Autor Wątek: Komiks Kongres Futurologiczny - Rafał Mikołajczyk  (Przeczytany 76 razy)

lemel

• YaBB Newbies
  • **
Komiks Kongres Futurologiczny - Rafał Mikołajczyk
« dnia: Października 06, 2026, 08:48:28 pm »
Czy ktoś już czytał kolejną świetną adaptacje komiksową Kongresu Futurologicznego?
Rafał Mikołajczyk po adaptacji Niezwyciężonego, bardzo dobrze ocenianego powrócił do nas z nowym komiksem

https://bookaksiegarnia.pl/produkt/kongres-futurologiczny-rafal-mikolajczyk-wyd-i/

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
Odp: Komiks Kongres Futurologiczny - Rafał Mikołajczyk
« Odpowiedź #1 dnia: Dzisiaj o 01:03:50 pm »
Nie czytałem, ale Niezwyciężony w tej wersji kompletnie mi nie podszedł - na marginesie.
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

lemel

• YaBB Newbies
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Dzisiaj o 02:49:31 pm »
Nie podszedł Ci jako komiks, czy ogólnie nie lubisz takiej formy adaptacji powieści?

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
« Odpowiedź #3 dnia: Dzisiaj o 05:27:06 pm »
Przypuszczalnie jest tak, że treść książki jest znacznie bogatsza niż treść, jaką można zawrzeć w komiksie. Po drugie ja tak mam, że kiedy czytam książkę, to sobie mogę wszystko wyobrazić. Natomiast komiks (czy film) daje już "gotowca" i koleinę, którą chcąc nie chcąc podążą się, wyłączając wyobraźnię. Ogólnie czytywałem komiksy, aczkolwiek już dawno nie, ale było w porządku. W danym wypadku chyba nie umiem tego bezstronnie ocenić, zbyt lubię tę książkę i chyba komiks odbieram jako spłaszczenie rzeczy.
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Q

• YaBB Moderator
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #4 dnia: Dzisiaj o 06:48:16 pm »
A mnie się znów ten komiksowy "Niezwyciężony' b. podobał, trochę jako zastępstwo tego filmu, co to miał go Cameron robić (ale lepiej już niech nie robi, po tych "Avatarach").
Natomiast co do 'Kongresu..." (lemel dzięki za info! :) ), to jeszcze nie czytałem, ale po okładce wygląda mi na to, że Lem groteskowy będzie adaptowany graficznie +/- w tej samej stylistyce, co Lem serio, i zastanawiam się czy wywoła to zgrzyt, czy doda upoważniający rys tamtejszej futuro- i socjologii. (Jestem też obocznie ciekaw, czy autor planuje się również zmierzyć z Pirxem i ze światem "Cyberiady"... A jeśli - jaką estetykę tam znów wybierze.)
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki