Nadmienie tylko ze udalo mi sie znalesc wkoncu ten cholerny 'Ostatni brzeg', gdzies na torrentach byl nie dosc ze w oryginalnej wersji jezykowej to jeszcze napisy sa po chinsku/japonsku, ale najwazniejsze ze jest - uff...
Po pierwsze, na 99% prawa do tego filmu juz dawno wygasly, po drugie w polsce nie zostal wydany - bylem w filmotece narodowej, iluzjonie i rozmawialem z 3 duzymi dystrybutorami(ITI, VISION i jeszcze jakims trzecim) i nikt nie mial. Tzn. byl w iluzjonie ale na tasmie 35mm tak wiec niewchodzilo to w gre. Oczywiscie moglem przeciez zamowic na e-buy - ale znowu shipping jest koszmarnie drogi i dlugo trwa.
Fabule znam z filmu, ale nowej wersji i ksiazki. Chyba nawet film bym bardziej polecal. Kilka lat temu zrobil na mnie ogromne wrazenie... Nie wiem za to jak ten stary. Daj prosze znac, gdy obejrzysz.
Sam film uwazam za wysmienity, przedewszystkim ze wzgledu na wykonanie - szczerze mowiac niemyslalem ze da sie nakrecic film sci-fi bez efektow specjalnych
. Genialna gra aktorska(w szczegolnosci Gregory Peck i jeszcze jedna kobitka ale zapomnialem jak sie nazywa), a koncowe sceny(ktore wybralem do prezentacji) daja niezle do myslenia, ba wrecz ciarki mnie przeszly
. Jednak jesli lubisz nowoczesne kino nawet nie proboj - po 15 minutach ziewniesz i wrzucisz cos innego.
Hmm... chcialem raczej dac znac jak mi poszlo bo chwalic sie niema czym. Mialem 13pkt(
) i zupelnie mi nie styknelo czasu(o Diunie nawet nie pisnalem slowa) reszte tez musialem skrocic do najwazniejszych watkow. Strasznie zaluje ze to akurat na Diune ale mowi sie trudno, troche przepchnalem informacji w rozmowie z komisja
. Ogolnie nie tak fatalnie, gdyby nie to cholerne ograniczenie 15 minut i bledy jezykowe(jak ogarnalem ze mi czasu brakuje to sie zaczalem denerowac i przez to :/)
Specjalne podziekowania dla: Q, Dzi i Andrew89!Jako ze byl to moj ostatni egzamin to teraz ide sie napruc
pozniej wylecze kaca, znajde prace i wroce pisac w innych watkach
. Btw. wlasnie sobie wypozyczylem Neuromancera(i mam zamowiona na za dwa tygodnie Monalise Turbo i Graf Zero
)