No i po co ten post? No kto jak kto, ale Ty Q mógłbyś się od tego typu prywatno-beztreściowych odpowiedzi powstrzymać..:/
1. Ależ uznałem, że wypada podziękować,
2. Tego typu odzywki z tego co widzę to na Forum tradycja (nie wiem, moze zastrzeżona dla tych Forumowiczów, któzy poznali się osobiście? jeśli tak bedę ich unikał)...
A żeby Ci jeszcze dogodzić to zapraszam tutaj:
http://space.newscientist.com/article/mg19526233.200-mars-society-seeks-to-rescue-crewed-mission.html
3. Bardzo dziękuję, ale się link nijak nie otwiera

Może Amerykanom zdarza się jednak racjonalnie pomyśleć?
;-P
4. Zawsze widziałem, że istnieją racjonalnie myślący Amerykanie 8-). Ba, sporo moich "ulubionych bohaterów" świata nauki

, właśnie z USA się wywodzi.
ps. ten post też można w sumie uznać za osobisty OT, przepraszam...
pps. Kilka najnowszych newsów związanych z ekspolracja Kosmosu, niestety nic sensacyjnego:
Eksperyment YES-2 - fiasko
25.09. od umieszczonego na satelicie Foton M-3 (start 14.09.) ładunku YES-2 miał oddzielić się na na 30-km długości lince lądownik Fotino. Następnie miał zostać opuszczony w kierunku Ziemi, co pozwoliłoby na jego deorbitację i lądowanie około 07:55 w pobliżu Dierżawinska w Kazachstanie.
Rozwijanie linki rozpoczęło się o 05:46:33 i przebiegało zgodnie z planem do końca pierwszej fazy (3380 m).
Faza druga rozpoczęła się prawidłowo, jednak po rozwinięciu 8490 metrów doszło do naruszenia procesu
rozwijania (szybkość spadła z 12 do 5 m/s) i linka została przecięta ok. 07:20 , gdy powinna się cała rozwinąć.
Fotino pozostał na orbicie zbliżonej do Fotona.
Foton powrócił na Ziemię
26.09. o o 07:23:43 rozpoczął deorbitację, a o 07:58 wylądował 150 km na S od Kustanaju w Kazachstanie satelita Foton M-3.
Dawn wystartował!
27.09. o 11:34:00,372 z Cape Canaveral wystartowała RN Delta-2 (model 7925H), która wyniosła w T+57' 19" na orbitę heliocentryczną sondę planetki Westa i planety karłowatej Ceres Dawn.
http://astro.zeto.czest.pl/ (swoją drogą stronę polecam jako żródło aktualnych informacji)
Tego Fotino trochę szkoda, pracowali nad nim m.in. młodzi polscy naukowcy...