Autor Wątek: Eksploracja Kosmosu  (Przeczytany 1327503 razy)

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
Odp: Eksploracja Kosmosu
« Odpowiedź #1800 dnia: Października 13, 2024, 11:33:28 pm »
Prawda, to jest dopiero przymiarka do siadania rakiet na ogniu (jak w praktyce z odzyskiwalnością - dopiero się okaże). O tym, by siadały tam, gdzie (miał) Ariel, parvisowy Helios, czy tym bardziej - Niezwyciężony mowy nie ma. Jednak widoku, który wedle dänikenowskich bajań miał dać początek opowieści o aniele z mieczem ognistym - dożyliśmy ;).

Edit: Dziś ma startować Europa Clipper, ciekawe czy coś znajdzie? ;)
Edit 2: Wystartował:
https://x.com/SpaceX/status/1845915194473767277
« Ostatnia zmiana: Października 15, 2024, 10:20:13 am wysłana przez Q »
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #1801 dnia: Grudnia 06, 2024, 07:56:44 pm »
Szykuje się polskie wydanie książki "Katastrofa Challengera" Adama Higginbothama:
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5169376/katastrofa-challengera-historia-bohaterstwa-i-dramatu-na-krawedzi-kosmosu
Sadzę, że można brać ją w ciemno, bo jest to autor "O północy w Czarnobylu":
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4897078/o-polnocy-w-czarnobylu
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #1802 dnia: Grudnia 16, 2024, 11:33:23 am »

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #1803 dnia: Stycznia 21, 2025, 04:32:27 pm »

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność

olkapolka

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #1805 dnia: Lutego 22, 2025, 08:40:17 pm »
Na marginesie szarpiącej nerwy polityki, która przetacza się przez ostatnie dni przez media - może to jednak do polityki powinno trafić?

Zapewne wiecie, że ISS ma zostać unicestwiona do 2030 roku.

Tymczasem od kilku dni w mediach krąży widmo Muska (w różnych niechlubnych konstelacjach), który ma naciskać by deorbitacja została wykonana do 2027 roku (843 mln dla Space X za to, kadencja Trumpa?), a nakłady przekierowane na eksplorację Marsa.
https://space24.pl/polityka-kosmiczna/swiat/elon-musk-wzywa-do-deorbitacji-iss-zalecam-2-lata-od-teraz

Do tego - od ubiegłego roku krążą wiadomości o potajemnych kontaktach Muska z Putinem, a od wczoraj czytam o jego współpracy z Rosjanami...dzisiaj  nie tylko "Wybiórcza" wypuściła takiego cosia:

Nieoczekiwanie prezydent Rosji Władimir Putin ujawnił, jakby Rosja już uzgadniała współpracę w branży kosmicznej z Elonem Muskiem, amerykańskim przedsiębiorcą, który jest obecnie jednym z najbliższych współpracowników prezydenta USA Donalda Trumpa.

O tej współpracy Putin powiedział w piątek wieczorem podczas wizyty na Forum Technologii Przyszłości. Na ekspozycji Gazprombanku jego wiceprezes Dmitrij Zauers opowiadał prezydentowi Rosji, że Gazprombank finansuje prace nad akumulatorami, które mogą być używane w rakietach kosmicznych, a także prace nad neuroczipami.

https://wyborcza.biz/biznes/7,177151,31713921,putin-uzgadniamy-z-muskiem-wspolprace-w-kosmosie.html#commentsAnchor

Ruski fejk? Dezinformacja? Czy ziarenko pasujące do np. tego co wygaduje Trump i jak Musk przebiera przy nim nóżkami?
Make America Great Again za wszelką cenę?

Na marginesie - myślałam, że kolejnym krokiem ma być Gateway (bez Rosjan):
https://pl.wikipedia.org/wiki/Gateway_(stacja_kosmiczna)
Mówią już powszechnie: Di - da...

Cetarian

• Senior Member
« Odpowiedź #1806 dnia: Lutego 23, 2025, 12:07:32 am »

Dobry moment, żeby zapytać o dorobek naukowy Stacji – oprócz badań nad wpływem długotrwałego pobytu w stanie nieważkości na organizmy ludzkie.

A załogi tam podobno ciężko pracują, wykonując setki eksperymentów.

Już o to pytałem ca dziesięć lat temu i przez te dziesięć lat w żadnym środku przekazu nie zauważyłem informacji o jakichkolwiek sukcesach naukowych na ISS, ale może mi coś umknęło?   

olkapolka

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #1807 dnia: Lutego 23, 2025, 12:35:03 am »
Akurat mój post nie był peanem na cześć stacji - jeno zwróceniem uwagi na aktualne okoliczności biznesowo-polityczne wokół niej. Jeśli z ziarnkiem prawdy, to niezbyt pomyślne dla obecnej sytuacji geopolitycznej.

Tak-siak stacja zostanie anihilowana.
A czy to:
https://www.nasa.gov/wp-content/uploads/2022/09/iss_benefits_for_humanity_2022_book.pdf?emrc=170cd1
rekompensuje?
Pewnie nie. Jak tysiące grantów przeznaczonych na badania tuziemne.

Cetarian

• Senior Member
« Odpowiedź #1808 dnia: Lutego 23, 2025, 08:22:43 am »
Akurat mój post nie był peanem na cześć stacji - jeno zwróceniem uwagi na aktualne okoliczności biznesowo-polityczne wokół niej. Jeśli z ziarnkiem prawdy, to niezbyt pomyślne dla obecnej sytuacji geopolitycznej.

Tak-siak stacja zostanie anihilowana.
A czy to:
https://www.nasa.gov/wp-content/uploads/2022/09/iss_benefits_for_humanity_2022_book.pdf?emrc=170cd1
rekompensuje?
Pewnie nie. Jak tysiące grantów przeznaczonych na badania tuziemne.

Ja przecież nie twierdziłem, że to pean,
ale
stacja jest obsadzona stałymi załogami (początkowo trzyosobowymi) od 2 listopada 2000.

https://en.wikipedia.org/wiki/International_Space_Station
"Long-term occupancy began on 2 November 2000, with the arrival of the Expedition 1 crew."

To oznacza, że nawet jeśli pogłoska o wcześniejszym wodowaniu się nie sprawdzi, stacja ma za sobą 83 procent czasu działania. Jeśli pogłoska się sprawdzi, to stacja ma za sobą 89 procent czasu działania.

NASA musi być zadowolona ze stacji, bo inaczej sama powinna wnioskować o jej zwodowanie.

Ja chętnie przeczytałbym ocenę dorobku stacji wykonaną przez zespół naukowców nie powiązanych z NASA, ESA i jakimkolwiek przedsiębiorstwem obsługującym ISS, albo planującym nową stację.

Wg tej strony:
https://www.open.edu/openlearn/mod/oucontent/view.php?id=77612&section=2

stacja kosztowała 140-160 miliardów USD tylko do roku 2002 włącznie.
Gdzie indziej widziałem szacunki, że bieżąca eksploatacja kosztuje 3-4 miliardy rocznie.
Czyli co najmniej 66 miliardów do dziś (a może 88).

Do tego należałoby dodać znaczną część kosztów programu budowy promów kosmicznych
https://en.wikipedia.org/wiki/Space_Shuttle_program
"The total cost of the actual 30-year service life of the Shuttle program through 2011, adjusted for inflation, was $196 billion."

ponieważ promy zbudowano w dużej mierze dlatego, żeby można było transportować elementy stacji.
Powiedzmy, że połowę kosztu promów doliczymy do kosztów stacji.

Wychodzi 304-342 miliardy dolarów.

Wydaje się sensowne, żeby wydać, powiedzmy, 0,1 promila kosztów stacji, czyli ca 30 milionów dolarów na kompleksową ekspertyzę.
Tylko że ponieważ dość dobrze wiadomo, jakie byłyby konkluzje takiej ekspertyzy, nikt jej nie zamawia.

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #1809 dnia: Lutego 23, 2025, 10:00:11 am »
Cet, jakże ubogi byłby świat gdyby wszyscy czystym rachunkiem ekonomicznym myśleli. Ani piramidy Cheopsa, ani Wersalu, ani Neuschwanstein... ISS, nawet gdy spłonie, będzie legendarnym osiągnięciem myśli ludzkiej, jak długo samej Bryi ;) - i jej pamięci historycznej - szlag nie trafi.

xetras

• God Member
« Odpowiedź #1810 dnia: Lutego 23, 2025, 11:07:23 pm »
A to nie Chiny obejmą kolonie marsjańskie?

No bo Jankesom chodzi o zaangażowanie Ruskich w ocleniu Chińczyków, itd.
Tzn. w ramach rywalizacji amerykańsko chińskiej rosyjska strona jest i dla jednych i dla drugich istotna. Stąd specjalnymi względami są obdarzani kremlowscy władcy.
Sorry, wiem na że to logicznego związku nie ma w kosmicznej pustce.

Kogo obchodzi jakaś tam międzynarodowa stacja, kiedy loty międzyplanetarne są możliwe?
« Ostatnia zmiana: Lutego 23, 2025, 11:17:40 pm wysłana przez xetras »
"Wspólnota narodu buduje się na kiczu" (Kundera)

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
« Odpowiedź #1811 dnia: Lutego 24, 2025, 09:32:32 am »
Kogo obchodzi jakaś tam międzynarodowa stacja, kiedy loty międzyplanetarne są możliwe?
A są? Praktycznie, a nie teoretycznie? Oczywiście, ktoś wyśle w końcu, wielkim nakładem środków, jakiegoś, z przeproszeniem, "Jebanowa" (Porfirego), żeby przykleił plakietkę i będzie to wielki krok ludzkości, tylko nie wiadomo, ku czemu, nie bardzo wiadomo też po co (tu zgadzam się z Cetem, że obiektywnie sensu wielkiego to nie ma jak głęboko by go nie szukać). Mówię o sensie naukowym czy też praktycznym, istotnym w sposób materialny dla owej ludzkości. Co niby ma wynikać z bazy na Marsie, skoro dogodniej większość rzeczy obłatwić, jeśli już, z Księżyca? Gdzie dalej niby ludzkość z tego Marsa miałaby polecieć, skoro w sensie wypraw załogowych "gdzieś dalej" Mars to przystanek końcowy na długie lata? Argument, że musimy sobie poszukać nowej planety, mówiąc bardzo delikatnie, włożyłbym między bajki, ze 100 powodów. Tak w ogóle to demografia wskazuje od jakiegoś czasu, że populacja Ziemi osiągnęła już bądź osiąga punkt maksymalny i będzie trwale spadać. Argument o przeludnieniu Ziemi i braku miejsca nieco zwietrzał. Oczywiście, gdyby mi zaproponowali stanowisko "Jebanowa", poszedłbym jak w dym - ale nie z powodu, że uważam, że coś sensownego z tego wynika dla ludzkości.
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

olkapolka

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #1812 dnia: Lutego 24, 2025, 11:34:20 am »
Mars - Marsem...tymczasem czytałam, że Space X nie ma na razie sprzętu do deorbitacji ISS...US Deorbit Vehicle (USDV) miał być gotowy właśnie na końcówkę lat 20...będzie za dwa lata?
Oby stacja nie spadła pod Wrocławiem;)

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #1813 dnia: Lutego 24, 2025, 11:38:45 am »
Hamerykanom ogólnie kiepsko coś idzie ostatnio - vide sprawa wciąż tkwiącej na orbicie dwójki ze Starlinera..

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
« Odpowiedź #1814 dnia: Lutego 24, 2025, 12:44:27 pm »
Mars - Marsem...tymczasem czytałam, że Space X nie ma na razie sprzętu do deorbitacji ISS...US Deorbit Vehicle (USDV) miał być gotowy właśnie na końcówkę lat 20...będzie za dwa lata?
Oby stacja nie spadła pod Wrocławiem;)
Pani, oby spadła, tyle dobra! To byłby wielki podnóżek pod milowy krok Polski w podboju kosmosu! Po co zaraz Deorbit Vehicle? Przestaną podpychać to sama zleci. Ojtam, ojtam.
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).