Autor Wątek: Zagadka Einsteina  (Przeczytany 248015 razy)

lilijna

• Gość
Re: Zagadka Einsteina
« Odpowiedź #345 dnia: Marca 26, 2008, 08:11:34 pm »
dzi: dobre!!!
Dla zachowania bezpieczeństwa zagadka, w której nie trzeba zadawać pytań.

Tajemnica szkatułek Porcji

W Szekspirowskim Kupcu Weneckim Porcja ma trzy szkatułki [ch8211] złotą, srebrną i ołowianą [ch8211] w jednej z nich jest portret Porcji. Zalotnik miał wybrać jedną z tych szkatułek, a jeśli dopisało mu szczęście (lub był wystarczająco roztropny) i wybrał szkatułkę z portretem mógł pojąć Porcję za żonę. Na wieku każdej ze szkatułek był napis, który miał ułatwić zalotnikowi roztropny wybór.
Załóżmy, że Porcja chciała wybrać męża kierując się nie jego prawością, lecz tylko inteligencją. Umieściła na szkatułkach następujące napisy:

Złota                                                 Srebrna                                      Ołowiana

Portret jest                                         Portretu nie ma                           Portretu nie ma
                               w tej                                                    w tej                                          w złotej
                            szkatułce                                               szkatułce                                    szkatułce

Porcja wyjaśniła zalotnikowi, że co najwyżej jedno z tych trzech zdań jest prawdziwe.
Jaką szkatułkę powinien wybrać zalotnik?

maziek

• Gość
« Odpowiedź #346 dnia: Marca 26, 2008, 08:45:50 pm »
Lilijna, posyłam co myślę Ci na priv. W ogóle uważam, że to dobra metoda, żeby nie psuć zabawy innym. A jutro czy pojutrze ogłosisz wyniki :).

lilijna

• Gość
« Odpowiedź #347 dnia: Marca 26, 2008, 09:10:14 pm »
Pomysł w zasadzie dobry, ale czy nie chodzi o to żeby pogłówkować trochę na forum? Jak chcecie  ;). Przyjmuję odpowiedzi w każdej formie.

NEXUS6

• Gość
« Odpowiedź #348 dnia: Marca 27, 2008, 02:56:14 am »
Silverado

Q

• Gość
« Odpowiedź #349 dnia: Marca 27, 2008, 04:03:32 pm »
Dla zachowania bezpieczeństwa zagadka, w której nie trzeba zadawać pytań.

Ostrożnaś jak jaki Lalecznik ;).

Tajemnica szkatułek Porcji

Jak na złość i to znam...  :'(

Q

• Gość
« Odpowiedź #350 dnia: Marca 27, 2008, 04:04:14 pm »
Silverado

O ile mnie pamięć nie zawodzi - dobrze.

maziek

• Gość
« Odpowiedź #351 dnia: Marca 27, 2008, 07:17:20 pm »
Silverado
O ile mnie pamięć nie zawodzi - dobrze.
Czyli rozwiązać nie potrafisz, ale czytałeś rozwiązanie? I nie wahasz się nam donieść o tym wspaniałym fakcie? Dzieki stary, że napisałeś, bo chyba bym nie zasnął dziś.
« Ostatnia zmiana: Marca 27, 2008, 07:17:46 pm wysłana przez maziek »

lilijna

• Gość
« Odpowiedź #352 dnia: Marca 27, 2008, 11:42:36 pm »
Tajemnica szkatułek Porcji (cz. druga - ostatnia)

Zalotnik Porcji wybrał właściwie (maziek, NEXUS6, Q [ch8211] gratulacje!), pobrali się więc i żyli całkiem szczęśliwie [ch8211] w każdym razie przez jakiś czas. Pewnego dnia Porcji przyszła jednak do głowy następująca myśl: Choć mój mąż dał wyraz swojej inteligencji wybierając właściwą szkatułkę, naprawdę nie było to trudne zadanie. Na pewno mogłabym przedstawić trudniejsze i dostać jeszcze mądrzejszego męża.
Tym razem umieściła na szkatułkach następujące napisy:

Złota                                                 Srebrna                                               Ołowiana

Portretu nie ma                                 Portretu nie ma                                   Portret jest
                     w srebrnej                                        w tej                                                   w tej
                     szkatułce                                          szkatułce                                             szkatułce

Porcja wyjaśniła zalotnikowi, że co najmniej jedno z tych trzech zdań jest prawdziwe oraz, że co najmniej jedno z nich jest fałszywe.
Która szkatułka zawiera portret?

(Q: Co do porównania - nie znam niczego z Nivena, więc nie wiem czy mam się ucieszyć czy wręcz przeciwnie...)

Q

• Gość
« Odpowiedź #353 dnia: Marca 27, 2008, 11:55:19 pm »
Czyli rozwiązać nie potrafisz, ale czytałeś rozwiązanie? I nie wahasz się nam donieść o tym wspaniałym fakcie? Dzieki stary, że napisałeś, bo chyba bym nie zasnął dziś.

Rozwiązałem to za szczeniaka ;) a następnie sprawdziłem rozwiązanie i dziwnym zbiegiem okoliczności nadal je pamiętam.

ps. rozumiem, że Form Cię wkurzył, ale co ja temu winien? :P

Q

• Gość
« Odpowiedź #354 dnia: Marca 27, 2008, 11:58:37 pm »
Która szkatułka zawiera portret?

Tym razem nie pamiętam zagadki, ale wychodzi, mi że znów srebrna.

(Q: Co do porównania - nie znam niczego z Nivena, więc nie wiem czy mam się ucieszyć czy wręcz przeciwnie...)

Ani jedno ani drugie. Był to taki se gatunek rozumny (nawet dość wpływowy w przedstawionym wszechświecie) , tyle, że tchórzliwy i b. ostrożny.

NEXUS6

• Gość
« Odpowiedź #355 dnia: Marca 28, 2008, 04:14:02 am »
To razom zlota. Bardzo proste, a z tymi glupimi kosiarzami kombinowalem chyba z 20 min >:(

Q

• Gość
« Odpowiedź #356 dnia: Marca 28, 2008, 08:48:02 am »
NEXUS6, cholercia, jak teraz jeszcze raz analizuję to chyba Ty masz rację...

NEXUS6

• Gość
« Odpowiedź #357 dnia: Marca 28, 2008, 09:50:05 am »
NEXUS6, cholercia, jak teraz jeszcze raz analizuję to chyba Ty masz rację...
Eee, co tu analizowac? Wiesz ze co najmniej jedno zdanie jest prawdziwe i jedno falszywe, kladziesz paluch symbolizujacy zdjecie na 1 i patrzysz ktore zdania sie zgadzaja, ktore nie, a potem 2 i 3.
« Ostatnia zmiana: Marca 28, 2008, 09:51:38 am wysłana przez NEXUS6 »

maziek

• Gość
« Odpowiedź #358 dnia: Marca 28, 2008, 11:30:35 am »
ps. rozumiem, że Form Cię wkurzył, ale co ja temu winien? :P
Form?
A co ma do tego Form?
Dlaczego wciąż wiesz lepiej ode mnie, czy ktoś/coś i kto/co mnie i czy w ogóle wkurzyło?

Puste posty mnie wkurzają.

Q

• Gość
« Odpowiedź #359 dnia: Marca 28, 2008, 11:45:22 am »
Puste posty mnie wkurzają.

Czy potwierdzenie, że Ktoś dobrze odpowiedział (co sam kilka postów wyżej uczyniłeś wołając "brawo!" jest puste)?

Jeszcze jedna zagadeczka, matematyczna:

Robotnicy

Grupa 175 robotników miała wykonać pewną pracę w określonym terminie. Po upływie 30 dni wspólnej pracy przesyłano codziennie po 3 robotników na inne stanowiska, wskutek czego robota została wykonana z opóźnieniem 21 dni. W ciagu ilu dni miała byc wykonana praca według planu?

ps. NEXUS6, metodę to stosowałem identyczną, tylko jakoś inaczej (bzdurnie) mi to za pierwszym razem poszło.
« Ostatnia zmiana: Marca 28, 2008, 11:47:07 am wysłana przez Q »