Ten list otwarty, podpisany przez Lema, zapamiętałem głównie albo wyłącznie z tego powodu że był absurdalny. W peerelu mawiano (zazwyczaj komentując absurdy tzw. gospodarki centralnie planowanej) „
Mrożek by tego nie wymyślił”.
Wg Wikipedii
https://pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82awomir_Mro%C5%BCekMrożek wrócił do Polski w 1996 roku, więc nie miał okazji do podjęcia decyzji, czy podpisać list w sprawie McDonalda w Krakowie, czy nie.
Ale tak czy owak, to ciekawostka, drobiazg, nawet nie trzeciorzędny, ale siódmo- lub ósmorzędny.
*
Natomiast, o czym pisałem już kilkakrotnie na Forum, Władysław Kapuściński został wymieniony w indeksie biografii Lema, napisanej przez Agnieszkę Gajewską, prawie tyle samo razy co Mrożek i Kandel (odpowiednio 21, 22, 24 razy).
Czy naprawdę ciebie, Lemologu, nie interesuje treść tej korespondencji pomiędzy Lemem a Władysławem Kapuścińskim? *
A co z korespondencją Lema ze Stanisławem Ulamem?
Tego nazwiska nie ma ani w indeksie biografii Gajewskiej, ani w indeksie biografii Orlińskiego.
Jednak w liście do Ursuli K. Le Guin, datowanym „Wiedeń, 10 września 1984 r.” Lem napisał:
„
Tymczasem w wieku siedemdziesięciu lat na zawał serca umarł kolega, z którym korespondowałem – prof. Stanisław Ulam, matematyk, który brał udział w Projekcie Manhattan. (Wdowa napisała do mnie, a jej list trafił na poste restante, tak samo jak Twój, gdy przebywałem w szpitalu, a potem w Polsce).”
Ulam, starszy od Lema o dwanaście lat, urodził się we Lwowie w 1909 roku i, z przerwami, mieszkał w tym mieście do 1933 roku. [Lem się pomylił, Ulam zmarł w wieku siedemdziesięciu pięciu lat (1909-1984)].
Korespondencja z Ulamem jest potencjalnie co najmniej równie ciekawa, jak ta z Kapuścińskim, może ciekawsza.
I co z tą korespondencją z Ulamem?
Zaginęła?
Zemek ją przegapił, porządkując archiwum?
Czy też Tomasz Lem ją utajnił?
Dlaczego?
Odpowiednio dociekliwi badacze mogliby dotrzeć do spadkobierców Ulama i opublikować przynajmniej fragmenty.
Oba zbiory korespondencji są bez wątpienia o wiele ważniejsze i ciekawsze dla pogłębienia wiedzy o życiu i twórczości Lema, niż ewentualne odszukanie jakiegoś, nieznanego dotąd, wczesnego opowiadania, czy wywiadu udzielonego przez Lema.