Autor Wątek: AI - przerażająca (?) wizja  (Przeczytany 219729 razy)

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Ostatnia zmiana: Lipca 22, 2023, 04:37:51 pm wysłana przez Q »
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

Hoko

• Juror
  • God Member
Odp: AI - przerażająca (?) wizja
« Odpowiedź #796 dnia: Sierpnia 21, 2023, 04:03:40 pm »

Retsam

• Junior Member
  • Niepowodzenie jest najlepszym nauczycielem
« Odpowiedź #797 dnia: Sierpnia 23, 2023, 11:37:33 pm »
Wywiad z profesorem Duchem już omawiałem w innym wątku, ale proszę o uwagę w tych momentach (po jakieś 2 minuty):

2:09:20 Plastyczność mózgu*
2:16:10 Teorie spiskowe
2:19:10 Archetypy

W pewnym sensie pomoże to porozmyślać o ewentualnym przekształceniu ('bootstrapie') człowieka według osi wybranej przez niego (to może być 'taki sobie pomysł', jeśli motywacją będzie uczestnictwo w 'Hotel Paradise').

*InfoTrop: 'Okienko' plastyczności mózgu otwiera się na krótko przy pobudzeniu magnetycznym, elektrycznym odpowiedniego fragmentu tego mózgu a także przez aktywacją nerwu błędnego. Po ustaniu pobudzenia zmiany zastygają. Prof. Duch wspomina o jakimś szykowanym start-upie jednego z doktorantów wykorzystującego prace wykonane pod jego kierownictwem. W dostępnych (do wglądu, do września 2022 roku) pracach doktoranckich nie ma wskazówek, jakich metod dokładnie użył. Mogę to rozwinąć, ale chyba nie ma chętnych.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 24, 2023, 02:55:23 pm wysłana przez Retsam »
'The mind that opens to a new idea never returns to its original size': Albert Einstein

Hoko

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #798 dnia: Września 18, 2023, 12:05:07 pm »
Rożek u Zychowicza

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
« Odpowiedź #799 dnia: Września 19, 2023, 11:18:36 am »
Dzięki, długaśne ale w przeciwieństwie do wielu tasiemców sensowne i treściwe :) .
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Retsam

• Junior Member
  • Niepowodzenie jest najlepszym nauczycielem
« Odpowiedź #800 dnia: Września 19, 2023, 09:00:44 pm »
Pan doktor ma Lema 'Diabeł i arcydzieło' w bibliotece po lewej. Punkt dla niego. ;D

Odwoływanie się do nazistowskich badań w Afryce, by uzasadnić pogląd wyższości białej rasy nad innymi jest 'nadmiarowe'. Z naszego podwórka: Korwin M. ma niezbity argument, że wyższości 'panów' nad 'paniami' nie da się zaprzeczyć, bo... W konsekwencji 'osobowość' AI będzie miała sygnaturę (albo powinna mieć) 'rodziców', by zapobiec rozlewaniu się 'toksyczności'. Dlatego niektórzy powinni zostać 'wykastrowani' by nie przekazywać dalej 'memów' ciemnoty.  :-X

Piotr Zychowicz zachowuje się jak 'opinia publiczna', co do której nie mam wysokiego mniemania.  :(

Wywiad nie ma tempa: proponuję prowadzić na stojąco, jak briefingi w czasie wojny (wszak jest to o wojnie).

Dziękuję!

'The mind that opens to a new idea never returns to its original size': Albert Einstein