Autor Wątek: Akademia Lemologiczna [Cyberiada]  (Przeczytany 790206 razy)

Q

• YaBB Moderator
  • God Member
  • Jego Induktywność
Odp: Akademia Lemologiczna [Cyberiada]
« Odpowiedź #600 dnia: Kwietnia 29, 2026, 11:30:10 pm »
Ciekawe, co w tym przypadku oznacza określenie "wszystkie opowiadania".

Pod linką jest (pojawił się potem?) spis treści. W istocie wszystkie (w tym przez Ciebie wymienione), a raczej prawie wszystkie, niestety, bo bez "Zagadki".

Ale o czym innym chciałem, bo przypomniał mi się dziś taki robot z gruzińsko-ruskich bajek, znany z lat b. młodych:
https://ru.wikipedia.org/wiki/Самоделкин
Poczytalem o sposobie jego powstania, i teraz zastanawiam się czy ta historia to była jakaś luźna inspiracja do stworzenia postaci Majmasza, czy mamy do czynienia z koincydencją (w końcu cóż prostszego, niż rzutować oparinowski schemat na maszyny). Wiadomo coś o tym, lemologu?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 29, 2026, 11:36:37 pm wysłana przez Q »
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

akond

• Full Member
Odp: Akademia Lemologiczna [Cyberiada]
« Odpowiedź #601 dnia: Dzisiaj o 02:46:33 pm »
Pod linką jest (pojawił się potem?) spis treści. W istocie wszystkie (w tym przez Ciebie wymienione), a raczej prawie wszystkie, niestety, bo bez "Zagadki".
A to ja się nie pochwaliłem, ale wszedłem w posiadanie tego wydania, więc zweryfikowałem zawartość. Ładne, mogę polecić, jeśli ktoś nie ma żadnego z ilustracjami Mroza (albo, jak ja, miał stare rozkawałkowane na pojedyncze strony).