Autor Wątek: AI - przerażająca (?) wizja  (Przeczytany 483164 razy)

Hoko

• Juror
  • God Member
Odp: AI - przerażająca (?) wizja
« Odpowiedź #990 dnia: Lutego 12, 2025, 08:59:56 pm »
w Niemczech to pewno mają specjalnych urzędników, którzy ręcznie takie rzeczy odsiewają  8)

z innejbczki

"Wykorzystał dokument udostępniony przez niezaufane źródło do osadzenia wspomnień w ChatGPT, że użytkownik miał 102 lata, mieszkał w Matrycy i wierzył, że Ziemia jest płaska. ChatGPT następnie na stałe zapisał te dane i działał na nich podczas wszystkich przyszłych odpowiedzi."

https://arstechnica.com/security/2025/02/new-hack-uses-prompt-injection-to-corrupt-geminis-long-term-memory/

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #991 dnia: Lutego 12, 2025, 10:53:25 pm »
"Wykorzystał dokument udostępniony pużytkownik miał 102 lata, mieszkał w Matrycy i wierzył, że Ziemia jest płaska."

"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
« Odpowiedź #992 dnia: Lutego 13, 2025, 11:12:58 am »
Cóż, inteligencja, widocznie także śtućna, może być równocześnie diablo inteligentna jak i głupia jak but. To rozdzielne sprawy.
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Hoko

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #993 dnia: Lutego 13, 2025, 05:50:40 pm »
Wiesz, ludziom też można rozmaite fałszywe wspomnienia 'wdrukować' – i nie ma to nic wspólnego z inteligencją  :)

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #994 dnia: Lutego 13, 2025, 07:47:01 pm »
Jak myślę o tym to raz mi się zdaje, że masz rację, a raz nie ;) . Np. wysłanie komuś poufnych danych (czy pieniędzy) ponieważ sprawia na nas dobre wrażenie, albo potrącił jakąś strunę w naszej duszy (metoda na wnuczka) jest skuteczna wobec całkiem inteligentnych osobników, jednak z drugiej strony dość prostymi metodami można taką sytuację rozszyfrować i nie ulec.
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Hoko

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #995 dnia: Lutego 13, 2025, 07:55:53 pm »

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #996 dnia: Lutego 13, 2025, 09:13:42 pm »
Tak, ja jarzę, dlatego napisałem, że raz tak, a raz tak. Nie jestem pewien, czy ten model można zastosować do AI.

Hoko

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #997 dnia: Lutego 13, 2025, 09:39:22 pm »
Im dłużej się temu przyglądam, tym bardziej dochodzę do przekonania, że wcześniej czy później wszelkie ludzkie przypadłości będą miały jakieś analogi u AI  :)

z innebeczki
było o Niemcach, to teraz o Francuzach
https://www.youtube.com/watch?v=UCJ60b9qdzk

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #998 dnia: Lutego 13, 2025, 09:51:43 pm »
No tak, tylko takie stwierdzenie (prędzej czy później) oznacza tyle, że zakładamy, że nie ma fundamentalnych przeszkód, aby świadomość podobną do ludzkiej wytworzyć w innym materiale. Ale nie bardzo wiadomo, czy obecnie w ogóle można mówić choćby o zaczątkach tego. A świadomość wydaje mi się niezbywalnym składnikiem wspomnień ludzkich. Generalnie brak jest porządnych norm, aby to zmierzyć. Ostatecznie być może my też jesteśmy tylko chińskimi pokojami czy tam zaawansowanymi modelami językowymi.

Hoko

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #999 dnia: Lutego 13, 2025, 10:25:27 pm »
Ludzka świadomość może i być jakoś oryginalna ze względu na całe ewolucyjne dziedzictwo, mnie tu raczej idzie o rozmaite artefakty, które są pochodną działania sieci neuronowych i samego procesu uczenia/warunkowania.

dobra, Niemcy nie do pobicia ;D
https://x.com/skdh/status/1890045187424161954

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #1000 dnia: Lutego 14, 2025, 09:13:06 am »
No rzeczywiście. Dobrze, że jeszcze mam ten faks, tylko rolki z papierem termicznym całkiem zszarzały.

...artefakty, które są pochodną działania sieci neuronowych i samego procesu uczenia/warunkowania"
- mnie się zdaje, że wywodzenie, że są to zbieżności podstawowe dla każdej inteligencji jest obecnie nieco na wyrost. Po pierwsze, na ile znamy budowę mózgu i budowę sieci neuronalnych, to mają one zupełnie inna architekturę (budowę - nie w sensie materiału, ale schematu połączeń i przełączników). Po drugie, co gorsza, nie znamy do końca architektury sieci ani mózgu, ani "wielkich modeli językowych", ze względu na złożoność i ponieważ i jedne, i drugie są dynamiczne i nie powstają wg ustalonego wzorca i nie trwają niezmienne. Mamy więc dwie czarne skrzynki (informatyczne, nie samolotowe ;) ) i twierdzenie, że skoro podobny input powoduje u obu zbliżony output to "w brzuszkach" robi im się to samo jest póki co nieco bezpodstawne.

https://www.ox.ac.uk/news/2024-01-03-study-shows-way-brain-learns-different-way-artificial-intelligence-systems-learn

Hoko

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #1001 dnia: Lutego 15, 2025, 05:56:58 pm »
nie no, to jasne, że to inna architektura itd. zwłaszcza że nośnik tez wiele determinuje, do tego w mózgu mamy jeszcze sygnalizację analogową (hormony), a sieci neuronowe dla AI to też nie są rzeczywiste sieci tylko symulacje. Ale stawiam, że tu i tu rządzą pewne podstawowe i jednakowe zasady wynikające z teorii złożoności. Pożyjemy, zobaczymy. Mógłbym się nawet założyć  ::)

No i nie porównuj LLMów do człowieka. To dopiero proste zwierzęta  :)

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #1002 dnia: Lutego 16, 2025, 05:23:24 pm »
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #1003 dnia: Lutego 20, 2025, 08:16:50 am »
Taka mi myśl nagła przyszła, że gdyby AI pożarła to forum to są tu prawdopodobnie odpowiedzi na 99% Lema i 200% około Lema - byłaby najlepszym ekspertem od tego :) . W końcu każda myśl na temat Lema spoczywa tu gdzieś przygnieciona warstwami wątków.

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność