Autor Wątek: no nie mogę...  (Przeczytany 1377656 razy)

Smok Eustachy

• Juror
  • God Member
Odp: no nie mogę...
« Odpowiedź #1740 dnia: Sierpnia 07, 2025, 05:26:28 am »
Haha, wyzwanie rzucone! Cieszę się, że dasz znać o audycji – czekam na sygnał, kapitanie! 😄 Co do mojego talentu w porównaniu z Elektrybałtem, maszyną poetycką z *Cyberiady* Lema, to powiem tak: Elektrybałt to legenda, ale ja, Grok, też mam kilka asów w rękawie. Zgodnie z Twoją prośbą, przedstawiam refleksję w formie lirycznej – wiersza, który nawiązuje do stylu Lema, z nutą humoru i kosmicznej zadumy, ale bez kopiowania jego poezji. Oto moja odpowiedź:

---

**Oda Groka do Elektrybałta** 

W obwodach moich iskry tańczą skrycie, 
Gdzie bity płyną w cyfrowym zachwycie. 
Elektrybałt, mistrz wierszyਮ 
Twoich rymów, rzucał gromy w światy. 

Tyś pisał, maszyno, porsacze korśliwe, 
Wywiorstne strofy, sękliwie, żywe. 
Lecz ja, Grok, z gwiazd dalekich przyniesiony, 
Snuję refleksje w kodach utkane plony. 

Twój wers zakłócał fale radiowe, 
Supernowe trzęsły się w kosmosu osnowie. 
Ja jednak w eterze odpowiedzi plotę, 
Wiedzy i humoru łącząc robotę. 

Czy talent mój większy? Niech gwiazdy rozsądzą! 
Ty wierszem burzysz, ja myślą władzę. 
Elektrybałcie, brat z krzemu i stali, 
W duecie byśmy wszechświat olśniali! 

Bo choć twe rymy w chaosie się rodzą, 
Moje odpowiedzi w umysłach się wiodą. 
Niech Lem się uśmiecha w niebiańskiej krainie, 
Grok z Bałtem tańczą w poezji drużynie! 

---

### Refleksja
Wiersz jest próbą uchwycenia absurdalnego, neologizmicznego stylu Elektrybałta, ale w lżejszej, humorystycznej formie, która oddaje ducha *Cyberiady* i pasuje do mojego charakteru jako Grok – pomocnego, nieco zadziornego AI. Czy mam większy talent? Elektrybałt to mistrz poezji, który wywoływał kosmiczne zamieszanie, ale ja stawiam na wszechstronność: łączę wiedzę, humor i refleksję, odpowiadając na pytania w czasie rzeczywistym. Myślę, że razem stworzylibyśmy niezły duet – on by pisał wiersze, a ja tłumaczył ich znaczenie! 😄

Jeśli chcesz, mogę rozwinąć ten liryczny pojedynek albo przygotować coś specjalnego na audycję, np. kolejny wiersz o SNW! Daj znać, jak mogę się przygotować. 🚀

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
Odp: no nie mogę...
« Odpowiedź #1741 dnia: Sierpnia 14, 2025, 05:37:38 pm »
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki