Warning: session_start(): open(/home/klient.dhosting.pl/ijontichy11/.tmp//sess_e76808770f3eb14070977893b95c775a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in /home/klient.dhosting.pl/ijontichy11/www/forum/Sources/Load.php on line 2530

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /home/klient.dhosting.pl/ijontichy11/.tmp/) in /home/klient.dhosting.pl/ijontichy11/www/forum/Sources/Load.php on line 2530
Filmy SF warte i nie warte obejrzenia

Autor Wątek: Filmy SF warte i nie warte obejrzenia  (Przeczytany 2382174 razy)

Terminus

• Gość
Odp: Filmy SF warte i nie warte obejrzenia
« Odpowiedź #960 dnia: Sierpnia 29, 2006, 12:52:33 am »
Mogliby to nazwać egzoszkieletem ::)

dzi

• Gość
« Odpowiedź #961 dnia: Sierpnia 29, 2006, 09:13:12 am »
Już niedługo minigun będzie do udźwignięcia przez przeciętnego żołnierza. Amerykanie budują już od dłuższego czasu kombinezon siłowy (to moja nazwa - jak ktoś zna właściwą nazwę to mnie skorygujcie), który umożliwi żołnierzowi na noszenie sporych ciężarów znacznie przekraczających jego własną wagę. Widziałem to jakiś czas temu na zdjęciach. To już nie SF, to już bardzo bardzo bliska przyszłość.
MASSIVE!!  :o

jak w grze jakiejs czy cos

draco_volantus

• Gość
« Odpowiedź #962 dnia: Sierpnia 29, 2006, 12:30:35 pm »
Czytałem o tym. Masz na myśli egzoszkielety.
A policzyliście ile adrenaliny daje siły do trzymania miniguna?  ;)

dzi

• Gość
« Odpowiedź #963 dnia: Sierpnia 29, 2006, 12:54:13 pm »
Bez miesnia i kosci sily nie uzyskasz.

draco_volantus

• Gość
« Odpowiedź #964 dnia: Sierpnia 29, 2006, 01:07:47 pm »
a spójrz na arnolda :D

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #965 dnia: Sierpnia 29, 2006, 01:39:49 pm »
Bez miesnia i kosci sily nie uzyskasz.

Draco ma dużo racji, nawet przy małej masie mięśniowej można pod wpływem adrenaliny, choćby na krótką chwilę, przekroczyć swoje nominalne możliwości, i to w  bardzo znaczącym stopniu... Kto kiedykolwiek uciekał przed niedźwiedziem na drzewo, wie. (Ja nie uciekałem ale miałem inne przygody ::)  )

Pozdrawiam

maziek

• Gość
« Odpowiedź #966 dnia: Sierpnia 29, 2006, 01:50:01 pm »
Draco ma dużo racji, nawet przy małej masie mięśniowej można pod wpływem adrenaliny, choćby na krótką chwilę, przekroczyć swoje nominalne możliwości...

a jednak, z mądrości zeszytów:
1. Gdyby nie szkielet, to człowiek byłby workiem z mięsem i ze smalcem.
i
2.   Szkielet utrzymuje nas na nogach. Gdyby nie było szkieletu, to mięso ciągle spadałoby na ziemię.

na  tym tle szczególnie mądrze i przemyślanie wygląda to rozwiązanie techniczne, jakim obdarzył nas Stwórca:
3. Kości człowieka są połączone łokciami do kolan.

Genialna kopalnia tego wszystkiego tu: http://leksykot.top.hell.pl/jenzyk/lapsusy/zeszyty/index

dzi

• Gość
« Odpowiedź #967 dnia: Sierpnia 29, 2006, 01:58:27 pm »
"normalny" czlowiek uzywa ok 20% potencjalu swoich miesni (nerwowo wzbudza tyle wlókien), ciezarowcy i mistrzowie sportow silowych ok 80%, zaklada sie ze w sytuacjach skrajnego zagrozenia uzywa sie okolo 100%, wiecej sie nie da

draco_volantus

• Gość
« Odpowiedź #968 dnia: Sierpnia 29, 2006, 03:22:54 pm »
i jest to jak napisałeś 5 razy więcej niż normalnie :)
Pewien mnich wyniósł owłasnych siłach z płonącego kościoła obraz o masie 200 kg. Katolicy uważaja to za cud.

mnich mówił, że obraz wydawał mu sie być lekkim jak piórko
:o

dzi

• Gość
« Odpowiedź #969 dnia: Sierpnia 29, 2006, 03:32:54 pm »
tak, tylko 5 razy wiecej, z Twojego posta to nie wynikalo, moj ponizej temu nie zaprzeczal; tak czy siak to miesien podnosi

draco_volantus

• Gość
« Odpowiedź #970 dnia: Sierpnia 29, 2006, 03:46:24 pm »
aż 5 razy  :P

NEXUS6

• Gość
« Odpowiedź #971 dnia: Sierpnia 29, 2006, 04:26:08 pm »
Nie da sie tak latwo przeliczyc sily miesnia i mozliwosci podnoszenia przez czlowieka ciezarow na procenty. Bardzo wazna jest technika, o treningu nie wspomne, koncentracja... Poza sila miesnia pozostaje tez kwestia wytrzymalosci przyczepow, sciegien, stawow.
Jako ciekawostke moge Wam rzec, ze cos w stylu egzoszkieletu jest w zastosowaniu w trojboju silowym (przysiad, martwy ciag, wyciskanie na lawce). Zawodnik jest ubierany do przysiadu w kostium ze sztywnego i mocnego materialu, kolana ma obwiazane elastycznymi bandazami, plecy usztywnione pasem. Ktos kto bez sprzetu przysiada 250 kg. Ze sprzetem (jak potrafi) moze przysiasc 320-330. Gdyby te "kubraczki" byly szyte inaczej, a bandaze dluzsze, dawalyby jeszcze wiecej. Obecny rekord w przysiadzie wszechwag to zdaje sie 540 kg, wiec czymze jest marne 200 kg obrazu na plecach mnicha ;) Tyle ze chodzic nawet, sie w tym nie da...
Co do adrenaliny: pomaga bardzo, choc w sytuacjach ekstremalnych nie tylko jej efekt chemiczny daje takie mozliwosci. To takze wplyw umyslu na cialo.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 29, 2006, 04:40:28 pm wysłana przez NEXUS6 »

Deckert

• Gość
« Odpowiedź #972 dnia: Sierpnia 29, 2006, 05:23:47 pm »
Dzięki za sprostowanie. Rzeczywiście właściwa nazwa to egzoszkielet. Przeszukałem Internet, ale niestety nie znalazłem zdjęcia, które kiedyś widziałem w prasie. Natomiast przy okazji szperania znalazłem inną polską nazwę na egzoszkielet: pancerz wspomagany.

Poniżej zdjęcie jednego z egzoszkieletów dla US. Army:

Jeszcze trochę i niedługo pewnie wprowadzą do produkcji chyba najbardziej niesamowitą broń ciężką dla piechoty.
Jeśli pamiętacie SmartGun'a z Aliens to wiecie o czym mówię.

PS.
Niesamowite jak ludzkości szybko idą prace na narzędziami destrukcji. ;)

CU
Deck

draco_volantus

• Gość
« Odpowiedź #973 dnia: Sierpnia 29, 2006, 05:24:51 pm »
czymze jest marne 200 kg obrazu na plecach mnicha ;)

to podnieś

tyle

to

pagadmy...

Deckert

• Gość
« Odpowiedź #974 dnia: Sierpnia 29, 2006, 05:31:09 pm »
Jeszcze jeden przykład:

http://www.mindfully.org/Technology/2004/BLEEX-Exoskeleton11mar04.htm

Tu można też zobaczyć filmiki z testów:
http://bleex.me.berkeley.edu/bleex.htm

Ten bardziej przypomina to co kiedyś widziałem - zdaje się, że w Świecie Techniki... ale nie jestem pewien.

CU
Deck
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 29, 2006, 05:36:42 pm wysłana przez Deckert »