Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Przeglądam to forum już drugi dzień i muszę przyznać, że znalazłem wiele ciekawych informacji. Przy okazji przekonałem się o kompetencji forumowiczów, dlatego odważyłem się poruszyć wątek szczególnie dla mnie istotny, czyli związany z prezentacją maturalną
Widziałem już wiele wątków temu poświęconych, ale proszę, nie zlinczujcie mnie za odgrzewanie jeszcze raz tego samego.
Wybrałem taki oto temat matury ustnej - "Problematyka intelektualna i moralna w utworach Stanisława Lema. Omów na wybranych przykładach". Jest to tak rozległy i obszerny temat, że w zasadzie można powiedzieć wszystko, lecz ograniczony jestem czasem 15 minut i dość niskim progiem mojej percepcji
Tytułem wstępu dodam, że Lemem zaraziłem się w wieku jakiś 10 lat, czytywałem namiętnie wszystkie jego fabularne dzieła, ale no cóż, od tego czasu trochę się zgłupiało i pozapominało to i owo. Od pół roku czytuje jeszcze raz co mi Lemowego wpadnie w ręce, przebrnąłem jakoś przez Dialogi nawet, chociaż przyznam, że niewiele utworów czytałem tak powoli.
Po żmudnych rozmyślaniach wykrystalizował mi się pomysł, by w mojej prezentacji skupić się wokół kwestii religijno- egzystencjalnych podjętych przez Lema. Za punkt wyjścia chcę wykorzystać jego agnostycyzm, okraszyć to nieco pesymizmem wyzierającym z jego dzieł. Jeśli jednak chodzi o kwestie moralne, pragnę powiedzieć coś o fantomologii.
Moja bibliografia może wyglądać mniej więcej tak:
1. Fantomatyka
- Dzienniki Gwiazdowe [ch8211] skrzynie profesora Corcarana
- Summa Technologiae - rozdział [ch8222]Fantomologia
2. Bóg ułomny
- [ch8222]Pamiętnik[ch8221] [ch8211] opowiadanie z tomu [ch8222]Noc księżycowa[ch8221], księżyc z układu alfa Eridan
- Solaris [ch8211] ocean
3. Kontakt człowieka z innymi cywilizacjami
- Fiasko
- Summa Technologiae
Chcę was poprosić o ocenę takiego podejścia do tematu i bibliografii. Chciałem coś jeszcze powiedzieć o inżynierii genetycznej czy o nanotechnologii, ale nie wiem czy to jest dobry pomysł.
Wszelkie rady będą mi bardzo pomocne
Z góry dziękuję