Autor Wątek: Matematyka królowa nauk ;)  (Przeczytany 846310 razy)

Hoko

• Juror
  • God Member
Odp: Matematyka królowa nauk ;)
« Odpowiedź #1515 dnia: Września 18, 2025, 03:53:35 pm »
maziek,
walec ma bok i dwie podstawy - więc nie ma znaczenia, że się zacznie toczyć, bo cała 'toczna' powierzchnia to jest bok  :) Pytanie tylko, czy da się wyliczyć wymiary, żeby wspomniane prawdopodobieństwa były równe.

ps
chodzi Ci chyba o rzut 'do przodu', a ja mam na myśli 'rzut do góry', to mogą być różne prawdopodobieństwa  :)

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
« Odpowiedź #1516 dnia: Września 18, 2025, 04:03:32 pm »
Noż właśnie o tym mówię, bo że ma "trzy boki" to jasne, tylko czy da się zrównoważyć prawdopodobieństwo wypadnięcia, zwłaszcza, że te "boki" będą różnie reagować także na szorstkość/nierówność nawierzchni. Teraz widzę, że pod rys. Q jest link i to nie jest piłka co wstawił - i tak jak napisałem to dobry trop, zwłaszcza, że można to coś nieco "podrasować" poprzez wklęśnięcie powierzchni pomiędzy "południkami" - będzie idealnie symetrycznie bez wysiłków.
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Terminus

• Global Moderator
  • God Member
  • AST-Pm-105/044 Uniwersalny Naprawczy
« Odpowiedź #1517 dnia: Września 18, 2025, 04:24:35 pm »
@maziek:

Nie czytałem historii tego wątku, więc nie byłem pewien, o co CI się rozchodzi - teraz widzę, że o kostkę do losowania. Oczywiście trójścian o prostych (płaskich), spójnych i zamkniętych ścianach nie uda się w przestrzeni euklidesowej. Jeśli chodzi o nieproste, to jak implicite sugerował Q (ściślej dany przezeń link), dwa połączone oktanty sfery dadzą radę. Aby to sobie wyobrazić 'w realu', postawmy sobie przed oczyma ćwiartkę pomarańczy. O taką bryłę chodzi. Zabawne, że spełnia ona nawet warunek, iż charakterystyka Eulera wynosi 2 (równanie 2 = wierzchołki - krawędzie + ściany), zupełnie jak dla klasycznych wielościanów wypukłych.

W kontekście o tym jak zrównoważyć prawdopodobieństwa. Zarówno w pro-hazardzie, jak i w mechanice klasycznej jest to, twierdziłbym, możliwe, i to nie przez odkształcanie ścian a manipulację środkiem ciężkości. Wystarczy skonstruować tę bryłę z niezbyt gęstego materiału (drewno, PPP) i umieścić/zatopić wewnątrz np. stalowe kulki w taki sposób, by środek ciężkości odsunął się od największej ściany. Wydaje się możliwe, że możnaby wyważyć to w taki sposób, by statystyczne prawdopodobieństwo wypadnięcia każdej ze ścian było 1/3, co jest celem...
pozdrawiam

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
« Odpowiedź #1518 dnia: Września 18, 2025, 04:40:53 pm »
Co do wyważenia (walca) to nie wiem, czy jest to możliwe, musisz bowiem, zakładając że rzut składa się z lotu, upadku i podskakiwania aż do znieruchomienia - doprowadzić do trzech rzeczy:

- równego momentu bezwładności wzdłuż głównych osi obrotu (lot),
- równoodległego środka ciężkości a raczej równego jakiegoś "iloczynu" wysokości środka ciężkości i powierzchni danych "boków" (lot i podskakiwanie),
- równej chęci przeskakiwania z "boku" na "bok" niezależnie od boku i nawierzchni na którą kość padła (podskakiwanie).

Możliwe, że w określonych ściśle warunkach tak, natomiast w praktyce mam wątpliwości co do trzeciego warunku zależnie od powierzchni, na jaka upadnie walec. Ze względu na skłonność do toczenia i nieskłonność wówczas do przeskoczenia na którąś z podstaw.
"Plebejskim" rozwiązaniem problemu jest zaostrzony na obu końcach trójboczny ołówek.
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #1519 dnia: Września 18, 2025, 05:22:40 pm »
Może nieco mniej plebejskim rozwiązaniem byłoby skleić ze sobą podstawami dwa czterościany foremne, a następnie niejako "wygładzić" powstały heksaedr (nieforemny), ścinając krawędzie, tam gdzie ściany tworzą ze sobą kąt 120 stopni? Tak żeby zamienić dwie ściany w jedną, krzywoliniową, nadając jej (w pierwszym przybliżeniu) kształt części powierzchni sfery?

ps. Mój opis bryły wydaje się trochę pokraczny:)
Więc lepiej raz zobaczyć, niż dwa razy przeczytać:

:)
« Ostatnia zmiana: Września 19, 2025, 12:14:25 pm wysłana przez Lieber Augustin »