Warning: session_start(): open(/home/klient.dhosting.pl/ijontichy11/.tmp//sess_8a2fe44f2bc9ace3a686f3289b212dd4, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in /home/klient.dhosting.pl/ijontichy11/www/forum/Sources/Load.php on line 2530

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /home/klient.dhosting.pl/ijontichy11/.tmp/) in /home/klient.dhosting.pl/ijontichy11/www/forum/Sources/Load.php on line 2530
Właśnie się dowiedziałem...

Autor Wątek: Właśnie się dowiedziałem...  (Przeczytany 3366761 razy)

Hex

• Gość
Re: Właśnie się dowiedziałem...
« Odpowiedź #435 dnia: Marca 16, 2006, 09:42:18 pm »
Czytając "Powrót z Gwiazd" w pamięć zapadły mi elektroniczne książki. Wizja ta ziściła się szybciej niż Lem podejrzewał. Sony zaczęło produkować urządzenie Sony Reader które jest bardzo podobne do elektronicznych książek z "Powrotu z Gwiazd". Link do zdjęć tego urządzenia jest [link=http://www.engadget.com/2006/01/06/sony-reader-details-and-pics/]tutaj[/link]

Deckert

• Gość
« Odpowiedź #436 dnia: Marca 17, 2006, 09:48:52 am »
Ja natomiast czytałem kiedyś (a było to już parę ładnych lat temu - zdaje się, że na łamach Chipa) o jeszcze innym rozwiązaniu. Pracowali nad tym w MIT. Była to zwykła książka (nie pamiętam ilu kartkowa, ale kartek nie mogło być zbyt dużo, bo to nie były papierowe kartki). Z czego kartki były zbudowane? To już tajemnica konstruktorów. Generalnie wszystkie kartki były czyste. Wystarczyło jednak podłączyć książkę do sieci i załadować nowe teksty i kartki wypełniały się wiadomościami. Były tam również zdjęcia. Pamiętam, że w tamtym czasi informacje mogły być jedynie czarno-białe. Nie wchodziły w rachubę kolory. No ale to i tak był już wielki sukces. Każda strona była wypełniona cząsteczkami czegoś co imitowało atrament. Pod wpływem jakiegoś potencjału mogły one pojawić się na stronie lub zniknąć. I tu pojawiło się nowa możliwość. Skoro można wyświetlać statyczne obrazy i je kasować, to powinna istnieć zdolność do wyświetlania animacji. No i ponoć to również udało im się zrobić. Niestety od tamtego czasu nic więcej o tym nie usłyszałem.

CU
Deck

Deckert

• Gość
« Odpowiedź #437 dnia: Marca 17, 2006, 12:19:48 pm »
Pamiętacie film "Raport mniejszości" i ten wynalazek umożliwiający agentom interakcję z komputerem za pomocą specjalnych rękawic?

To już działa i nie trzeba rękawic....  ;D

Oto link:

http://newsroom.chip.pl/news_167727.html

CU
Deck

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #438 dnia: Marca 17, 2006, 01:56:37 pm »
Cóż, Sony Reader ma przecież technologię E-Ink, to jest papieru elektro:) A te numery z MIT-u to też już są stosowane, gdzie tam animacja - widziałem (ehm.. na zdjęciach) już monitor komputerowy grubości kartki papieru,  i to elastyczny.
« Ostatnia zmiana: Marca 17, 2006, 01:56:52 pm wysłana przez Terminus »

Hex

• Gość
« Odpowiedź #439 dnia: Marca 17, 2006, 04:45:39 pm »
To widziałeś prawdopodobnie wyświetlacz produkowany w technologi OLED. Cały problem z tymi wyświetlaczami polega na ich trwałości. Polimery odpowiedzialne za niebieski kolor potrafią świecić tylko 6000 godzin. Oczywiście po 6000 godzin kolor całkowicie znika a wcześniej już jakość się pogarsza. Tu jest [link=http://www.oled-info.com/introduction.html]link[/link] do stronki o  tej technologi. Na tej stronce jest napisane że obecnie jest to już wykorzystywane w wielu urządzeniach, a za niedługo mają pojawić się w miarę trwałe telewizory w tej technologi.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Marca 17, 2006, 04:45:58 pm wysłana przez Hex »

Michal_Sapka

• Gość
« Odpowiedź #440 dnia: Marca 17, 2006, 05:28:21 pm »
E-ink to czasteczki rozmieszczone nad przewodnikiem. Z jednej strony sa biale, z drugiej czarne. gdy dochodzi do nich prad, obracaja sie o 180* - czyli albo punkt jest bialy albo czarny. Gdy prad nie przechodzi, punkt utrzymuje kolor. Czyli tutaj prad pobiera sie tylko przy zmianie strony. Dodakowa zaleta jest nie swiecenie, czyli nie meczenie wzroku.

nty_qrld

• Gość
« Odpowiedź #441 dnia: Marca 18, 2006, 01:09:20 pm »
Ja już nie mogę się doczekać tych e-kartek. O ile przyjemniej byłoby przeglądać to forum wiosną... u babci... w ogrodzie... ptaszki ćwierkają... ach rozmarzyłem się....   ::) ;D

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #442 dnia: Marca 22, 2006, 03:06:38 am »
W okresie mojej chwilowej nieobecności rzucam: http://tygodnik.onet.pl/1596,1313509,felieton.html

Falcor

• Gość
« Odpowiedź #443 dnia: Marca 22, 2006, 11:46:18 am »
Fajne :)

Mieslaw

• Gość
« Odpowiedź #444 dnia: Marca 22, 2006, 08:07:46 pm »
Nie widzę linków HEX-a, dziwne.

A w kwestii dyskusii w o sporcie- słyszał ktoś o sporcie zwanym "boccia"? Ja niedawno usłyszałem. Zgłosiłem się (z kilkoma kolegami) do mistrzostw mojego gimnazjum. ;D To może być podobna sprawa jak z bobslejową drużyną Jamajki
« Ostatnia zmiana: Marca 22, 2006, 08:16:09 pm wysłana przez Mieslaw »

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #445 dnia: Marca 23, 2006, 01:53:55 pm »
Jesteś gimnazjalistą ? W mordę...
A może nauczycielem w gimnazjum raczej?

No a skoro o tym piszesz - to co to za sport? Ja nie wiem.

Mieslaw

• Gość
« Odpowiedź #446 dnia: Marca 25, 2006, 07:56:33 pm »
Jestem uczniem gimnazjum.  :)
Zajęliśmy ostatnie- 9 miejsce. Początki zawsze są trudne.
Sport polega w skrócie na rzucaniu piłką do celu. Boisko ma wymiary 6x10m. Piłki są niewielkie, skórzane, wypełnione piaskiem (waga: 270 g). Rozpoczyna się od wyrzucenia tzw. jacka- białej kuli. Grają ze sobą 2 drużyny po 3 graczy (ale jest też 1na1) Każdy z zawodników ma 2 kule. Po zakończeniu seta (a w meczu jest ich 4) liczy się punkty. 1 pkt za każdą kulę położoną pliżej jacka niż najbliższa jackowi kula przeciwnika. Wyjaśnię na przykładzie:
Kula niebieska: 30 cm od jacka, pozostałe dalej.
Kule czerwone: 10, 20, 40 cm od jacka i dalej.
2:0 dla czerwonych.
Rozumiecie? (w praktyce to jest łatwiejsze  :D)

Strona ICB (Międzynarodowy Komitet Bocci):
http://www.bocciainternational.com/

Deckert

• Gość
« Odpowiedź #447 dnia: Marca 27, 2006, 06:52:29 pm »
Dzisiaj o 22:05 w Radiowej Trójce powtórka wywiadu ze Stanisławem Lemem.

CU
Deck

A-cis

• Gość
« Odpowiedź #448 dnia: Marca 28, 2006, 07:52:35 pm »
Pod tym linkiem jest informacja o ostatnim, podobno nigdy nie publikowanym w Polsce, opowiadaniu St. Lema:
http://www.gry-online.pl/s043.asp?ID=4896552&N=1

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #449 dnia: Kwietnia 23, 2006, 02:32:30 am »
Kurczę, ostatnio się nasłuchałem o Czarnobylu znowu z innych źródeł, namely jakiś prof. mówił coś w jakiejś przygłupkowatej audycji na tvn24, że niby Jaworowski w Świecie Nauki kłamie, (mówiąc ze Czarnobyl był rozdmuchany, i że mutacje itp. wcale nie były winą Czarnobyla itp). Wedle gościa Czarnobyl był olbrzymią katastrofą a wszystek panika, którą rozsiewa jak najsłuszniejsza etc.

Sam już nie wiem komu wierzyć. Przecież to bez sensu. A Świat Nauki to przecież nie "TeleTydzień" żeby tam bezpodstawne rzeczy pisali.