Autor Wątek: Wojna  (Przeczytany 462549 razy)

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
Odp: Wojna
« Odpowiedź #525 dnia: Września 01, 2025, 12:30:37 pm »
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #526 dnia: Września 10, 2025, 12:50:21 pm »
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/rosyjskie-drony-nad-polska-spora-czesc-dronow-nadleciala-bezposrednio-z-bialorusi/xx4d32j

I co Szanowni Państwo o tym myślecie?

Ze swojej strony, zastanawiam się: czy reakcja Polski na ten drobny incydent nie jest przypadkiem zbyt gwałtowna i bezwzględna? Przecież nic takiego się nie stało. No, nadleciało tam marnych 10 czy ile tam rosyjskich Shahedów. No, rozwałiły tam jakieś domostwo. Drobnostka. Pestka. Więc czy warto było zaraz uciekać się do tak okrutnych środków jak... posiedzenie? Jak młotkiem w nos?
Czy nie wystarczyłoby wyrazów lekkiego zaniepokojenia?
« Ostatnia zmiana: Września 10, 2025, 08:12:19 pm wysłana przez Lieber Augustin »

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
« Odpowiedź #527 dnia: Września 10, 2025, 02:53:53 pm »
Reakcji w innym sensie niż bezpośrednie przeciwdziałanie i zbieranie resztek to na razie nie było.
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Cetarian

• Senior Member
« Odpowiedź #528 dnia: Września 10, 2025, 07:44:11 pm »
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/rosyjskie-drony-nad-polska-spora-czesc-dronow-nadleciala-bezposrednio-z-bialorusi/xx4d32j

I co Szanowni Państwo o tym myślecie?

Ze swojej strony, zastanawiam się: czy reakcja Polski na ten drobny incydent nie jest przypadkiem zbyt gwałtowna i bezwzględna? Przecież nic takiego się nie stało. No, nadleciało tam marnych 10 czy ile tam rosyjskich Shahedów. No, rozwałiły tam jakieś domostwo. Drobnostka. Pestka. Więc czy warto było zaraz uciekać do tak okrutnych środków jak... posiedzenie? Jak młotkiem w nos?
Czy nie wystarczyłoby wyrazów lekkiego zaniepokojenia?

L.A.
Żartujesz, czy piszesz serio?
Pytam poważnie.
Obstawiam, że raczej żartujesz (gorzko) ale nie mam pewności.

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #529 dnia: Września 10, 2025, 08:15:32 pm »
Obstawiam, że raczej żartujesz (gorzko) ale nie mam pewności.
Słusznie obstawiasz. Gorzko żartuję :(

xetras

• God Member
« Odpowiedź #530 dnia: Września 10, 2025, 09:32:58 pm »
Było jeszcze ostrzeżenie od RCB
https://photos.app.goo.gl/nQz9sgDx8Y8nwHKf9

Tworzenie paniki wg mnie niczemu nie będzie służyć.
"ten mahawek ciągle znika"

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #531 dnia: Września 11, 2025, 10:41:53 am »
@L.A.

Larry Niven w swojej powieści "Pierścień", na której zostawiłem b. niewiele suchych nitek, przedstawił mimochodem wizję starcia dwóch cywilizacji gwiazdowych, które - nawracając - trwało tak długo, aż się to na profil genetyczny wojujących stron przełożyło (najbardziej wojowniczy ginęli, zostawiając coraz mniej potomstwa, na placu boju zostali względni pacyfiści). Zaczynam się zastanawiać czy coś podobnego nie spotkało w wyniku wojen światowych i zachodniej - w tym polskiej - populacji. Stąd tak trudno o bohaterstwo.

@xetras

Słusznie, napisz ruskim, by dronów tu nie puszczali, nie będzie paniki.
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

xetras

• God Member
« Odpowiedź #532 dnia: Września 11, 2025, 12:10:07 pm »

@xetras

Słusznie, napisz ruskim, by dronów tu nie puszczali, nie będzie paniki.
1.
Panika jest wywołana przez niezbędne koszty zbrojeń.
Pogodziłem się z cenami od lipca i od września.

Na tę hurtową ilość która lata to tu to tam te kilka lub kilkanaście to jedynie margines.
Tak czy siak, śrutem go.
1a.
Przypomniałem sobie stary sprawdzony sposób - balony zaporowe czyli właściwie ich sieci.
/Skoro lecą nisko to chyba byłoby to skuteczne?/
Albo...
2.
/Instrukcja w kilku punktach/
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=31090612150587358&id=100001959375084

3.
Wojna w tramwaju - sztyletnik w akcji.
C z u i n y m trza być wobec postronnych.
https://www.se.pl/wiadomosci/swiat/bestialski-mord-w-pociagu-23-latka-z-ukrainy-nie-miala-zadnych-szans-wstrzasajace-nagranie-aa-QMDd-K4TB-LjDS.html
« Ostatnia zmiana: Września 11, 2025, 06:39:45 pm wysłana przez xetras »

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #533 dnia: Września 11, 2025, 06:15:18 pm »
Larry Niven w swojej powieści "Pierścień", na której zostawiłem b. niewiele suchych nitek, przedstawił mimochodem wizję starcia dwóch cywilizacji gwiazdowych, które - nawracając - trwało tak długo, aż się to na profil genetyczny wojujących stron przełożyło (najbardziej wojowniczy ginęli, zostawiając coraz mniej potomstwa, na placu boju zostali względni pacyfiści). Zaczynam się zastanawiać czy coś podobnego nie spotkało w wyniku wojen światowych i zachodniej - w tym polskiej - populacji. Stąd tak trudno o bohaterstwo.
Innymi słowy, zadziałał swoisty - ujemny - dobór naturalny? Najlepsi, najwaleczniejsi i najodważniejsi ginęli w pierwszej kolejności?  W swojej większości nie zdążywszy przekazać swoich genów potomkom?

Trudno powiedzieć...
A z drugiej strony, ludzkość toczy wojny od niepamiętnych czasów.
Gdyby było jak wyżej, wojownicze narody siłą rzeczy stopniowo - i to dość rychło w skali historycznej - przekształcałyby się w pacyfistyczne, i na Ziemi już dawno panowałby stały pokój. Nie?

Nie wiem wprawdzie, jak tam się ma "zgniły Zachód", a w Polskę ja wierzę. Podejrzewam, że jak przyjdzie co do czego, chwilowe osłupienie i niezdecydowanie ustąpi. Polski orzeł rozwinie skrzydła i da popalić tamtemu motłochowi. Że tak patetycznie się wyrażę.
Taka już jest Wasza polska tradycja.
Pamiętacie, niebracia Moskale, Warszawę-1920? No to w razie czego "możemy powtórzyć"...

A lepiej, żeby Wam wcale nie przyszło się sprawdzać poziomu swego bohaterstwa. Niech czerwony niedźwiedź zdechnie, zanim dotrze do Waszych granic.

xetras

• God Member
« Odpowiedź #534 dnia: Września 11, 2025, 10:57:35 pm »
Szef Sztabu Generalnego w rozmowie potwierdził, że władze w Mińsku uprzedziły Polskę przed dronami zmierzającymi w stronę naszego kraju. — To było dla mnie zaskakujące, że Białoruś, która eskaluje nam mocno sytuację na granicy lądowej, zdecydowała się na tego typu współpracę — przekazał.
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/drony-nad-polska-bialorus-ostrzegla-polske-gen-kukula-to-bylo-zaskakujace/n7pyfvd
Tytułem wyjaśnienia tego, że zarządzono zamknięcie lądowych przejść granicznych na granicy z Białorusią w związku z ćwiczeniami.
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/zamkniete-przejscia-na-granicy-z-bialorusia-minister-podpisal-rozporzadzenie/4t77zh5

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #535 dnia: Września 12, 2025, 09:31:23 am »
Innymi słowy, zadziałał swoisty - ujemny - dobór naturalny? Najlepsi, najwaleczniejsi i najodważniejsi ginęli w pierwszej kolejności?  W swojej większości nie zdążywszy przekazać swoich genów potomkom?
Nie musi być zaraz Darwin. Wystarczy to co nas różni od zwierząt - historia i świadomość.
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

xetras

• God Member
« Odpowiedź #536 dnia: Września 12, 2025, 11:27:40 am »
Od zwierząt ludzi różni to że znają dziadków i babcie oraz wnuczęta.
Na wojnie najtrudniej mają rozjemcy i ci, którzy chcą porozumienia. Czasem niestety ktoś ich zastrzeli jak przedwczoraj  u studentów w Utah.

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #537 dnia: Września 12, 2025, 11:58:46 am »
Od zwierząt ludzi różni to że znają dziadków i babcie oraz wnuczęta.
To właśnie historia i pamięć. Akurat w tym sporo zwierząt jest lepszych bo rozpoznaje to nosem bez pomocy albumów rodzinnych.
Nie bardzo wiadomo, kto miałby oczekiwać chęci porozumienia w przypadku agresji, ludobójstwa i zaboru terytorium. Zabijani czy agresor.
Nie bardzo też wiadomo, co ma do omawianych kwestii przypadek z Utah? Trwała tam wojna?

xetras

• God Member
« Odpowiedź #538 dnia: Września 12, 2025, 04:32:32 pm »
1.
Strzelanina to chyba wojna, w tym - mentalna.
Taka "o rząd dusz".
Ameryka sana ze sobą wojuje.
Ostatnio chyba kieruje się ku izolacjonizmowi.
(Czy to "hybrydowa"agitacja?)
Skoro studenci szaleją, z siekierą, z pistoletem to nie jest to pokój.
Dezinformacja narasta, niestety...
2.
5 lat trwa wojna z wirusem Wuhan-2019,pochłonęła kilkaset tysięcy nadmiarowych ofiar.
3.
Przykre moje subiektywne wrażenie jest takie, że giną ci porządni.
« Ostatnia zmiana: Września 12, 2025, 06:06:12 pm wysłana przez xetras »

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #539 dnia: Września 12, 2025, 09:09:11 pm »
Tym niemniej ze zorganizowaną, łupieżczą agresją jednego kraju na drugi nie ma nic wspólnego, że jeden obywatel rzekomego pępka świata kropnął drugiego, bo mu się ten jakoś nie spodobał - w kraju, który jeśli chodzi o zabójstwa z broni palnej, nawet w przeliczeniu na obywatela (nie wspominając o liczbach bezwzględnych), jest w absolutnej, światowej czołówce i który chlubnie zamyka w tej dyscyplinie stawkę arcymistrzów jak Honduras, Kolumbia czy Meksyk. Mnie w tej sytuacji Utah szczególnie nie dziwi. Najdalej za 2-3 miesiące znów kropną kogoś znacznego - to pewne, o liczbie szarych obywateli, którzy w międzyczasie oddadzą z tego powodu duszę Bogu, nie zająkując się nawet.