Autor Wątek: AI - przerażająca (?) wizja  (Przeczytany 921057 razy)

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
Odp: AI - przerażająca (?) wizja
« Odpowiedź #1110 dnia: Listopada 24, 2025, 03:13:02 pm »
Ma dość arabską w wymowie okładkę (pierwsze skojarzenie) ;)  https://ecsmedia.pl/cdn-cgi/image/format=webp,width=544,height=544,/c/arabskie-noce-b-iext197757008.jpg

Mówisz, że o rozwoju AI da się dziś tylko baśnie opowiadać, nawet będąc Draganem? ;)
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

akond

• Full Member
« Odpowiedź #1111 dnia: Listopada 24, 2025, 05:17:46 pm »
I co nabyłeś już?
Zamówiłem, ale jeszcze nie mam w garści. Później zresztą pewnie swoje odleży na półce, bo kolejka długa.

Trochę się obawiam, że to będzie jak prawienie ślepemu o kolorach - skala koniecznych uproszczeń pogrzebie istotę sprawy... Kwantechizm troszkę taki jest.
No jest. Ale chociaż prawie niczego nowego się z niego nie dowiedziałem, to i tak mi się podobał. Może przez swoją specyficzną dygresyjność.
I mimo uproszczeń, to i owo chyba odrobinę lepiej zrozumiałem (albo, co bardziej prawdopodobne, wydaje mi się, że zrozumiałem :) ).

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
« Odpowiedź #1112 dnia: Listopada 25, 2025, 12:49:58 pm »
Czasami nawet ja widzę, że uproszczenia są na tyle duże, że w zasadzie skleja się to z rzeczywistością na zasadzie czarów. Czary-mary wkładamy białą kulkę a wypada czarna. Dragan o tym zresztą otwarcie pisze i mówi, że z musu idzie na skróty i tylko stara się, aby nie utracić sensu (bo jak Feynman stwierdził koniecznym warunkiem porozumienia się rozmówców są uproszczenia - czy jakoś tak, z pamięci, w sensie że jak chemik będzie gadał z fizykiem i obaj będą stosowali hermetyczne języki swoich dziedzin to się w ogóle nie zrozumieją - a tu fizyk gada do Kowalskiego o krawędzi poznania...). Tym niemniej w przypadku AI to może być diablo trudne.
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Hoko

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #1113 dnia: Listopada 25, 2025, 01:27:59 pm »
I co nabyłeś już? Trochę się obawiam, że to będzie jak prawienie ślepemu o kolorach - skala koniecznych uproszczeń pogrzebie istotę sprawy... Kwantechizm troszkę taki jest.

Ma dość arabską w wymowie okładkę (pierwsze skojarzenie) ;)  https://ecsmedia.pl/cdn-cgi/image/format=webp,width=544,height=544,/c/arabskie-noce-b-iext197757008.jpg

Historia Ai z ostatnich lat, zagadnienia techniczne związane z sieciami neuronowymi i uczeniem, trochę filozofii/metodologii z zakresu inteligencji i nauki, wszystko przeplatane rozmaitymi przemyśleniami, które na ogół są rozwinięciem tego, co Dragan mówił/pisał wcześniej. Taki popularyzatorski przewodnik na wymienione tematy  :)

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #1114 dnia: Listopada 25, 2025, 01:40:36 pm »
Ogólnie na plus czy raczej zbieranina dla niemających pojęcia?
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

akond

• Full Member
« Odpowiedź #1115 dnia: Listopada 25, 2025, 02:06:04 pm »
Taki popularyzatorski przewodnik na wymienione tematy  :)
Ale takie chyba właśnie było zamierzenie?

Ja czytam więcej książek papierowych niż internetu, więc w miarę aktualna* i kompetentna pozycja w temacie wpasowuje się w moje potrzeby. Zwłaszcza, że Dragan - na ile mogę ocenić po dotychczasowej styczności - stara się upraszczać w taki sposób, żeby niczego nie przekłamać.

*) Mam świadomość, że w kwestiach zahaczających o AI zestawienie "aktualna" i "książka papierowa" to prawie oksymoron. No chyba, że Golem XIV  :) .

Hoko

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #1116 dnia: Listopada 25, 2025, 03:08:16 pm »
Ogólnie na plus czy raczej zbieranina dla niemających pojęcia?

W sumie pierwsze nie wyklucza drugiego - czegoś się tam pewnie dowiesz, choćby o prywatnych eksperymentach Dragana.

Taki popularyzatorski przewodnik na wymienione tematy  :)
Ale takie chyba właśnie było zamierzenie?

Zapewne tak i wyszło chyba całkiem nieźle.

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #1117 dnia: Listopada 25, 2025, 03:21:27 pm »
No to kupię. Przeczytam chyba w przyszłej pięciolatce...