia w sprawie MH-17 z 2014 roku..
- Nadal absolutnie nic urzędowo nie wiadomo w sprawie rzekomego otrucia pana Skripala w 2018 roku.
Owszem, jest mnóstwo rusofobicznych medialnych fejków. Ale nic ponadto.
Trudno bić Persom brawo za to, że zachowali się honorowo i zgodnie z prawdą. Tak wprawdzie powinien zachować się każdy, ale każdy tak się nie zachowuje. Każdy kręci do ostatka.
Stanisław Remuszko
remuszko@gmail.com, 504-830-131
II. Moje trzy grosze lemoniadowe:Szanowni Państwo Lemolubowie,
Od dra Rafała Sworsta - szefa krakowskiego Ogrodu Doświadczeń im. Stanisława Lema - dowiedziałem się (moje interpretacyjne streszczenie), że w bieżącym roku Ogród gruntownie zmienia swe oblicze, co oznacza gigantyczne prace organizacyjno-inwestycyjno-logistyczne, nie wspominając o takich drobiazgach, jak prawo (przetargi) czy finanse (milijony).
Oznacza to również, że w bieżącym roku Lemoniady nie będzie. Nie wykluczone, że taka X jubileuszowa Lemoniada zostanie przygotowana na rok przyszły, gdy będziemy świętować setną rocznicę urodzin Mistrza.
Od razu też mówię, że najpewniejszym tematem tej ewentualnej jubileuszowej Lemoniady byłaby powieść "Niezwyciężony", którą ponoć właśnie wydaje sławny MIT (MAT lub MUT), a zdjęcia okładek są tu:
https://www.onet.pl/kultura/onetkultura/stanislaw-lem-nowe-wydanie-ksiazek-mistrza-science-fiction/wslxj6m,ddf42670Można już zacząć studiować!
Pozdrawiam serdecznie i z respektem :-)
Stanisław Remuszko
remuszko@gmail.com, +22 641-7190