Cały czas się zastanawiam dlaczego Mistrzowi się to w ten sposób napisało?
...się napisało...się napisało...
...
Swoją drogą, będąc w trakcie ponownej lektury "Edenu" przypomniało mi się, że czytając go po raz pierwszy natknęłam się na kilkudziesięciostronicową dziurę. Brakowało końcowej części rozdziału czwartego, całego rozdziału piątego i większości szóstego. Książka była wypożyczona, a ciekawość nie pozwoliła czekać na to żeby poszukać innego egzemplarza[ch8230]czytałam dalej[ch8230]Hmm[ch8230]teraz widzę, że wyobraźnia nie była w stanie zastąpić tego, co właśnie doczytałam. I po uzupełnieniu brakującego fragmentu przechodzę ze strony raczej optymistycznej na raczej sceptyczną[ch8230]
Rzeczywiście w Edenie jest trochę niedociągnięć i niejasności. Proponuję wyłapywanie ich wszystkich i może, w ramach rozrywki, pisanie tutaj jak wy byście krytykowaną rzecz widzieli, rozwiązali[ch8230]
[ch8230]
Przechodząc dalej; najpierw przykłady:
- obchodzenie się z mieszkańcami planety w pierwszych dniach po rozbiciu się statku
- "Celem naszym jest uratować siebie i [ch8230]
mieszkańców planety." (rozdz. IV, str. 115)
- inne
Współczesne prawo reguluje [ch8211] nie przesadzę pisząc tutaj:
wszystkie aspekty życia. A jeżeli jest coś, czym się jeszcze nie zajęło, na pewno zamierza albo jest w trakcie nadrabiania tego niedopatrzenia. Więc trudno mi się zgodzić na to, że skoro w dzisiejszych czasach określa się ustawowo rzeczy tak banalne jak chociażby objętościowa ilość soku w winach owocowych (innych niż Polskie Wino/Polish Wine; przy czym jest ona różna dla różnych rodzajów owoców; ust.: Wyrób i rozlew wyrobów winiarskich, obrót tymi wyrobami i organizacja rynku wina.) to w przyszłości nie miałby istnieć jakikolwiek regulamin mówiący o zasadach postępowania i zachowania się na innych planetach. Bohaterami Edenu kieruje w tym aspekcie szeroko pojęta samowola i przypadkowość[ch8230]
Może znacie inne dzieła SF, w których pojawia się tego typu regulacja? Bo mi nic konkretnego nie przychodzi na myśl[ch8230]Nie wiem czy zupełnie ogólnie nie wspomniał na ten temat Clark w jednym ze swoich opowiadań w "Spotkaniu z Meduzą", ale nie sprawdzę, nie mam książki pod ręką[ch8230]
[ch8230]