Autor Wątek: Roboty  (Przeczytany 86780 razy)

Hoko

• Juror
  • God Member
Odp: Roboty
« Odpowiedź #45 dnia: Lipca 27, 2025, 01:24:12 pm »

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
« Odpowiedź #46 dnia: Lipca 27, 2025, 04:29:25 pm »
Ty nie wchodź w moje buty!
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #47 dnia: Lipca 27, 2025, 04:44:42 pm »
A potrafi zebrać jajka z gniazd w kurniku?  ::)

A wygląda na lisa (choćby i Tomasza), by się miał tam zakradać? 8)
« Ostatnia zmiana: Lipca 27, 2025, 10:15:47 pm wysłana przez Q »
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #48 dnia: Lipca 27, 2025, 07:39:04 pm »
Tak na zasadzie skojarzeń - technologicznych a równocześnie "about power" (przy czym nie chodzi o moc elektryczną)...
https://www.theatlantic.com/photography/archive/2025/07/photos-china-solar-power-energy/683488/
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #49 dnia: Sierpnia 23, 2025, 12:21:45 pm »
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #50 dnia: Listopada 14, 2025, 08:09:37 pm »
« Ostatnia zmiana: Listopada 15, 2025, 02:32:33 pm wysłana przez Q »

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #51 dnia: Lutego 20, 2026, 06:09:24 pm »

Hoko

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #52 dnia: Marca 28, 2026, 12:15:50 pm »

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #53 dnia: Marca 28, 2026, 08:04:41 pm »
Ja tak mam po alkoholu.

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #54 dnia: Kwietnia 18, 2026, 10:30:32 am »
Hej, wysoko ci u nas technika stanęła, wysoko. Roboty u nas dziki ze szkody wypędzają:
https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/warszawa/edward-warchocki-gonil-dziki-w-warszawie-nagranie-hitem-na-swiecie/sp680lf

Hoko

• Juror
  • God Member

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #56 dnia: Kwietnia 20, 2026, 12:21:16 pm »
Niech mnie ktoś stąd zabierze. To się dobrze nie skończy.

Chłodzenie cieczą? Hm, zdaje się że już to wynaleziono. Jakieś 200 mln lat temu ;) . Z drugiej strony konieczność rozproszenia 2 kW odpadowej mocy cieplnej - człowiek biegnąc na takim dystansie generuje tej mocy 2-3 razy mniej.
Ale mimo wszystko, niech mnie ktoś zabierze stąd.

Hoko

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #57 dnia: Kwietnia 24, 2026, 03:31:30 pm »

Cetarian

• Senior Member
« Odpowiedź #58 dnia: Kwietnia 24, 2026, 09:39:15 pm »
Bardzo to imponujące jest …

Ale ja bym jednak chętnie zobaczył robota, który:

1/- przyszywa guzik do koszuli;
2/- zawiązuje komuś sznurowadła w butach,
3/- prasuje koszulę (przy pomocy żelazka i deski, używanych przez ludzi);
4/- wybija po jednym jajka do miseczki, wącha je, i, jeśli pachną odpowiednio, przelewa na patelnię, smaży jajecznicę i podaje.

Dobrze byłoby, żeby te wszystkie czynności (i jeszcze kilka innych, zwłaszcza w kuchni) wykonywał jeden robot.

Cetarian

• Senior Member
« Odpowiedź #59 dnia: Kwietnia 25, 2026, 09:13:41 pm »
P.S.

W marcu br. Guardian opublikował tekst,

https://www.theguardian.com/technology/2026/mar/19/my-ride-in-a-self-driving-taxi-london

z którego wynika, że pod koniec przyszłego roku na ulice Londynu wyjadą autonomiczne taksówki i to kilku firm.

Będą to (among others): omówiony w tym artykule szerzej i życzliwie startup Wayve, „US giant Waymo” i “Chinese company Baidu”.

Dalej w tekście pojawia się następująca informacja:
Waymo and Apollo Go are by far the two largest robotaxi operators in the world: Waymo completes 450,000 rides a week, with Apollo Go recording 250,000 rides a week.

Zadałem sobie pytanie: ile kursów może zrobić taksówkarz w ciągu ośmiogodzinnej zmiany, przy założeniu, że pracuje w dużej korporacji, która jest w stanie przekazywać mu szybko nowe zlecenie, do podjęcia w pobliżu miejsca, w którym zakończył poprzednie.
Wydaje mi się, że tych kursów może być około 15, maksymalnie 20.
Robo-taxi, jeżdżąca 24 godziny na dobę, mogłaby w związku z tym zrobić jakieś 50 kursów.
W tygodniu około 350.
W związku z tym Waymo, żeby wykonać 450 000 kursów w ciągu tygodnia, potrzebuje około 1300 taksówek.
Jedna warszawska korporacja ma dwa tysiące taksówek, być może jest największa w mieście, ale nikt jej z tego powodu nie nazywa „gigantem”.

Jednak, według Wikipedii, taksówek Waymo jest więcej:
https://en.wikipedia.org/wiki/Waymo

As of March 2026, Waymo operates public commercial robotaxi services in 10 US metropolitan areas, has 3,000 robotaxis in service, provides 500,000 paid rides per week and had logged 200 million fully autonomous miles.

3 000 taksówek i 500 000 przejazdów tygodniowo – z tego wynika, że średnio robotaxis wykonują jeden kurs na godzinę.

*
Dwieście milionów mil, czyli ponad trzysta dwadzieścia milionów kilometrów, przejechanych „w pełni autonomicznie”, najwyraźniej nie pozwoliło na opracowanie systemu, który regulatorzy pozwalaliby stosować powszechnie – bo gdyby pozwalali, to Waymo miałoby w USA trzysta tysięcy taksówek, a nie trzy tysiące.

(Potencjalni) żołnierze Skynetu potrafią (i to od lat) robić salta (i inne ewolucje), ale z prowadzeniem samochodów najwyraźniej sobie nie radzą.

Noo, biegają szybko, może zawojują świat na piechotę?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 25, 2026, 09:21:21 pm wysłana przez Cetarian »