Autor Wątek: Prognozy Lema na koniec wieku  (Przeczytany 135050 razy)

liv

• Global Moderator
  • God Member
Re: Prognozy Lema na koniec wieku
« Odpowiedź #90 dnia: Maja 15, 2010, 12:49:42 am »
Uff, zamiast oglądać ulubiony serial na TV4, poświeciłem się i znalazłem to:
"S.L. Będąc nieobecny na radziecko-amerykańskiej konferencji w Biurakanie, poświęconej poszukiwaniom innych cywilizacji - wspomniałem już, dlaczego nie mogłem tam pojechać, napisałem małą rozprawkę, która została zamieszczona w tomie zawierającym materiały z tej sesji. Postulowałem tam,  aby CETI..."
S. Bereś, Rozmowy ze Stanisławem Lemem,WL Kraków, 1987, s.307.
Obecnie demokracja ma się dobrze – mniej więcej tak, jak republika rzymska w czasach Oktawiana

Hoko

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #91 dnia: Maja 15, 2010, 04:07:32 pm »
W "Tako rzecze Lem" strona 321, a wcześniej 243  :)

Q

• YaBB Moderator
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #92 dnia: Maja 15, 2010, 06:20:49 pm »
OT, ale a'propos w/w konferencji - lista i zdjęcie pamiątkowe tych, co dojechali:
http://www.aras.am/Meetings/ceti1971.html
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
« Odpowiedź #93 dnia: Maja 15, 2010, 06:44:09 pm »
CETI nadaje, SETI odsłuchuje tylko (albo odwrotnie) ;D.
TAk jest, i w wyżej wymienionej kolejności.

SETI (SEARCH for Extraterrestrial Intelligence)- pierwsza konferencja SETI (z udziałem Rosjan) odbyła się w 1961 w Green Bank (może stąd się problem daty bierze).
CETI też coś koło tego powstało (COMMUNICATION with Extraterrestrial Intelligence). Choć ZTCP pierwsze próby na przełomie XIX i XX w. (nadawaliśmy na Księżyc i na Marsa :) ).

Za wszystkim stał (i stoi) Frank Drake.

Jeśli ktoś się chce przyłączyć to z http://setiathome.ssl.berkeley.edu/ można ściągnąć program działający jako screen-saver (czyli kiedy moc Waszych maszyn nie jest Wam potrzebna ;) ). Program ten ściąga paczkę szumu zarejestrowana przez radioteleskop a następnie ją obrabia i zwraca wyniki do programu i tak w kółko. Wszystko robi się samo. I TY możesz zostać pierwszym człowiekiem, który nawiąże kontakt z Obcymi :) .
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Q

• YaBB Moderator
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #94 dnia: Maja 15, 2010, 10:56:53 pm »
Jest jeszcze
SETV - czyli taka jakby naukowa ufologia nastawiona jednak raczej na potencjalne obiekty bezzałogowe, i nie tyle w atmosferze, ile w Układzie.

Ale my tu sobie teraz o Biurakanie, a Hoko (tak, nasz Hoko) cudności o SETI wypisywał parę dobrych lat temu, nie wytrzymie i zlinkuję:
http://hokopoko.net/bylo-sobie-zycie

ps. dysponuje kto z Was programem (z kolejnością wystąpień) biurakańskiej konferencji, bo grzebałem i znalazłem owszem, ale program daenikenowskiego zlotu w Crikvenicy ('76) - wklejam dla orientacji (chciałbym rzucić okiem na coś podobnego, ale z '71, z Biurakanu; podkreślam, że z '71, bo była jeszcze mniejsza konferencja w '64):
http://tatjana.ingold.ch/index.php?id=wk76
Wdzięczny będę za link, bo szukam drugi dzień.

Edit: jeszcze a'propos Crikvenicy, jeden wygłoszony tam referat godny był raczej Biurakanu - chodzi tu o oryginalną tezę G. Marxa o DNA jako potencjalnym nośniku pozaziemskich informacji (lub ziemskich komunikatów do ew. Obcych); nie wiem czy to praktyczny pomysł, ale z pewnością nieszablonowy...
« Ostatnia zmiana: Maja 16, 2010, 10:26:44 pm wysłana przez Q »
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

liv

• Global Moderator
  • God Member
« Odpowiedź #95 dnia: Maja 16, 2010, 10:32:43 pm »
Nie zdążyliśmy.
Lili się pocięła :'(
Obecnie demokracja ma się dobrze – mniej więcej tak, jak republika rzymska w czasach Oktawiana

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #96 dnia: Maja 16, 2010, 11:13:04 pm »
Zrobiłeś, co mogłeś!

Ale może Lili jest robotem, to się pospawa i szlus :) .
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Lili

• Juror
  • Junior Member
« Odpowiedź #97 dnia: Maja 17, 2010, 11:14:55 am »
Jesteście niesamowici :)
Pomimo skorzystania z przysłowiowej brzytwy ostatecznie się nie pocięłam tylko wciąż preparuje cd pracy (no chyba, że jestem teraz wśród Was jako fantom ;)) Odpisałabym wcześniej ale w weekend miałam randkę z promotorem i troszkę to trwało ;)
PO raz n-ty ogromne ukłony dla Was za Waszą wiedzę i wszechstronność  :)

PS. Macie czas do września by wymyślić jak ja mam się Wam odwdzięczyć  :D

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #98 dnia: Maja 17, 2010, 09:27:57 pm »
No ale zasadniczo jesteś lepniakiem, czy robotem, bo to zmienia katalog roszczeń ;) !

P.S. - i jeśli robotem to uzwojenia wtórne masz prawo - czy lewoskrętne?!
« Ostatnia zmiana: Maja 17, 2010, 09:29:49 pm wysłana przez maziek »

Q

• YaBB Moderator
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #99 dnia: Maja 17, 2010, 10:49:37 pm »
No ale zasadniczo jesteś lepniakiem, czy robotem

Zaraz, ten tego... Ja tu w sprawie terminologii. Nauka robocia używa na określenie klejookich istot określeń takich jak bladawiec, Homos Antropos (lub Antropos Homos), zwie je też białymi lub bladymi (wzgl. istotami bladymi), z czego w najszerszym użyciu jest bladawiec. Żródła wcześniejsze, z głębokiego średniowiecza robociego pochodzące mówiąc o nich wspominają o Miękliwcach, Mięknisiach i Miętaszkach Bladych, o myślącym nabiale. Zwą ich mianem miękali, miękusów, mokrzyków bladych, Galaretan. Używają terminów miękkowcy, bladaczkowie, studzieńcy. Stara, a złowroga legenda przytacza też starożytne, a budzące grozę samym swoim brzmieniem słowo "człowiek".

Słowa "lepniak" natomiast używa w wyłącznie w swoim raporcie z planety, na której owi mokrzykowie pod porządnych się robotów podszywali, niecny śpieg Bryi, Ijon Tichy. Zatem używając, Waćpan, słowa "lepniak" narażasz się na odkręcenie głowy, by sprawdzić czy się co miękkiego pod nią nie kryje, bo prawdziwie prawe roboty słów o genezie tak podejrzanej nie używają.

Śmierć Bryi!

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #100 dnia: Maja 18, 2010, 02:33:56 pm »
Ależ komplikujesz, wiadomo, że jedni mają rurki i dziurki, a drudzy druciki i cewki.

Hoko

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #101 dnia: Maja 23, 2010, 10:09:57 am »
cewki to i pierwsi mają  ::)

Ale ja o czym innym, mianowicie o "prognozach", które się Lemowi zupełnie nie sprawdziły - i chyba dobrze. Chodzi o palenie i papierosy, u Lema wszechobecne, wszyscy kopcą, i to nie tylko prywatnie, ale na wszelkich spotkaniach, konferencjach, w środkach komunikacji, wszędzie kłęby dymu. W "Pirxie" palący osobnik to niemalże stała kosmiczna  8)

liv

• Global Moderator
  • God Member
« Odpowiedź #102 dnia: Czerwca 01, 2010, 10:41:05 am »
cewki to i piersi mają
No, nie przesadzaj ;D
Na temat CETI i Biurakanu, Lem pisze w XXXV sylwie (Rozważania sylwiczne). Ja to mam w tomie 19 GW, "Sex wars", s.179.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 01, 2010, 11:16:53 am wysłana przez liv »

Q

• YaBB Moderator
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #103 dnia: Czerwca 01, 2010, 11:26:54 am »
cewki to i piersi mają
No, nie przesadzaj ;D

Jak kto tu przesadził, to ewolucja ;). (Albo biolodzy/lekarze z terminologią...)

Lili

• Juror
  • Junior Member
« Odpowiedź #104 dnia: Lipca 22, 2010, 11:10:32 pm »
Witam w toku burzliwego pisania pracy przez moją skromną osobę :)
Rozwijam właśnie zagadnienie ewolucji biologicznej i potrzebuje by ktoś pomógł mi przełożyć na język polski następujące zdanie z Summy:

Ewolucja biologiczna, nie byłaby mozliwa, bez tej wiary w skuteczność reakcji wymierzanych ku stanom przyszłym, jaka jest wbudowana w kazdą drobinę żywej substancji .

Co autor ma tutaj na myśli?:>
Czy chodzi o to że jeżeli Natura/ Żywe organizmy nie posiadają wiary w dalszy rozwój to do niego nie dojdzie? Jak rozumieć ową wiarę zawartą np w "liściu" :)

Czy homeostaty to "wszystko co żyje", flora, fauna itd?

Lem piszę również, że homeostaty przedstawiają ciągłe widmo "wiar"

RATUNKU

Obawiam się, że nastąpiło u mnie lekkie przegrzanie obwodów  :D