@xetras
Osobiście jestem zwolennikiem pisania ekologicznego, to znaczy bez owijania w bawełnę i zdarza mi się, na przykład, stwierdzić, że czyjaś teza to całkowity/kompletny nonsens.
Ale to jest krytyka ad rem.
Natomiast „bredzisz” to jest krytyka ad personam i wolałbym, żebyśmy takich zwrotów nie używali.
A co do meritum, to w czym się ze mną nie zgadzasz? Bo to, że pacyfiści są przeciwni zbrojeniom, to jest ich główny, a nawet jedyny postulat.
Nawiasem mówiąc, ponieważ jestem przeciwnikiem poboru, to oczywiście również jestem przeciwnikiem poboru w stosunku do pacyfistów, natomiast nie przepadam za nimi dlatego, że uprawiają propagandę, która jest efektywnie w naszym przypadku prorosyjska.
@Q
Moja sugestia/propozycja jest taka: żeby umieścić w wątku „Wysyłamy twojego syna na front” kopie postów numer 56 i 57, czyli twojego i mojego,
a posty od nr 59 do niniejszego, czyli nr 65 włącznie, przenieść do wątku „Wysyłamy twojego syna na front”, bo ewidentnie dyskusje o fali itp., przynależą tam, a przy tym oczywiście wzmacniają moje poczucie, że pobór zawsze jest niesłuszny.
Post maźka nr 58 oczywiście powinien tu zostać.
*
Na marginesie dodam, że ewentualnie zgodziłbym się poprowadzić obóz reedukacyjny dla ludzi, którym ze względu na wiek lub stan zdrowia nie zagraża pobór, i tak się składa, że są jego wielkimi entuzjastami. (A podejrzewam, że to jest casus xetrasa).