Autor Wątek: Akademia Lemologiczna [Cyberiada]  (Przeczytany 651646 razy)

Deckert

• Gość
Re: Akademia Lemologiczna [Cyberiada]
« Odpowiedź #315 dnia: Listopada 08, 2006, 01:25:19 pm »
Tak, fajnie to tutaj maziek wyłożył.
Rzeczywiście taka była geneza skrótów używanych do dzisiaj w internetowych pogawędkach.

Mimo to dzisiaj używane są także skróty wymyślane, np: ostatnio przeczytałem taką wiadomość:

"So this is how it should be done m8s"

gdzie m8s to oczywiście mates.

Mnie to osobiście wkurza.

CU
Deck

NEXUS6

• Gość
« Odpowiedź #316 dnia: Listopada 08, 2006, 02:55:24 pm »
No bo takie skroty sa cool i trendy  ::)

Hokopoko

• Gość
« Odpowiedź #317 dnia: Listopada 08, 2006, 05:15:25 pm »
No dobra, czy ktoś pamięta, w którym miejscu przerwaliśmy Cyberiadę?
Ja nie pamiętam, toteż powrócę jeszcze na moment do tego co było i do poezji. Mianowicie, zgaduj zgadula, na jakim wierszu oparte jest dzieło Elektrybałta, którym załatwił Klapaucjusza (to o miłości w matematyce...)? Hę?
Bo tak sobie wczoraj z wiecora poczytałem Cyberiadę i przy owym mnie tknęło, że skądś to juz znam.
(mam nadzieje że nie było o tym już w wątku, jako że niezbyt uważnie czytałem...)

Mieslaw

• Gość
« Odpowiedź #318 dnia: Listopada 08, 2006, 07:47:00 pm »
Geneza była taka, że w zamierzchłych czasach (tak z 20-15 lat temu) biedne roboty musiały się wzajemnie pocierać, aby trochę elektryczności uciułać, a szczytem marzeń był dostęp przez modem, który zwykle miał czkawkę. Skróty te powstały w BBS-ach czyli to był komputerek (na jakiejś uczelni czy instytucji) który miał na dysku listy dyskusyjne i wiadomości pocztowe, jak miałeś własny komputer i modem (taka podstawka, na którą kładło się słuchawkę zwykłego telefonu po wykręceniu nr do BBS-u) to mogłeś sie połączyć z tym komputerkiem, przejrzeć pocztę i pogadać na listach. Nie była to sieć jaką znamy, choć stopniowo komputery BBS-ów były łączone także pomiedzy soba. Rzecz w tym, że w tych wspaniałych czasach dysk twardy miał np 10 albo (rewelka) 40MB pojemności. Chodziło o maksymalną kompresję przesyłanego tekstu (żadnych zdjątek, awatarów, czy formatowania) stąd sie wzięły te BTW, LOL, TIA, ROTFL, RTFM (moje ulubione - read the f.u.c.k.i.n.g manual ;D ) itp. Rzecz oczywiście działa się w zgniłej Ameryce, dlatego to wszystko jest english-only. Próbowali to na polski przełożyć, ale to nie miało sensu i zmarło (TŚPP - turlam się ze śmiechu po podłodze). Przesyłanie długich tekstów nie na temat było ostro tępione. Cytowanie bez sensu całych listów poprzedników, zamiast tylko tej frazy na którą sie odpowiada również. Stąd się wzięła netykieta, która dziś już praktycznie zmarła. Ja jeszcze około 1994-5 roku posmakowałem tej starej dobrej sieci (choć to już był internet a nie BBS-y), większość ludzi wtedy w sieci była wychowana na tych starych układach.
Łaaał  :o

No dobra, czy ktoś pamięta, w którym miejscu przerwaliśmy Cyberiadę?
Ja nie pamiętam, toteż powrócę jeszcze na moment do tego co było i do poezji. Mianowicie, zgaduj zgadula, na jakim wierszu oparte jest dzieło Elektrybałta, którym załatwił Klapaucjusza (to o miłości w matematyce...)? Hę?
Bo tak sobie wczoraj z wiecora poczytałem Cyberiadę i przy owym mnie tknęło, że skądś to juz znam.
(mam nadzieje że nie było o tym już w wątku, jako że niezbyt uważnie czytałem...
Odpowiedzi na pytanie niestety nie znam.
Ostatnio była WYPRAWA 7
praktycznie ostatni post o książce napisałem ja, oto on:

Spojrzałem w grafik i zobaczyłem, że kiepsko u nas z planem. Zapoczątkuję więc dyskusję o podróży siódmej (hura, wreszcie będę pierwszy  :D ). Terminus chyba się nie oobrazi, że działamy bez niego.

Wyprawa siódma, czyli o tym, jak własna doskonałość Trurla do złego przywiodła
Zgrabne opowiadanie, bardzo mi się podobało. Symulator państwa, stworzony przez Trurla do złudzenia przypomina powstające współcześnie gry komputerowe (np. Cywilizacja, SimEarth [ http://www.staregry.pl/?c=_gv&i=1003 ] czy SimCity [ http://www.staregry.pl/?c=_gv&i=757 ]. Na swoje usprawiedliwienie powiem, że ludzie w grach to nawet nie kupki atomów, więc nie ma się co nimi przejmować  ;) .
Wyprawa ta daje nam również kolejne materiały do charakterystyki porównawczej Trurla i Klapacjusza.
No i jest zakońcona Happy Endem  :) .

PS. Hokopoko, nie wiem czemu, ale zawsze twój nick czytałem jako hophopko...  ::)
« Ostatnia zmiana: Listopada 08, 2006, 07:53:24 pm wysłana przez Mieslaw »

Hokopoko

• Gość
« Odpowiedź #319 dnia: Listopada 08, 2006, 08:23:22 pm »
Może dlatego, że wyrażenie hophopko można jako tako kojarzyć ze słowami jezyka polskiego - jak również przydać mu jakies znaczenie.

To konkurs na odgadnięcie wiersz trwa nadal.  Podpowiem że słowo 'Elekrybałt' może być jakims bardzo dalekim skojarzeniem z tytułem... ale bardzo, bardzo dalekim...

NEXUS6

• Gość
« Odpowiedź #320 dnia: Listopada 09, 2006, 01:33:16 am »
Byl tam przerobiony fragment z Pana Tadeusza, a calosc chyba najbardziej przypomina Filona i Laure? Chyba ze mi sie juz calkiem styki zglejowaly...
« Ostatnia zmiana: Listopada 09, 2006, 01:33:54 am wysłana przez NEXUS6 »

Hokopoko

• Gość
« Odpowiedź #321 dnia: Listopada 09, 2006, 11:59:38 am »
Pudło. Z Pana Tadeusza jest rzeczywiście wstawka, ale to raczej na zasadzie dygresji, bo to  tylko ze dwa wersy. A co do Laury i Filona, to ja doprawdy nie wiem, skąd takie skojarzenie ::) - nawet pomijając fakt, że Filon to dziesięciozgłoskowiec, a wiersz Lema oparty jest na trzynastu. Podpowiem, że wiersz, o który mi chodzi nie jest o miłości, zaś analogie - na których podstawie skojarzyłem go z wierszem Lema - istnieją głównie w rytmice i pewnym, wynikającym z tejże, nastroju (chociaż i tematyka orginału też ma tu swój udział).
Wiersz, jeśli dobrze pamietam, omawiany jest w szkole sredniej.

NEXUS6

• Gość
« Odpowiedź #322 dnia: Listopada 10, 2006, 02:22:03 am »
Czyli jednak mi sie styki zglejowaly... :-X

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #323 dnia: Listopada 10, 2006, 08:37:46 am »
Bah, no przeca to ja sobie mogę takie skojarzenie ustanowić z każdym istniejącym w miarę rymowanym w układzie abba wierszem, i tez się wybronię...

Hokopoko

• Gość
« Odpowiedź #324 dnia: Listopada 10, 2006, 12:43:02 pm »
Nie no bez przesady, to skojarzenie nie jest wcale takie dowolne. Poza tym, jak juz mi się skojarzyło, to oba te wiersze porównałem i doszedłem, że to jest to.
Podpowiem, że poeta nie był Polakiem.

draco_volantus

• Gość
« Odpowiedź #325 dnia: Listopada 12, 2006, 05:46:37 pm »
A co ma piernik do wiatraka, tzn to, co cytujesz, do tego, co piszesz?
Chyba się pogubiłeś :)

draco_volantus

• Gość
« Odpowiedź #326 dnia: Listopada 12, 2006, 05:48:31 pm »
PS. Hokopoko, nie wiem czemu, ale zawsze twój nick czytałem jako hophopko...  ::)
a ja Hohopoko  :D

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #327 dnia: Listopada 13, 2006, 12:09:42 pm »
Nie był Polakiem? No to pewno Mitzkievitz? ::)

Ja właśnie kończę czytać opowiadanie o Gębonie i niedługo pociągnę dalej wątek...

maziek

• Gość
« Odpowiedź #328 dnia: Listopada 13, 2006, 02:21:34 pm »
Ja mam z Gębona to, że zawsze czytam, co mi w ręce wpadnie, jak już nie ma co to na kibelku potrafię zgłębiać instrukcje od proszków do prania ;D

Hokopoko

• Gość
« Odpowiedź #329 dnia: Listopada 14, 2006, 02:18:10 pm »
Nie był Polakiem? No to pewno Mitzkievitz? ::)

..

Chyba masz na myśli Litwina Adamusa Mickiwiczjusa?
Ale to też nie ten.