Autor Wątek: Matematyka królowa nauk ;)  (Przeczytany 995963 razy)

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
Odp: Matematyka królowa nauk ;)
« Odpowiedź #1590 dnia: Dzisiaj o 09:01:45 am »
Stwierdzam, starając się nie patrzeć, że przy kawie mi się nie udało :( .

PS stwierdzam, że jestem jednak przytępy. Zapisałem jak policzyłem coś 15 stron (co prawda ekstensywnie, znaczy dość rzadko), przerabiając między innymi półkola LA (ale wydały mi się, jak pisze LA, naciągane, kilka innych naciąganych też wykryłem, i przeprowadziłem różne inne sumowania, dzielenia, odejmowania, co 2, co 3, od środka i od końca, różnice między wyrazami i różnice różnic, pisane w kolumnie, z przestawieniem itd., składałem dwa ciągi - a między innymi to co Olka też nasmarowałem, tylko nie wyłapałem reguły. Brawo Olka :) .

Inne moje (słabe) domniemanie to różnice kolejnych wyrazów to 8, 9, 7, 7, 10, 7, 7 - mógłby to być "lustrzany" ciąg różnic 8, 9, 7, 7, 10, 7, 7, 9, 8 itd. czyli kolejna liczba byłaby 118 (naciągane)
Inne jak sumować podany ciąg z ciągiem odwrotnym to powstają sumy 152, 153, 155, 152, 151, 151, 152, 155, 153, 152 - dziwnie zbliżone ale sensownego trendu ciężko się doszukać...

To Olka ostatecznie zaprezentowane rozwiązanie odpowiada za Twoje pierwsze domniemanie, czy to było na czuja?

LA - a ta lista przystanków to prawidłowa odpowiedż wedle zadającego pytanie?
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 11:51:36 am wysłana przez maziek »
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #1591 dnia: Dzisiaj o 12:18:34 pm »
Twoja metoda byłaby oki gdybyś postanowił, że kolejny wynik to będzie znowu 79... bo niby dlaczego musi się powtórzyć 80? : ;)
Dlaczego? Ano 79 po środku, średnia arytmetyczna jej "sąsiadów", 72 i 86, to też 79. Przypadek?..
No i dalej, 66 i 96, 59 i 103 dają 81. Znowu dublecik.
Kolejna para, 50 i 110, daje 80. Więc per analogiam, w następnej parze też miałoby być 80... Mówię przecież, że naciągane :)

LA - a ta lista przystanków to prawidłowa odpowiedż wedle zadającego pytanie?
Wygląda na to, że tak :)

https://wkregukwizow.quora.com/Zagadka-podchwytliwa-Pono%C4%87-autentyk-ale-czy-ja-wiem-mo%C5%BCe-to-tylko-anegdota-kr%C4%85%C5%BC%C4%85ca-w%C5%9Br%C3%B3d-matematyk%C3%B3w-Pewnemu-wybitn?comment_id=163471526&comment_type=3&__filter__=all&__nsrc__=notif_page&__sncid__=69481559822&__snid3__=92692366479

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
« Odpowiedź #1592 dnia: Dzisiaj o 12:20:51 pm »
Czyli jeszcze raz się potwierdziło, że dobrą teorię da się dorobić do wszystkiego :) .

PS z ciekawości zapytałem chata czy zna rozwiązanie i najpierw podał ciąg różnic 8, 9, 7, 7, 10, 7, 7 do kontynuacji (słabo). Męczony podał rozwiązanie Oli (mądrzej ode mnie ;) ). A jak dopytałem, czy ma to związek z przystankami metra Broadway-7 Avenue - to się rozjarzył, że ma.... "Tak — to dokładnie numery ulic, przy których znajdują się lokalne stacje linii 1 (Broadway–7 Avenue Local) w Manhattanie. Kolejność twojego ciągu (42, 50, 59, 66, 72, 79, 86, 96, 103, 110) odpowiada stacjom idąc od Midtown w stronę północną" - do czego dostałem pakiet map i propozycję zestawienia przesiadek ;) . Ale sam, mimo że czyta wszystko, nie wpadł...

Swoją drogą wobec profesora było to niesportowe...

PS2 a niech ktoś teraz go zapyta o ten ciąg, ciekawe, czy już się nauczył, że to z Manhattanu...
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 12:58:43 pm wysłana przez maziek »
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

olkapolka

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #1593 dnia: Dzisiaj o 02:22:32 pm »
Ja taką rozpiskę miałam:

Zauważyłam 30 i 60. Potem 14 i 44. Naciągane 74...
Przypadkowe to rozwiązanie - jeśli prawidłowe;)
Kolejna para, 50 i 110, daje 80. Więc per analogiam, w następnej parze też miałoby być 80... Mówię przecież, że naciągane :)
No właśnie - a jest 79 - to dopiero naciągane;)
Czyli jeszcze raz się potwierdziło, że dobrą teorię da się dorobić do wszystkiego :) .
No właśnie napisałam wcześniej - że daj głupiemu ciąg, to znajdzie na niego paragraf;)
Mówią już powszechnie: Di - da...