Autor Wątek: od czego zacząć?  (Przeczytany 719 razy)

skrzat

• YaBB Administrator
  • Senior Member
od czego zacząć?
« dnia: Listopada 23, 2024, 04:13:41 pm »
Prawdopodobnie był już kiedyś taki wątek na forum, ale nie mogę się do niego dokopać.

Przygotowujemy coś w rodzaju przewodnika po twórczości Lema dla laików. Chcielibyśmy między innymi wskazać, od jakiej książki najlepiej zacząć przygodę z jego twórczością. Oczywiście z uwzględnieniem profilu czytelniczego odbiorcy.

Zalążek tego artykułu został opublikowany tutaj: https://allegoria.pl/stanislaw-lem-od-jakiej-ksiazki-zaczac/

Zastanawiam się, czy nie byłoby najlepiej zrobić coś w rodzaju ankiety wstępnej, po której ankietowany otrzymywałby określoną rekomendację? Odpowiada na kilka pytań i na koniec wyświetla się książka, po którą powinien sięgnąć.

Anyway, jakie są Wasze typy? Przychodzi do Was osoba znajoma i mówi: "Słuchaj, a ten Lem, podobno niezły, co być mi na początek polecił?".

Q

• YaBB Moderator
  • God Member
  • Jego Induktywność
Odp: od czego zacząć?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 23, 2024, 05:31:24 pm »
Anyway, jakie są Wasze typy? Przychodzi do Was osoba znajoma i mówi: "Słuchaj, a ten Lem, podobno niezły, co być mi na początek polecił?".

Ja ostatnio najchętniej chyba polecam "Głos Pana", choć wybór to, wydawałoby się, nieintuicyjny (trudna, poniekąd afabularna, książka). Jako dowód, że można pisać SF tak głęboko, i tak realistycznie.
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

olkapolka

• YaBB Administrator
  • God Member
Odp: od czego zacząć?
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 23, 2024, 07:36:06 pm »
Nie ma chyba uniwersalnej książki do poleceń.

Pomysł z ankietą jest chyba najlepszy - zrobiłabym coś na zasadzie tego kieszonkowego komputera SF i dreszczowców - tylko Kieszonkowy Komputer dla Czytelników Lema (albo coś w tym kształcie).
Po kilku pytaniach (może nawet nie całkiem serio - zwłaszcza gdyby miały doprowadzić do tytułów humorystycznych) - propozycja może nawet nie jednej, ale 2-3 książek do wyboru.

Może ktoś na przykład wcale nie zaczynać od beletrystyki, eseistyki, a od poznania Lema prywatnie - czyli listy itp.