Autor Wątek: Co jeść? - wątek kulinarny  (Przeczytany 77840 razy)

Lieber Augustin

  • God Member
  • ******
  • Wiadomości: 2613
    • Zobacz profil
Odp: Co jeść? - wątek kulinarny
« Odpowiedź #60 dnia: Stycznia 22, 2022, 10:16:19 pm »
Hmm, mnie liść i ziele podeszły, OK, następnym razem spróbuję bez.
A po co bez, skoro podeszły? W tym opus magnum, jakim jest ugotowanie barszczu, nie ma sztywnych reguł i stałych przepisów. Wszystko co robi potrawę smaczniejszą, jest dopuszczalne i prawidłowe.
Niektórzy na przykład dodają do barszczu podczas gotowania korzeń pietruszki lub selera - dla smaku. Są też tacy, którzy zamiast świeżej kapusty wkładają do garnka kiszoną lub kwaszoną. Albo pół na pół. Może warto poeksperymentować?

Q

  • Juror
  • God Member
  • *****
  • Wiadomości: 16551
  • Jego Induktywność
    • Zobacz profil
Odp: Co jeść? - wątek kulinarny
« Odpowiedź #61 dnia: Stycznia 23, 2022, 01:37:56 am »
L.A., podobno poza ruskimi pierogami są także ruskie kluski. Wyrosłeś - wraz z Małżonką - na tutejszego specjalistę od spraw kulinarnych. Podzielisz się jakimś ekstra przepisem?  ;)
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

maziek

  • YaBB Administrator
  • God Member
  • *****
  • Wiadomości: 13635
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
    • Zobacz profil
Odp: Co jeść? - wątek kulinarny
« Odpowiedź #62 dnia: Stycznia 23, 2022, 10:00:25 am »
Niektórzy na przykład dodają do barszczu podczas gotowania korzeń pietruszki lub selera - dla smaku. Są też tacy, którzy zamiast świeżej kapusty wkładają do garnka kiszoną lub kwaszoną. Albo pół na pół. Może warto poeksperymentować?
No przyznam, pietrucha była ;) . Starta na patelnię. Nad kiszoną kapustą się zastanawiałem, bo miałem akurat, ale stwierdziłem, że wyjdzie kapuśniak ;) .
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Lieber Augustin

  • God Member
  • ******
  • Wiadomości: 2613
    • Zobacz profil
Odp: Co jeść? - wątek kulinarny
« Odpowiedź #63 dnia: Stycznia 23, 2022, 06:08:56 pm »
L.A., podobno poza ruskimi pierogami są także ruskie kluski. Wyrosłeś - wraz z Małżonką - na tutejszego specjalistę od spraw kulinarnych. Podzielisz się jakimś ekstra przepisem?  ;)
Człowieku, bądźże wyrozumiały :)
Skądże biedny Ukraińczyk może być specjalistą od polskich dań? Ruskie kluski mają chyba tyle wspólnego z Rosją, co польский гриб s Polską ;)

No przyznam, pietrucha była ;) . Starta na patelnię. Nad kiszoną kapustą się zastanawiałem, bo miałem akurat, ale stwierdziłem, że wyjdzie kapuśniak ;) .
Hihi, bez kapuchy, bez wieprzowinki, za to z pietruchą ;) . To zdecydowanie nie był barszcz alaLA, tylko Twój własny, autorski. Barszcz "oh là là" ;D

Q

  • Juror
  • God Member
  • *****
  • Wiadomości: 16551
  • Jego Induktywność
    • Zobacz profil
Odp: Co jeść? - wątek kulinarny
« Odpowiedź #64 dnia: Stycznia 23, 2022, 07:31:49 pm »
Człowieku, bądźże wyrozumiały :)
Skądże biedny Ukraińczyk może być specjalistą od polskich dań? Ruskie kluski mają chyba tyle wspólnego z Rosją, co польский гриб s Polską ;)

To raczej Ty mi odpuść :). NEX sugerował nie tak dawno, że nie mam odwagi przyznać się do niewiedzy. Otóż jeśli chodzi o kwestie kulinarne przyznaję, jak najbardziej, że nikt mnie nie uzna, nawet kompletnym przypadkiem, za absolwenta - cytując rodzimego klasyka - konserwatorium gastronomicznego (co zresztą szkoda, bo - jak biografia M. Kuronia pokazuje - dobrze jest czasem wyjść na człowieka z CIA).
« Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2022, 07:46:49 pm wysłana przez Q »
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

maziek

  • YaBB Administrator
  • God Member
  • *****
  • Wiadomości: 13635
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
    • Zobacz profil
Odp: Co jeść? - wątek kulinarny
« Odpowiedź #65 dnia: Stycznia 23, 2022, 09:02:08 pm »
Hihi, bez kapuchy, bez wieprzowinki, za to z pietruchą ;) . To zdecydowanie nie był barszcz alaLA, tylko Twój własny, autorski. Barszcz "oh là là" ;D
W sumie to rzeczywiście znamienne. Nie wiem, czy to prawda, ale kiedyś ktoś mnie przekonywał, że tylko w Polsce można kupić naszykowaną włoszczyznę jako "zestaw" (https://pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82oszczyzna) . Może tak, może nie, ale rzeczywiście jest coś magicznego w tym składzie :) . Że marchewy mniej więcej 2x więcej niż pietruchy, że por, że seler, i że cebula. Kapucha to akurat niekoniecznie. Ja co prawda nie kupuję tych zestawów, bo zwykle odchodzi straszne rżnięcie na cenie w stosunku do osobno kupowanych warzyw, ale generalnie tych proporcji jakoś bezwiednie się trzymam :) .
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

olkapolka

  • YaBB Administrator
  • God Member
  • *****
  • Wiadomości: 6997
    • Zobacz profil
Odp: Co jeść? - wątek kulinarny
« Odpowiedź #66 dnia: Stycznia 23, 2022, 10:55:36 pm »
Hihi, bez kapuchy, bez wieprzowinki, za to z pietruchą ;) . To zdecydowanie nie był barszcz alaLA, tylko Twój własny, autorski. Barszcz "oh là là" ;D
W sumie to rzeczywiście znamienne. Nie wiem, czy to prawda, ale kiedyś ktoś mnie przekonywał, że tylko w Polsce można kupić naszykowaną włoszczyznę jako "zestaw" (https://pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82oszczyzna) . Może tak, może nie, ale rzeczywiście jest coś magicznego w tym składzie :) . Że marchewy mniej więcej 2x więcej niż pietruchy, że por, że seler, i że cebula. Kapucha to akurat niekoniecznie. Ja co prawda nie kupuję tych zestawów, bo zwykle odchodzi straszne rżnięcie na cenie w stosunku do osobno kupowanych warzyw, ale generalnie tych proporcji jakoś bezwiednie się trzymam :) .
Żelazny zestaw wypraw sobotnich do warzywniaka - z lat 80 - recytuję do dzisiaj: 2 marchewki, 2 pietruszki, seler, por i koperek:))
Bez cebuli i kapusty;)
Widać i tutaj wychodzi "a la" mojej mamy, bo marchewek tyle, ile pietruszek;)

NEXUS6

  • Juror
  • God Member
  • *****
  • Wiadomości: 2878
  • MISTYK WYSTYGŁ, WYNIK: CYNIK
    • Zobacz profil
Odp: Co jeść? - wątek kulinarny
« Odpowiedź #67 dnia: Stycznia 24, 2022, 02:45:57 am »
Maziek, z tą pakowana włoszczyzną, to Cię ktoś zrobił w konia. W Anglii bardzo częste.  ;)
Jeśli o barszcz chodzi, to jestem zwolennikiem takiego jak Liv, najlepiej z koldunami z mięsem, albo pierogami z kapustą i grzybami ( oblesnymi oczywista), albo samymi grzybami.
Ruskie pierogi to moje najmniej ulubione, ale jeżeli już to podsmażane z cebulą i skwarkami. Ale też nie cierpię placków ziemniaczanych, które zdaje się wszyscy lubią.
Natomiast najlepsze pierogi, to wg mnie japońska gejoza ;) w wersji kaczka, lub kurczak, obie z warzywami w środku i z sosem sojowym. Sedno leży w cieniutkim jak papier cieście (chyba jajecznym?)

Q

  • Juror
  • God Member
  • *****
  • Wiadomości: 16551
  • Jego Induktywność
    • Zobacz profil
Odp: Co jeść? - wątek kulinarny
« Odpowiedź #68 dnia: Stycznia 24, 2022, 03:09:15 am »
Ale też nie cierpię placków ziemniaczanych, które zdaje się wszyscy lubią.

A próbowałeś ich w - potencjalnie miłym mięsożercy - wydaniu zbójnickim, zwanym też węgierskim (choć posądzanym o genezę polsko-słowacką)?
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

maziek

  • YaBB Administrator
  • God Member
  • *****
  • Wiadomości: 13635
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
    • Zobacz profil
Odp: Co jeść? - wątek kulinarny
« Odpowiedź #69 dnia: Stycznia 24, 2022, 09:16:57 am »
... i koperek:))
Por, oczywiście, jak mogłem zapomnieć, por był też w tym barszczu (ale mało, bo tylko resztkę miałem) no i ostatecznie się już przyznam - koperek też był, albowiem miałem akurat gruby pęczek samych łodyg, po tym jak do zamrożenia wiechy siekałem. Więcej grzechów nie pamiętam, a za wszystkie serdecznie żałuję ;) .


@Nex - nie tyle zrobił, co się produkował przy jakiejś okazji w stylu, że większość dobrych rzeczy na świecie to Polacy wymyślili, nawet jeśli w koprodukcji (w tym wypadku z Boną Sforzą). Pierogi to akurat lubię wszystkie, nawet z "liokkim" i "rozumem", placki ziemniaczane dobrze zrobione też super, takowe jem bez niczego.
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Hoko

  • Juror
  • God Member
  • *****
  • Wiadomości: 3053
    • Zobacz profil

Q

  • Juror
  • God Member
  • *****
  • Wiadomości: 16551
  • Jego Induktywność
    • Zobacz profil
Odp: Co jeść? - wątek kulinarny
« Odpowiedź #71 dnia: Lutego 05, 2023, 12:57:43 pm »
...ze słodyczy (choć pozycję z pierwszego miejsca jakoś niepolitycznie teraz...):
https://sukces.rp.pl/slodycze/art37873761-ranking-najlepszych-deserow-na-swiecie-polskie-ciasta-w-czolowce-wygrala-rosja
(Maźkowy znajomy pewnie znajdzie tu potwierdzenie swojej tezy.)
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

Hoko

  • Juror
  • God Member
  • *****
  • Wiadomości: 3053
    • Zobacz profil


Q

  • Juror
  • God Member
  • *****
  • Wiadomości: 16551
  • Jego Induktywność
    • Zobacz profil
Odp: Co jeść? - wątek kulinarny
« Odpowiedź #74 dnia: Lutego 25, 2023, 08:27:24 pm »
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki