No... ja niewątpliwie nie wiem o świecie tyle co
dzi, ale uważam, że rację chłop ma; ale i
Deckard jest nie bez racji.
Po prostu zaszła taka prosta sytuacja, że
Deckard zapodał swoje tezy/argumenty w sposób, który mógłby sugerować jego pejoratywny stosunek do Islamu, gdy w istocie chodziło o potępienie tylko niektórych z jego wyznawców. Znam Deckarda osobiście i wiem, że nie jest chory psychicznie i na pewno nie byłby w stanie podtrzymywać tezy, że 'Islam jest be' i trzeba 'ich wszystkich zabić'. To byłaby faszystowska bzdura; i echa takiej bzdury zaniepokoiły zacnego
dzi, który, jak wiadomo, jest rzecznikiem tolerancji o punkowych korzeniach.
Zatem, wyluzujcie trochę, panowie.
Jeśli chodzi o nienawiść do terroru wynikającego z działań islamskich fundamentalistów; to po prostu radzę ostrożnie dobierać słowa, wedle następującego schematu.
zamiast: |
pisać: |
Islam jest wypaczoną religią. |
Nie Islam jest wypaczony, lecz psychika niektórych z ludzi, którzy mienią się jego wyznawcami. Religioznawstwo udowadnia, że Islam nie pochwala nieuzasadnionej przemocy. |
Brak Edukacji.
|
Niepokojące zjawisko polegające na tym, że znajduje się wielu ludzi bez zachamowań moralnych, o cząstkowym światopoglądzie.
|
W krajach islamskich funkcjonuje antyzachodnia propaganda, sterowana religijnie. |
Hm, jest to twierdzenie z lekka śmieszne, i wzmaga stereotypowe wyobrażenie o tym, że arabowie są maszynkami do nienawidzenia Ameryki. Większość mediów w krajach arabskich nie jest przez nikogo sterowana, są to zwyczajne telewizje, które relacjonują fakty. A fakty, jakie są, każdy widzi. Nie inaczej jest w krajach zachodnich, np. w Polsce ostatnio widoczny jest trend polegający na tym, że niektóre nastroje konfliktu politycznego między Polską a Rosją są podsycane przez media. Że nie wspomnę o polskich mediach sterowanych religijnie. Zatem nie ma tu żadnej odmienności. |
Istniejąca od wieków nienawiść do krajów zachodu. |
No cóż, jeśli to prawda, to nie ma się czemu dziwić, po krucjatach. No, to tak pół żartem. Nie ma tam żadnej ogólnie obowiązującej nienawiści. Są pewne stereotypy myślowe, funkcjonujące w wybranych grupach. Ale nie ma stereotypów, mówiących o tym, że należy oblepiać się plastykiem i odchodzić ku Hurysom w zatłoczonym wagonie metra. To bzdura. Porównywałbym to raczej do polskiego, wstydliwego, lecz chowanego pod ubrankiem tolerancji antysemityzmu. |
To, co najbardziej zdenerwowało
dzi, to twierdzenie, że Islam sam w sobie generuje terroryzm. To nieprawda. Terroryzm ma podłoże polityczne, religia stoi tu na trzecim lub czwartym planie, i to wyłącznie w roli etykietki.
Tyle moich słow. Wyjaśniam, że chciałem tu wprowadzić nieco mediacji, samemu się w żadne spory nie angażując.