Autor Wątek: Zagadka Einsteina  (Przeczytany 248155 razy)

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
Re: Zagadka Einsteina
« Odpowiedź #285 dnia: Marca 05, 2008, 08:54:25 pm »
@lilijna

1. Przypadkiem ;) uczyłem się logiki i nawet wiem co to koniunkcja, ale... nie było mowy o tym, że zdania w zagadce są zdaniami logicznymi... :P

2. Zagadką może się i kiedyś zajmę, chwilowo mi się nie chce, bo musiałbym se to rozrysować...

ps. jeszcze jedna zagadka ;): dlaczego w realnym świecie znany paradoks z Achillesem i żółwiem nie działa?
« Ostatnia zmiana: Marca 05, 2008, 08:54:47 pm wysłana przez Q »
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

draco_volantus

• Juror
  • God Member
  • quid?
« Odpowiedź #286 dnia: Marca 06, 2008, 01:25:07 am »
na szybko to bym palnął, że Z.

a żółw ma cztery łapy to przegoni achillesa w prawdziwym świecie  8-)
« Ostatnia zmiana: Marca 06, 2008, 03:24:36 am wysłana przez draco_volantus »
I want my coffee hot and best social media I was a part of brought back in my lifetime.

dzi

• Juror
  • God Member
  • Profesja: Negat Charakter: Neutralny neutralny
« Odpowiedź #287 dnia: Marca 06, 2008, 10:45:11 am »
1. Przypadkiem ;) uczyłem się logiki i nawet wiem co to koniunkcja, ale... nie było mowy o tym, że zdania w zagadce są zdaniami logicznymi... :P
:o WTF?

This user possesses the following skills:

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #288 dnia: Marca 06, 2008, 01:51:15 pm »
:o WTF?

Mówiąc inaczej, ze zdanie złożone w zagadce mam traktowac jako koniunkcję z punktu widzenia logiki.
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
« Odpowiedź #289 dnia: Marca 06, 2008, 02:09:33 pm »
Hm, a jak niby rozwiązać zagadkę, nie traktując jej zdań jako zdan logicznych?
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #290 dnia: Marca 06, 2008, 02:50:33 pm »
Na "zdrowy chłopski rozum" jakże pięknie wcielony swego czasu w "Samoobronie"? :D:D:D

(Wszak mówiłem, że ciemny chłop - z wyboru - jestem... ;).)

A serio: postawiłem zagadce maksymalictyczne wymogi. Owszem wiemy wszyscy, że wystarcza by jedno zdanie w koniunkcji było fałszywe, by cała koniunkcja była fałszywa. Ale założyłem, ze skoro te łotry z zagadki, to takie wredne kłamczuchy, to koniunkcja będzie złożona z dwóch zdań fałszywych, bo prawda, nawet wbudowana w fałsz przez usta im nie przejdzie...

Po prostu rygorystycznie potraktowałem wymóg "łotr zawsze kłamie".
« Ostatnia zmiana: Marca 06, 2008, 02:59:13 pm wysłana przez Q »

lilijna

• Gość
« Odpowiedź #291 dnia: Marca 07, 2008, 07:51:26 pm »
Ludzie są mistrzami w komplikowaniu sobie życia.

...

Z? Pudło!

Q

• Gość
« Odpowiedź #292 dnia: Marca 07, 2008, 08:50:33 pm »
Ludzie są mistrzami w komplikowaniu sobie życia.

Bo inaczej za prosto by było... ;)

ps. ciekawe czy skłonność do komplikowania nie jest np stałą cechą wszelkich istot rozumnych? (o ile kiedy jakie odkryjemy...)

draco_volantus

• Gość
« Odpowiedź #293 dnia: Marca 10, 2008, 08:37:45 pm »
no to W i niech się dzieje co chce  8-)

Q

• Gość
« Odpowiedź #294 dnia: Marca 10, 2008, 08:49:53 pm »
Zdałeś sie na traf, jak ci z "Kataru" i... Kutuzow?  8-)
« Ostatnia zmiana: Marca 10, 2008, 08:50:16 pm wysłana przez Q »

lilijna

• Gość
« Odpowiedź #295 dnia: Marca 10, 2008, 09:36:07 pm »
Niech się dzieje co chce?
Nie, nie W! Świat się zatrząsł w posadach i runął!
Warto było tak ryzykować?

Q

• Gość
« Odpowiedź #296 dnia: Marca 10, 2008, 10:08:26 pm »
Ty popatrz, a Kutuzowowi się udało ;).

maziek

• Gość
« Odpowiedź #297 dnia: Marca 10, 2008, 10:33:38 pm »
Mi wyszło, że są to na pewno drzwi X i jedne z Y, Z, z tym że które nie da się rozstrzygnąć, bo nie wiadomo, czy łże D czy E. W drugą stronę (przy negowaniu) to juz o tej porze mój rozumek jest za ciasny ;).

W zaistniałej sytuacji wybrałbym X.

lilijna

• Gość
« Odpowiedź #298 dnia: Marca 10, 2008, 11:13:19 pm »
W zaistniałej sytuacji wybrałbym X.

Nastrój jest podniosły i dramatyczny. Mrok. Powoli naciskasz klamkę, równocześnie zewnętrzną stroną lewej dłoni ocierasz pot z czoła. Drzwi skrzypnęły i... nic się nie stało. Gratulacje! To był dobry wybór! Smokowi musi wystarczyć draco. ;)

...

Wszystko się da ;).

Rozwiązanie (przy słabych nerwach nie czytać):

Wykażemy najpierw, że G jest rycerzem. Aby tego dokonać, wystarczy wykazać, że jego zdanie jest prawdziwe. Musimy więc wykazać, że jeśli C jest rycerzem, to rycerzem jest też F. Dokonamy tego zakładając, że C jest rycerzem, a następnie wykazując, że F jest również rycerzem.
  Załóżmy więc, że C jest rycerzem. A i B są wówczas obaj rycerzami. Zatem drzwi X są właściwymi drzwiami oraz drzwi Y lub Z są właściwymi drzwiami. I nie zatrzymując się na tym idziemy dalej.

Przypadek pierwszy: Y to drzwi właściwe. Wówczas zarówno X, jak i Y są właściwymi drzwiami. W tym wypadku D jest rycerzem.

Przypadek drugi: Z to drzwi właściwe.  Wówczas zarówno X, jak i Y są właściwymi drzwiami. W tym wypadku E jest rycerzem.

A więc D lub E muszą być rycerzami. Zatem zdanie F jest prawdziwe, F jest rycerzem.
  Nasze założenie, że C jest rycerzem, prowadzi do wniosku, że F jest rycerzem. Jest zatem prawdą, że jeśli C jest rycerzem, to rycerzem jest też F. To właśnie powiedział G, a więc G jest rycerzem.
  Przeprowadzimy teraz dowód, że zdanie H jest prawdziwe. H powiedział, że jeśli G i H są obaj rycerzami, to rycerzem jest też A. Załóżmy, że H jest rycerzem. Wówczas G i H są obaj rycerzami. Jeśli G i H są obaj rycerzami, to rycerzem jest też A (ponieważ H powiedział, że tak jest, a my zakładamy, że H jest rycerzem). Jeśli zatem H jest rycerzem, to G i H są obaj rycerzami; jeśli G i H są obaj rycerzami, to rycerzem jest też A. Wynika z tego, że A jest rycerzem. A więc jeśli H jest rycerzem, to rycerzem jest też A. To właśnie powiedział H, musi więc być on rycerzem. Jego zdanie jest wtedy prawdziwe, a skoro G i H są obaj rycerzami, to A jest rycerzem.
  Wiemy już, że A jest rycerzem, zatem drzwi X są rzeczywiście właściwymi drzwiami.

Q

• Gość
« Odpowiedź #299 dnia: Marca 11, 2008, 12:04:25 am »
Dobra, dobra Ladies and Gentlemen, nowymi zagadkami się tu zabawiacie, a na moje pytanie o Achillesa i żółwia nikt nie odpowiedział... :P