(nie wydaje Ci się, że tytuł życie i twórczość - ogranicza informacje o np. twórczości dotyczącej Lema?)
Zgoda, oczywiście tematy o twórczości dotyczącej Lema też powinny wpadać do tego głównego działu. Lemosfera, Świat Lema, Lemopedia, Lemostrefa jako nazwy dla niego podobają mi się nawet bardziej (w tej kolejności).
W sumie nie wiem po co tak kombinujemy z nazwami... Mamy "Forum in English", "Forum auf Deutsch" i "Forum in Russian", to niechże i "Forum po polsku" zostanie.
Trzy uwagi tutaj, które też mogą mieć znaczenie dla nowych użytkowników:
1. Dlaczego nazwa "Forum in Russian" jest po angielsku? Skoro forum angielskie jest po angielsku, niemieckie po niemiecku, to rosyjskie powinno być po rosyjsku.
2. Opis forum rosyjskiego brzmi od lat "The Russian Forum suffered the most during the conversion from YABB to SMF. We hope faithful members will revive it somewhat.". Chyba ten komunikat (który powinien wisieć tam co najwyżej jakieś dwa tygodnie) można już usunąć?
3. Myślę, że tutaj akurat moglibyśmy skorzystać ze statystyk zbiorczych liczby wiadomości i przesortować malejąco fora i od góry dać: polskie, angielskie, rosyjskie, niemieckie.
Nie jestem pewien. Raz - źle by było gdyby aktywność skanalizowana w parablogach miała znaleźć inne ujście (czego małą próbkę ledwo co mieliśmy). Dwa - parablog parablogowi nierówny, taki na przykład "Powrót do zmysłów draco volantusa" - również wątek autorski - mimo dość niecodziennej formy wydaje się interesujący.
No cóż, nie liczyłem na poparcie tego pomysłu, ale chciałem raczej dla porządku odnotować, że koncepcja ta mi się nie podoba. Moim zdaniem - i jest to przekonanie wywiedzione z doświadczeń życia codziennego - rzeczy należy używać zgodnie z ich przeznaczeniem. Forum dyskusyjne to forum dyskusyjne, a nie blog, portal, serwis pocztowy czy co tam jeszcze. Pamiętam historię przyzwolenia na założenie tego typu wątków-zsypów i uważam, że było to niepotrzebne ustępstwo wobec niektórych użytkowników.
A może wprowadzić jeszcze jeden dział "magiel towarzyski"? Albo "halę odlotów" ?
To jest dobra myśl, chociaż rzucona żartobliwie! Można by zrobić pod
Hyde Park tak jak teraz pod
Forum po polsku są "Działy podrzędne" - taką wrzutnię na wątki (lub ich fragmenty), które stały się zbytnimi wycieczkami osobistymi. Nazwa dla niego "Wyszalnia", oczywiście.