Autor Wątek: Właśnie zobaczyłem...  (Przeczytany 2091531 razy)

Bladyrunner

• Gość
Odp: Właśnie zobaczyłem...
« Odpowiedź #540 dnia: Marca 19, 2007, 02:21:41 pm »

to w pirxie bylo ze nosil ze soba w kieszeni rozne sruby i takie tam zeby potem wyrzucac dla sprawniejszego poruszania sie nie?
A nie we "Fiasku" przypadkiem?[/color]

W "Opowieściach" na pewno, ale nie pamiętam czy w "Terminusie", czy w "Opowiadaniu Pirxa", a śrubami rzucał chyba jego pierwszy oficer.

Deckert

• Gość
« Odpowiedź #541 dnia: Marca 19, 2007, 02:29:43 pm »
Może ktoś by wyjaśnił jakie cechy ma sześcian w pięciowymiarowej przestrzeni (4+czas). Jak się Wam to podoba? Ja nic z tego nie rozumiem. A ponoć tych wymiarów jest na prawde coś z jedenaście.

:)

Jakie ma cechy. Hmm. No cóż, czterowymiarowy hipersześcian (teserakt) ma takie cechy, że ma odpowiednio więcej wierzchołków i ścian niż trójwymiarowy, tyle mogę Ci powiedzieć... Nie sposób go sobie wyobrazić, choć co poniektórzy twierdzą, że je "czują" (tj. mają pewną ich intuicję, np. oglądając ich obrazy wiedzą, co zobaczą, gdy tak a tak obrócą, etc).

I tu polecam...

Dostałem oczopląsu....  ;D

CU
Deck

dzi

• Gość
« Odpowiedź #542 dnia: Marca 19, 2007, 03:38:38 pm »
Ja sobie takie fazy ogladam:

a nastepne bedzie to

ROTFL

haha to lukajcie

Bladyrunner

• Gość
« Odpowiedź #543 dnia: Marca 19, 2007, 04:10:17 pm »
To ja podrzucę linka w temacie http://skyscraperpage.com/ wpisuje się nazwę miasta i wszystko jasne.

A tu też coś w klimacie, ale z nieco innej beczki http://poszkole.pl/gry/6,gra,510.html  ;)
« Ostatnia zmiana: Marca 19, 2007, 04:27:31 pm wysłana przez Bladyrunner »

maziek

• Gość
« Odpowiedź #544 dnia: Marca 19, 2007, 04:27:31 pm »
Dubaj, Mekka współczesnego architekta.

Wyzywający hotel w morzu, wizytówka miasta na pocztówkach...

... ale mało kto wie, że na czubku jest kort dla bogatych tego świata...

... ale może koleżeństwo wolałoby na narty...

... a potem, cóż, odpocząć z dala od zgiełku na miłej sztucznej wysepce...

... albo może na takiej o mniej narzucającym się kształcie...

... eech, Dubaj piękne miasto!

Bladyrunner

• Gość
« Odpowiedź #545 dnia: Marca 19, 2007, 04:29:56 pm »
Ostatnie zdjęcie to chyba dzieło fana Ursuli le Guin.

Falcor

• Gość
« Odpowiedź #546 dnia: Marca 19, 2007, 04:42:46 pm »
Maziek a jak to jest, że ten hotel w Dubaju się nie zapada? Przecież to musi być strasznie ciężkie, a stoi chyba na przywiezionym piachu? No pewnie cały czas podmywany jest przez morze.

dzi

• Gość
« Odpowiedź #547 dnia: Marca 19, 2007, 05:02:10 pm »
nie zapada sie

maja juz dosc duzo sztucznych wysp

planowany 1200m tez bedzie na sztucznej

lotnisko w hong kongu tez jest na sztucznej

a kort byl zrobiony tymczasowo do reklamy, normalnie jest tam lotnisko dla smiglowcow

polecam strone www.skyscrapercity.com wszystkim jakkolwiek zainteresowanym w tych tematach

maziek

• Gość
« Odpowiedź #548 dnia: Marca 19, 2007, 05:26:00 pm »
Z fundamentami to nie wiem, jak było konkretnie, ale mili kilka możliwości do wyboru - pale kilkudziesięciometrowe, jeśli skała głęboko, keson zalany wodą, jeśli grunt stabilny, albo otoczenie terenu grodzia wodoszczelną, wypompowanie wody, normalna budowa na suchym... Tylko kasa, a tej jak widac nie brakuje...

Dzi - nie wiedziałem, że ten kort tylko dla reklamy. Sądziłem, że tak ma być. Fajnie go zabezpieczyli przed wypadnięciem gracza - siatka nie jest pionowo tyko poziomo...

draco_volantus

• Gość
« Odpowiedź #549 dnia: Marca 19, 2007, 05:55:56 pm »
Ostatnie zdjęcie to chyba dzieło fana Ursuli le Guin.
na 100%

ale znaczy nie zdjęcie tylko dzieło fana

;D

maziek

• Gość
« Odpowiedź #550 dnia: Marca 19, 2007, 09:31:31 pm »
Mógłby być taki niewielki "magazyn" przy każdym klopie, gdzie gromadziłoby się zapasy, wykorzystywane potem do korekcji położenia stacji
Nie wiem dlaczego, ale od razu mi się scena z "Nic śmiesznego" skojarzyła, z perardami, sławojką i babą z jajami...

Falcor

• Gość
« Odpowiedź #551 dnia: Marca 19, 2007, 10:10:14 pm »
lotnisko w hong kongu tez jest na sztucznej
Mi się skojarzyło inne lotnisko - japońskie, chyba koło Osaki - które się właśnie strasznie zapada. Bardziej niż wcześniej założono i chyba nie wiadomo było co z tym zrobić.

maziek

• Gość
« Odpowiedź #552 dnia: Marca 19, 2007, 10:37:14 pm »
Apropos Dubaju ...
Apropos sztuczek z wodą jeszcze to:

Falcor

• Gość
« Odpowiedź #553 dnia: Marca 19, 2007, 10:45:48 pm »
A to, to jest całkiem niedaleko, w Danii. Jak się Bełta przepływa, heh. Zrobili taki most połączony z tunelem ze względu na lotnisko (most musiał być bardzo wysoki, żeby się statki mieściły, a to mogłoby bardzo utrudnić życie pilotom). Jak kiedyś zobaczyłem to zdjęcie po raz pierwszy to myślałem, że to taki fotomontaż zrobiony dla zabawy :)

dzi

• Gość
« Odpowiedź #554 dnia: Marca 19, 2007, 11:06:42 pm »
Falcor wlasnie to nie jest z Great Belta ;) To chyba w Rosji czy gdzies, Wladywostok bodajze.

maziek: patrz ;)