Autor Wątek: [M] Lit. i film.  wizje świata przyszłości.  (Przeczytany 503554 razy)

Zygfryd

• Gość
Re: [M] Lit. i film.  wizje świata przyszłości.
« Odpowiedź #120 dnia: Marca 12, 2006, 12:22:24 pm »
Jak znajdziesz trójstronną monetę to tak zrobię :)
Też uważam że temat 3 jest najciekawszy, ale tak się zastanawiałem że opócz gadania o uczuciach maszyn przydałoby się jeszcze coś dorzucić
Dlatego prosze o Waszą pomoc

A-cis

• Gość
Re: [M] Lit. i film.  wizje świata przyszłośc
« Odpowiedź #121 dnia: Marca 12, 2006, 10:50:10 pm »
Ustal tak:
Awers - 1 temat
Rewers - 3
A jak stanie na sztorc, to 2

A bardziej serio. Brakuje jakiegoś katalizatora. Czegoś co mogłoby spowodować burzę mózgów.

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: Marca 13, 2006, 02:49:52 am »
Rzuć dwiema monetami, powtarzając eksperyment w wypadku np. OO, zostaną Ci trzy inne opcje :)

« Ostatnia zmiana: Marca 13, 2006, 02:50:06 am wysłana przez Terminus »

Zygfryd

• Gość
Re: [M] Lit. i film.  wizje świata przyszłości.
« Odpowiedź #123 dnia: Marca 14, 2006, 02:02:33 pm »
Burzę mózgów powiadasz?
To jednak chyba nie najlepszy pomysł. Bo po wygłoszeniu prezentacji komisja zada mi takie pytania że nie odpowiem na nie. Poza tym mam 15 minut, a to za mało na zagłębienie się w jakiś temat. Przecież o możliwościach rozwoju ludzkości książki mądrzy ludzie piszą.

A-cis

• Gość
« Odpowiedź #124 dnia: Marca 14, 2006, 06:59:08 pm »
Miałem na myśli burzę mózgów w naszym gronie, a nie wśród komisjii  ;)

Balimynah

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: Marca 15, 2006, 07:12:36 pm »
witam... taaaaaak jestem następną osobą która wybrała sobie ten temat na prezentacje maturalna...  obserwuje forum juz dosc dlugo i widze że wasza pomoc duzo daje maturzystom ktorzy probuja sie uporac z matura ustna... hmm
wlasnie odbyłem dziś 2 godzinna wizyte w bibliotece szkolnej. Bylem tam w takim celu moze 4 razy w ciagu mojej edukacji.. i musze powiedzieć że żałuje bo to przydatna instytucja :D Ale konkrety... Mój temat jest troszeczke inny nie wiedzieć czemu ktos wkleil tam w nawiasie (obowiazkowo LEM i ŻUŁAWSKI) ??? choc Lema napewno bym wrzucił to z Żuławskim miałem problem lekki... ale sie chyba w miare narazie udalo i odnotowalem dzis najważniejsze rzeczy o jego tworczosci. Pisze właśnie plan szczegółowy mojej pracy (termin oddania : wczoraj ;D ) i chciałbym podać wam moja bibliografie.. co o niej myslicie:

Literatura
1. "Neuromancer" Gibson
2. "Solaris" Lem
3. "Na srebrnym Globie" Żuławski

Film

1.Blade runner
2.Equilibrium
?

Lece oglądać Solaris Tarkowskiego..:p
Z góry dziekuje za odpowiedzi. pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Marca 15, 2006, 07:13:49 pm wysłana przez Balimynah »

Borwa

• Gość
« Odpowiedź #126 dnia: Marca 16, 2006, 07:48:04 pm »
Witam!
A ja mam ogólne pytanko  (prosbe) do maturzystów (ale nie tylko). Co macie z literatury przedmiotu? Bo własnie usilnie szukam a cięzko znaleźć coś fachowego co można tam wrzucić.
Dla niewtajemniczonych - chodzi o wszelkie opracowania/komentarze i inną fachowa literaturę.
Pozdr.
« Ostatnia zmiana: Marca 16, 2006, 07:48:40 pm wysłana przez Borwa »

Hex

• Gość
« Odpowiedź #127 dnia: Marca 16, 2006, 09:21:56 pm »
Witam!
Z tego co mi wiadomo opracowań na temat Lema (przynajmniej w języku polskim) nie ma. Pewny jednak nie jestem więc jakby ktoś miał dokładniejszą informację to byłbym bardzo wdzięczny. Opracowań na temat science fiction jest już więcej, ale nie potrafiłbym teraz wymienić autorów. Odchodząc już od literatury przedmiotu to muszę się przyznać że również jestem tegorocznym maturzystą a mój temat to: "Omów wizję człowieka przyszłości w twórczości Stanisława Lema". Byłbym bardzo wdzięczny za choćby krótką ocenę planu mojej pracy, właściwie to planu rozwinięcia. A wygląda ono tak:
1.Spełnione wizję człowieka przyszłości Stanisława Lema.
2.Zmiany w biologicznej strukturze ciała człowieka.
3.Bolesne doświadczanie ograniczeń ludzkiego poznania.
4.Wizję stworzenia sztucznego rozumu i wpływ tej technologi na życie człowieka.

Odnośnie punktu pierwszego to jak na razie dla mnie jedna wielka niewiadoma. Spodziewam się takie przewidywania znależć w Summie Technologiae. Jestem na razie w trakcie pierwszego rozdziału więc bardziej konkretne plany pojawią się później. W drugiej części pracy zajmę się zagadnieniem betryzacji i jej implikacjami jak i negatywnym stosunkiem Lema do nieśmiertelności. Inną bardzo ważną wizją w literaturze Lema nie poruszoną jeszcze w tym topicu są przewidywania Golema XIV pod koniec pierwszego wykładu. To również znajdzie się w drugim punkcie. Poza tym o ile dobrze pamiętam w Dziennikach Gwiazdowych jest opisana cywilizacja która modyfikowała swoje ciała w celu dostarczenia sobie przyjemności. Jest to kolejnym podpunktem w mojej pracy. W trzecim punkcie będe pisał głównie o trudnościach kontaktu z obcą cywilizacją, oraz o uwikłaniu człowieka w samego siebie. I tutaj skorzystam z takich utworów jak "Fiasko" i "Solaris". W ostatniej już części na początku postaram się przedstawić istniejący w masowej kulturze obraz sztucznej inteligencji (np.Matrix) i zestawie go z wizjami Lema - z Golemem XIV i z superkomputerem GOD.

Pozdrawiam

Wystarczyło trochę poszukać i wdzę ze kk.master znalazł trochę książek dotyczących Lema. Więc pierwsza prośba staje się nieaktualna.Tu jest link: http://www.lem.pl/cgi-bin/yabb/YaBB.cgi?board=polish_cat;action=display;num=1142004651
« Ostatnia zmiana: Marca 16, 2006, 09:30:55 pm wysłana przez Hex »

A-cis

• Gość
« Odpowiedź #128 dnia: Marca 17, 2006, 12:22:37 am »
Ja mam w tej chwili tylko taką uwagę. Masz temat: Omówić wizję człowieka przyszłości.
A zatem korzystanie z opisów innych cywilizacji (a takich Lem stworzył sporo) IMO nie powinno wchodzić w grę.

Hex

• Gość
« Odpowiedź #129 dnia: Marca 17, 2006, 04:27:34 pm »
Tak zgadzam się obcę cywilizację nie wchodzą w grę, ale w Dziennikach Gwiazdowych Ijon Tichy odnajdywał we wszechświecie karykaturalne wizję przyszłości nie obcych lecz właśnie ludzkiej cywilizacji. Jerzy Jarzębski w swoim posłowiu napisał:
"Zgodnie z poetyką filozoficznej powiastki Ijon Tichy, lecąc w kosmos, dociera więc wciąż na Ziemię i z ludzkimi wciąż kłopotami musi się borykać."
Myślę więc, że jeśeli wytłumacze komisji czemu posługuje się przykładami niby innych cywilizacji to zrozumieją ten zabieg.

Pozdrawiam

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #130 dnia: Marca 18, 2006, 03:14:04 pm »
No cóż, tylko pogratulować, bo wydajesz się być z tych maturzystów, którzy sobie sami świetnie poradzą.

meg

• Gość
« Odpowiedź #131 dnia: Marca 19, 2006, 12:43:37 am »
Wiem, że nie będę oryginalna, jesli napiszę, że temat tego forum jest też tematem mojej prezentacji maturalnej, ale mimo wszystko..
Chcę się skupić na wizji człowieka i , powiedzmy, ewolucji ludzkości, tego do jakiej postaci dobrniemy w przyszłości.
Na dziś mam taki zestaw :
>literatura
- Rok 1984
- Nowy Wspaniały Świat
- Wehikuł Czasu
>film
- Raport Mniejszości
- Matrix
- Mechaniczna Pomarańcza
- Equilibrium
- Seksmisja
- Wehikuł Czasu

Filmów mam wystarczająco, jeśli nie za dużo, ale brakuje mi pozycji z literatury,
Jeżeli mielibyście jakieś podpowiedzi i wskazówki co do tego zestawu to byłabym bardzo wdzięczna

Pozdrawiam i dobranoc :-*

Falcor

• Gość
« Odpowiedź #132 dnia: Marca 19, 2006, 01:08:28 am »
Propozycje literatury lemowej już tutaj padały, a z innych to może "Diuna". Jest tam ujęty obraz społeczeństwa ziemskiego w bardzo odległej przyszłości. W dodatku jego opis jest całkiem zasobny i momentami mocno różnaki od tego czym żyjemy dzisiaj (chodzi głównie o kulturę, a nie technologię).

Jeżeli chodzi o realizacje filmowe, to me osobiste zdanie jest takie, iż "Equilibrium" oraz "Raport mniejszości" nie są dziełami wybitnymi. Same pomysły w nich zawarte mogą być przydatne, ale ja bym się na te tytuły powoływał. Mam też niejakie podejrzenia, iż stali forumowicze mogą lobbować na rzecz "Łowcy androidów" ;D Może warto rozważyć tę pozycję?

Na koniec chciałem wyrazić swą opinię na temat przyszłości ludzkości Mianowicie śmiem twierdzić, iż wedle powiedzenia: "Nic nie jest wieczne", także i ludzkość kiedyś sobie zniknie. Może to zrobić w dwójnasób. Albo zostaniemy wybici co do nogi (także przez nas samych), albo ewoluujemy w coś czego człowiekiem nazwać nie będzie można.

I tym skromnym akcentem kończę

A-cis

• Gość
« Odpowiedź #133 dnia: Marca 19, 2006, 01:57:43 am »
Ja bym jeszcze zasugerował "Cieplarnię" B. Aldissa.

meg

• Gość
« Odpowiedź #134 dnia: Marca 19, 2006, 09:11:45 pm »
Dzięki za podpowiedzi, po przeczytaniu forum byłam pewna, że "Blade Runner" zostanie mi zaproponowany:)

Czy z Lema nadawałby się np "Powrót z Gwiazd" czy jeszcze coś innego może?
Mam jeszcze prośbę do A-cisa: mógłbyś tak z grubsza napisać o czym jest "Cieplarnia"?

Pozdrawiam