Autor Wątek: Akademia Lemologiczna [Głos Pana]    (Przeczytany 446233 razy)

Macrofungel

• Gość
Re: Akademia Lemologiczna [Głos Pana]  
« Odpowiedź #120 dnia: Czerwca 17, 2005, 05:40:11 pm »
No właśnie, to miały być owe pierwiastki:

To z kolei liczby od 1 do 5 w postaci binarnej:

Tu mamy reprezentacje binarne populacji planet:

A obok tego ludzika w linii ciągłej 11111, czyli 31

karlos

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: Czerwca 17, 2005, 06:42:23 pm »
No gratulacje, akademia zrobiła na mnie wrażenie.

Ja skłaniałem się w stronę DNA i zapisów liczb ( choć jedno trafnie :()

Już zamówiłem ( na allegro ) GP, myślę jednak że przyłączę się na Astronautach :)

Terminus

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: Czerwca 17, 2005, 06:44:12 pm »
Tak. Wszystko się zgadza: jest jednakowóż jedno małe nieporozumionko - Drake zaprojektował wiadomość nie jako wiadomość od ludzkości do ET, ale odwrotnie : jako hipotetyczną wiadomość od ET dla Ziemian, którą przesłał, jak kolega zauważył, naukowcom.

A więc w takim razie nie dziwi, że czwarta planeta od centralnej gwazdy ma 4mld mieszkańcow (a nie trzecia), oraz, że postać ma 3 metry wzrostu, co się ma nijak do człowieka.

Tak poza tym wszystko się zgadza; może jeszcze dajmy ten link dla jasności.

Pozdrawiam.

Deckert

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: Czerwca 17, 2005, 06:55:26 pm »
A więc podam swoje kolejne spostrzeżenia:

1. Po pierwsze jak widać moje spostrzeżenia nie były trafne!
   a) Kwadrat u góry ma symbolizować Słońce.
   b) obiekt nr dwa okazał się pierwiastkami a ja widziałem w nim galaktykę spiralną

2. Wszyscy rozpoznaliśmy jeden kształt - humanoida.

« Ostatnia zmiana: Czerwca 17, 2005, 06:59:56 pm wysłana przez Deckert »

skrzat

• Gość
« Odpowiedź #124 dnia: Czerwca 17, 2005, 07:01:30 pm »
Dopiero teraz miałem okazję spokojnie prześledzić dyskusję Szanownego Gremium i dotychczasowe efekty przeszły wszelkie moje oczekiwania  :o Zaraz będę próbował wydrukować Wasze posty, żeby pokazać je autorowi! A weekend poświęcę oczywiście "Głosowi".

PS. Wiele osób skarżyło mi się, że z największym wysiłkiem przebrnęło przez wstęp do tej książki. Moim prywatnym zdaniem, jest to świadomy zabieg Lema, mający na celu "przygotować" czytelnika do zasadniczego przekazu. Podobnie postąpił Eco w "Imieniu róży": jak sam przyznał, pierwsze kilkadziesiąt stron celowo jest trudniejsze, aby wychować odbiorcę.

Deckert

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: Czerwca 17, 2005, 07:04:42 pm »
WOW! Super!

Macrofungel

• Gość
« Odpowiedź #126 dnia: Czerwca 17, 2005, 07:05:14 pm »
Gwoli ścisłości: Drake zaprojektował wiadomość z myślą o wysłaniu jej w kosmos, jednak uprzednio rozesłał ją znajomym naukowcom by sprawdzić, jak sobie z nią poradzą. I rezultat nie był zbyt optymistyczny (nie martwcie się, nie tylko nam odczytanie sygnału spawiało kłopoty- wiele tęgich głów nie mogło tego rozgryźć!) Z tego tez powodu zmodyfikował wiadomość do postaci, którą przedstawił Deckard, i która to poleciała ku gwiazdom. Inna sprawa, że obrazek ukazał się w czasopiśmie dla osób zajmujących się amatorsko łamaniem kodów, i jego czytelnicy odczytali go bezbłędnie! Wiemy już teraz przynajmniej, kogo trzebaby zatrudnić do projektu MAVO
« Ostatnia zmiana: Czerwca 17, 2005, 07:07:16 pm wysłana przez Macrofungel »

Rachel

• Gość
« Odpowiedź #127 dnia: Czerwca 17, 2005, 07:10:41 pm »
Inna sprawa, że obrazek ukazał się w czasopiśmie dla osób zajmujących się amatorsko łamaniem kodów, i jego czytelnicy odczytali go bezbłędnie! Wiemy już teraz przynajmniej, kogo trzebaby zatrudnić do projektu MAVO

Po prostu pasjonatów ::)

Deckert

• Gość
« Odpowiedź #128 dnia: Czerwca 17, 2005, 07:12:27 pm »
Myślę, że posiadamy odpowiedni zasób wiedzy by postarać się o ogólny opis tego, jak powinna wyglądać wiadomość przesyłana w kosmos - w kierunku obcych cywilizacji.

1. Musi być kodowana bitowo (binarnie).
2. Nieskompresowana
3. Nadawana przez długi okres czasu z dużą powtarzalnością
4. Sygnał musi mieć ogromną moc

A teraz jeszcze jedno spostrzeżenie graficzne. Całkiem przypadł mi do gustu sposób prezentacji naszego systemu planetarnego. Z jednym zastrzeżeniem. W obrazie oryginalnym (Drake'a) nasza planeta była wyraźnie ponad linią reszty planet. Zwracało to uwagę potencjalnego odbiorcy na tą jedną szczególną planetę.
W obrazie podanym przez kolegę Macrofungela już takiego wyróżnienia nie było.

Co o tym sądzicie?

Deck

Rachel

• Gość
« Odpowiedź #129 dnia: Czerwca 17, 2005, 07:21:48 pm »
Ja myślę sobie, że dobrze jeśli nasza planeta jest w pewien sposób wyróżniona.
Upierałabym się pzry tym aby tak było, ponieważ okresla, to położenie nadawcy sygnału, czyli nas ;D
Na dodatek nawet jeśli kiedyś zasiedlimy inne planety, to i tak Ziemia jest dla nas punktem pochodzenia, początkiem itd.
Miejscem z którego zostaje nadana wiadomość.

Podoba mi się również, ze jest informacja o podstawowych pierwiastkach.
Daje, to pewne informacje o tym jakie w przybliżeniu warunki panują na naszej planecie.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 17, 2005, 07:22:45 pm wysłana przez Rachel »

dzi

• Gość
« Odpowiedź #130 dnia: Czerwca 17, 2005, 07:58:29 pm »
A moim zdaniem informacja jest generalnie glupia :) Chodzi mi glownie o podpis autora (sic!), o kodowanie liczb umieszczone w balaganie i o calkowicie nietrafione populacje planet.
Wersja druga jest lepsza tylko ze tej nie da sie juz tak latwo rozbic na prostokatny obrazek.

ps: troche sie glupio czuje ze Mistrz bedzie czytal moje posty  :o to znaczy bardziej zaklopotany taki

Deckert

• Gość
« Odpowiedź #131 dnia: Czerwca 17, 2005, 08:12:15 pm »

zgadzam się.

Kodowanie liczb było nieładnie zrobione, wręcz przypadkowe. Uważam, że każda graficzna część informacji powinna mieć swoje logiczne uzasadnienie i umiejscowienie względem innych symboli.
Przydałby się pewien klucz.

No i oczywiście czegoś tak bezsensownego jak podpis autora żaden z nas nie dopuści do wstawienia do tak ważnej informacji. W końcu, panowie, reprezentujemy nie jednostki, ale LUDZKOŚĆ!  :D

Rachel

• Gość
« Odpowiedź #132 dnia: Czerwca 17, 2005, 08:14:33 pm »
Chodzi mi glownie o podpis autora

Nie ukrywam, ze mnie ten pomysł z podpisem autora, też mocno zaskoczył :o
Bo kto tak naprawdę jest autorem wiadomości?
Myślę, że główna idea tego przedsięwzięcia, to wysłanie znaku, sygnału w przestrzeń, że MY LUDZIE istniejemy!
Taka wizytówka nas wszystkich, bo przecież w taki sposób rozrysowani, czy rozbitowani ;D jesteśmy wszyscy tacy sami.
A podpis, to już bardzo osobista kwestia.

Pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: Czerwca 17, 2005, 08:16:59 pm wysłana przez Rachel »

Deckert

• Gość
« Odpowiedź #133 dnia: Czerwca 17, 2005, 08:18:21 pm »
Ooo?  ;D Widzę, że opisaliśmy prawie to samo, prawie w tym samym czasie..  ;D :D

dzi

• Gość
« Odpowiedź #134 dnia: Czerwca 17, 2005, 08:23:33 pm »
Deckard + Rachel, wszystko sie zgadza
;D