Mam temat matury ustnej z polskiego: "Na podstawie wybranych utworów S.Lema omów zagrożenia płynące z rozwoju technologii". Niestety, niewiele udało mi się narazie znaleźć.
Ogólnie to, co wymyśliłem wygląda tak:
1. Uzależnienie od technologii (np. "Eden", ale przydałoby się więcej utworów) - kiedy człowiek zostaje oddzielony od wszelkiej maści aparatury, nie potrafi sobie z niczym poradzić,
2. Zanieczyszczenie środowiska (np. opowiadanie "Ratujmy Kosmos", ale także przydałoby się coś jeszcze),
3 Bunt maszyn, wojny maszyny-ludzie (nie wiem, cz Lem o tym pisał, ale ten motyw pojawia się u wielu twórców SF, więc mam cichą nadzieję, że tutaj także).
Jeżeli ktoś mógłby podać mi tytuły utworów wiążące sie z powyszszymi punktami, byłbym bardzo wdzięczny. Jeżeli natomiast ktoś w utworach lema zaobserwował wymienione inne zagrożenia płynące z rozwoju technologii, to ja moja wdzięczność będzie jeszcze większa. Potrzebne są mi także odpowiednie opracowania - dzieła krytyków literackich i historyków literatury na ten właśnie temat, bym w pracy mojej mógł powołać się na jakiś autorytret. O tytuły takich dzieł także bardzo proszę.
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.