Autor Wątek: Czy narkotyki powinny być legalne?  (Przeczytany 24011 razy)

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
Odp: Czy narkotyki powinny być legalne?
« Odpowiedź #30 dnia: Września 11, 2025, 10:47:22 am »
Cet.., czy wszystkie te kryzysy fentanylowe (o których coś tam od niechcenia zlinkowałem) nie zmieniają nic w Twoim równaniu?
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

xetras

• God Member
« Odpowiedź #31 dnia: Września 11, 2025, 03:39:06 pm »
https://unherd.com/newsroom/what-americas-weed-habit-says-about-the-fall-of-protestantism/
A propos tego, o czym mówicie, znam takie przykłady z obserwacji. Nie tylko stereotypowych pijanych budowlańców (przy czym nie wiem, czy maziek potwierdzi, ale mam wrażenie, że w tej branży coraz mniej picia),
Przed wchodzeniem na plac budowy, gdzie jest limitowana ilość na daną godzinę danego podwykonawcy stoi bramka.
Alkomatem badana jest trzeźwosć pracownika.
Chodzi o bezpieczeństwo i bezwypadkowość.
Pominąwszy psychotechnikę to lekarz medycyny pracy na badaniu okresowym może komuś karierę zrujnować i pozbawić go uprawnień do wykonywania zawodu.
Na psychotechnice może w badaniu wyjść nadużywanie używek co może być ostrzeżeniem lub zmuszeniem do przekwalifikowania na inny zawód lub stanowisko z powodu zagrożenia bezpieczeństwa innego pracownika z danego zespołu.

Czy narkotyki powinny być legalne?
Tak.
Zdecydowanie tak.
Wszystkie, włącznie z tzw. „twardymi”.
Nie
/Moderacja dopuszczająca propagandę bzikotyków jest bezrozumną, dla mnie ten propagandowy temat jest bez sensu/
« Ostatnia zmiana: Września 12, 2025, 11:39:39 am wysłana przez Q »
"ten mahawek ciągle znika"

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
« Odpowiedź #32 dnia: Września 11, 2025, 08:59:38 pm »
Nie posądzam cię o złą wolę, bo w takim przypadku rozmowa nie miałaby sensu, ale czemu miała służyć ta opowieść sprzed roku? Jakie są twoje konkretne wnioski?

Wystąpić z Unii? Nie brać od niej pieniędzy? Poprawić procedury? Inne?

Ale przede wszystkim: jaki procent środków unijnych został utracony z powodu sytuacji takich, jaką opisałeś?

Wniosek był napisany wyraźnie: państwo wszystko robi drożej. Nie wiem, jaki % był utracony, wiem tylko, że przy każdym publicznym finansowaniu jakie osobiście widziałem na oczy (a sporo widziałem niekoniecznie z Unii) procedury powodują podrożenie projektu. W branży na ogół mówi się w ten sposób, że "Kowalski" wybudowałby to za x, sprzedałby Nowakowi za 2x (i bił się z radości piętami po tyłku) - a państwo, samorząd, whatever, jak się za to weźmie (zlecając drogą przetargu) to wtenczas Kowalski wybuduje to samo za 3x, no ale przy dopłacie np. 75% z Unii czy innego programu więc ich zdaniem jest zysk no i gitara a zresztą były jeszcze wyższe oferty więc jesteśmy gospodarni. Z drobnym pominięciem faktu, że to samo można było mieć za pół ceny a różnicę w tej czy innej formie dopłacili obywatele i ta połowa nie była "za darmo".

Czyli … do likwidacji?

Cytując Cię "nie posądzam Cię o złą wolę bo rozmowa nie miałaby sensu" - ale czy przeczytałeś do końca to ze mnie, co cytowałeś wyżej i kawałek dalej?
Cytuję się: "tak właśnie działa państwo. Wszystko co państwo robi, jest sowicie opłacone i horrendalnie przepłacone. Tak już jest. Jednakże nie chciałbym prywatnej policji, sądów i kilku innych, łącznie z prywatną ochroną zdrowia, mimo, że mnie na nią stać. To inna sprawa. W pewnych sferach prywata rodzi gangi i mafie.".

Jakim cudem na tej podstawie wyciągasz wniosek, że sądzę iż państwo należy zlikwidować (czy tam nadzór farmaceutyczny i in. wymienione przez Ciebie)? Natomiast owszem, uważam, że zupełnie swobodny dostęp do narkotyków państwo każde zlikwiduje dość szybko.

To nieprawda i głęboka manipulacja.
Whatever floats your boat...

Państwo co do zasady nie powinno się zajmować produkowaniem czegokolwiek.
I ja gdzieś napisałem, że państwo powinno coś produkować?
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).