Autor Wątek: AI - przerażająca (?) wizja  (Przeczytany 1619544 razy)

akond

• Full Member
Odp: AI - przerażająca (?) wizja
« Odpowiedź #1200 dnia: Dzisiaj o 04:55:17 pm »
I jeszcze na zachętę - Naskręcki mówi też o Lemie:

Proszę sobie wyobrazić, że my, ludzie, nagle znikamy z planety, ale zostają po nas teksty matematyczne. Lem świetnie opisał to w „Pamiętniku znalezionym w wannie" – tekst pozbawiony ludzkiego kontekstu staje się martwy, informacja przestaje istnieć. Bez obserwatora i jego zrozumienia świat w pewnym sensie przestaje istnieć.

Lem był wielkim intelektualistą, który potrafił odrzeć problem z warstwy technicznej. Dla niego nie procesor był ważny, ale zjawisko. Inteligencja to narzędzie do porządkowania świata. Skoro zbudowaliśmy coś, co ten świat porządkuje – badajmy to, ale bez pychy. Historia nauki uczy, że za każdym razem, gdy ogłaszaliśmy „koniec odkryć", myliliśmy się srogo. Fizyka wciąż ma się dobrze, a my wciąż nie wiemy wszystkiego.

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
« Odpowiedź #1202 dnia: Dzisiaj o 05:49:15 pm »
Ta, czytałem to wcześniej i myślę, że będzie jak ze wszystkim, jeśli maszyna umożliwi (dajmy na to) rozwalenie liczb pierwszych i to będzie działać, to nikt, a zwłaszcza jej twórcy, nie będzie sobie zawracać głowy matematykami i czy oni to rozumieją. Zresztą, bardzo możliwe, że nie będą w stanie zrozumieć. A po co rozumieć, skoro można wybrać kasę z wszystkich kont na świecie ;) ? A że hobbistycznie można się bawić. Można, wszak my tu się od czasu do czasu zabawiamy w rozwiązywanie matury z mat-fizu.
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #1203 dnia: Dzisiaj o 05:57:41 pm »
Cytat: Piotr Cieśliński
Jednego dnia AI opublikowała ponad 700 prac z rozwiązaniami problemów matematycznych, nad którymi ludzie głowili się od dziesięcioleci, a czasem od ponad stu lat.

Mnie w tym najbardziej ciekawi ile czasu zajmie weryfikacja ludzko-tradycyjnokomputerowa tych prac, i co wykaże.

https://terrytao.wordpress.com/2026/10/07/ahm-statement-on-openais-october-6-release-of-mathematical-documents/

A kiedyś to tkacze się buntowali... 8)
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki