ale może w tym temacie (a raczej w tym jego zwrocie) to byś poopowiadał więcej o Łunochodzie?
Bardzo chętnie, ale o którymś z dwóch rosyjskich czy... chińskim?
http://technologie.gazeta.pl/technologie/1,81011,4036017.html(Ciekaw jestem czy - i w jakiej formie - zrealizują te i poprzednio wspomniane plany?)
Mogę też wspomnieć o kolejnych bohaterach mojego dzieciństwa - Łunie 2 (znanej też jako Łunnik 2) i Rangerze 7. Poznałem tą parkę oglądając okolicznościowy znaczek pocztowy i odtąd w mojej pamięci funkcjonowali razem.

Para księżycowych kamikadze w sumie. Zderzających się w sposób kontrolowany. Na znaczku tak ładne spoczywali (no konkretnie to ona spoczywała jak widzę teraz, odnalazłszy i doedytowawszy znaczek

) na powierzchni Srebrnego Globu, a faktycznie lądowanie mieli znacznie mniej przyjemne. O niej mówi się, wręcz, że wyparowała.
Czym zasłynęli? Ona tym, że jako pierwszy ziemski obiekt pieprznęłą w Księżyc (miała to zrobić jej starsza siostra - Łuna 1 vel Łunnik 1 vel Mieczta, ale trafiła do historii "tylko" jako pierwszy obiekt który osiągnął 2 PK). Niosła ze sobą rózne urządzenia: magnetometr, licznik Geigera... Ustaliła z ich pomocą, że Księżyc nie ma swoich pasów radiacyjnych, ani pola magnetycznego. Niosła zbiorniki z sodem, by wypuściwszy go zbadać rozchodzenie się gazów w przestrzeni kosmicznej. Potwierdziła też, że wieje wiatr od Słońca

. (Niosła też - wracając do tematu politycznych uwarunkowań - medale pamiątkowe, które sfajczyły się wraz z nią. Taki mały tryumf życia nad polityką.
TU więcej o tych, i innych, medalach i plakietkach.)
On z kolei, o pięć lat młodszy, bardziej samodzielny - własne baterie słoneczne miał, trochę
maźka przypominał, bo cały sprzętem telewizyjno-fotograficznym obwieszony

. 4308 zdjeć na Ziemię nadesłał. (
TU więcej o zebranych tą drogą danych.)
Jest jeszcze jedno, konieczne przekłamanie. Na znaczku występowali razem, ale faktycznie daleko od siebie samobójstwo popełnili

. Ona spadła na Mare Serenitas (29,1° N, 0° czyli koło kraterów Aristidesa i Archimedesa), on pomiędzy Mare Nubium a Oceanus Procellarum (10,70° S, 339,33° E).
ps. można dodać, że w swych fotograficznych zapędach był następcą jej siostry
Łuny 3, znanej jako "pierwsze laboratorium fotograficzne w Kosmosie".