Autor Wątek: Adam Wiśniewski -Snerg  (Przeczytany 580311 razy)

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
Odp: Adam Wiśniewski -Snerg
« Odpowiedź #585 dnia: Grudnia 18, 2025, 11:59:21 am »
A propos dziecięcych doświadczeń i "Testu". Pamiętam, jak mi on siebie, a w efekcie i Lema, i Pirxa, poniekąd wmusił. Wpadłem na niego dwa razy, w "Siedmiu..." właśnie, i w "Drugim progu życia" (oba z ciotczynej półki, jak wspominałem), i czytał mi się b. ciężko, niewiele rozumiałem, zakończenie odebrałem jako shocker, ale była w nim jakaś siła literacka, która zachęcała do wracania, wgryzania się. Poza nim podobne wrażenie robił właśnie urywek "Robota" (i, ale to już z czysto prywatnych pobudek, bo biologia mnie od zawsze interesowała, "Elmis" z cyklu o prof. Rembowskim Unkiewicza). Cała reszta (choć z grubsza ją pamiętam, tak naprawdę, i potrafię to czy owo z niej docenić ;)) wydawała się do zapomnienia, z niższej kategorii wagowej (to samo zagramaniczne ;) teksty z "Bardzo dziwnego świata").
« Ostatnia zmiana: Grudnia 18, 2025, 03:29:25 pm wysłana przez Q »
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

Hoko

• Juror
  • God Member
Odp: Adam Wiśniewski -Snerg
« Odpowiedź #586 dnia: Grudnia 18, 2025, 04:18:52 pm »
Ja też chyba przeczytam, choć czytałem całkiem niedawno i o ile pamiętam to hard-sf kowbojskie z pływaniem w ołowianym powietrzu i wyrywaniem rąk jakoś się tak rozkleja z zakończeniem, jakby dwie różne książki skleić I połowę z I-ej i II połowę z II-ej.

bo ta końcówka to jest grafomania - w przeciwieństwie do świetnego początku