Autor Wątek: Matematyka krolowa nauk ;)  (Przeczytany 456119 razy)

Lieber Augustin

• God Member
Odp: Matematyka krolowa nauk ;)
« Odpowiedź #1290 dnia: Marca 10, 2025, 03:47:20 pm »
Pany, 'nieskończoność' nie jest liczbą, a silnia to chyba dotyczy, z definicji, konkretnej liczby naturalnej  :)
Słusznie, nieskończoność nie jest liczbą, lecz iloraz dwóch nieskończoności jak najbardziej może być liczbą. To się nazywa symbol nieoznaczony typu "nieskończoność przez nieskończoność".

Co do silni i liczb naturalnych, to funkcja gamma Eulera rozszerza pojęcie silni na zbiór liczb rzeczywistych, a nawet zespolonych.
To trochę tak jak funkcja wykładnicza jest rozszerzeniem pojęcia potęgowania. Bo z definicji potęgowanie to nic innego jak wielokrotne mnożenie podstawy przez siebie, tyle razy, ile wynosi wykładnik:

Zdawałoby się, na zdrowy rozsądek wykładnik może być tylko i wyłącznie liczbą naturalną? Ależ gdzie tam! Matma najspokojniej w świecie operuje wykładnikami ujemnymi, rzeczywistymi, zespolonymi, hiperzespolonymi, i dobrze, że przynajmniej nie kardynalnymi. A i to nie jestem pewien :)

Dowód powyższej zagadki, taki mniej lub więcej ścisły:

Wytykanie błędów jest mile widziane  :D
« Ostatnia zmiana: Marca 10, 2025, 03:56:56 pm wysłana przez Lieber Augustin »

Hoko

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #1291 dnia: Marca 10, 2025, 04:21:49 pm »
LA,

uwierzę, co do wniosków, jeśli potwierdzi to jakiś zawodowy matematyk z odpowiednim dorobkiem

ten, którego pytałem, twierdzi, ze nie ma takiego numeru  8)
(chociaż wg niego ∞! = ∞)

https://www.wolframalpha.com/input?i=%E2%88%9E%21+%2F+%E2%88%9E%5E%E2%88%9E

ps
∞ = lim(x->∞) x
ok.
ale jak z tego dojść do pierwszego wyrazenia w Twoim wzorze? jakim prawem wyciągnałeś lim przed iloraz?
« Ostatnia zmiana: Marca 10, 2025, 04:36:32 pm wysłana przez Hoko »

akond

• Full Member
« Odpowiedź #1293 dnia: Marca 10, 2025, 05:27:57 pm »
LA,

uwierzę, co do wniosków, jeśli potwierdzi to jakiś zawodowy matematyk z odpowiednim dorobkiem

ten, którego pytałem, twierdzi, ze nie ma takiego numeru  8)
(chociaż wg niego ∞! = ∞)

https://www.wolframalpha.com/input?i=%E2%88%9E%21+%2F+%E2%88%9E%5E%E2%88%9E

ps
∞ = lim(x->∞) x
ok.
ale jak z tego dojść do pierwszego wyrazenia w Twoim wzorze? jakim prawem wyciągnałeś lim przed iloraz?
Hmmm, chyba wszystko rozbija się (albo nie rozbija) o to właśnie przejście. Bo jeśli Wolframowi zadać wyrażenie w postaci granicy, to już zeznaje, że zero:

https://www.wolframalpha.com/input?i=%28x%21+%2F+x%5Ex%2C+x-%3E+%E2%88%9E%29

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #1294 dnia: Marca 10, 2025, 05:48:36 pm »
Przejście jak przejście. Symbol nieskończoności z wykrzyknikiem to tylko skrócony zapis wyrażenia: "granica funkcji f(x)=x!, gdy x dąży do nieskończoności".
Analogicznie z nieskończonością do potęgi nieskończoność: =limx->∞ g(x), g(x)=xx
Nie?

Hoko

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #1295 dnia: Marca 10, 2025, 05:50:20 pm »
LA,
rzuciłem i dalej nic nie wiem - pokaż tam konkretną definicję, która by umożliwiała wyciągnięcie lim przed kreskę ułamkową  :)

akond,
z X to widac, bo mianownik rośnie szybciej niż licznik, więc granica przy nieograniczonym X będzie szła do zera.

przy czym może być, że z drugiego w jakiś sposób wynikać będzie pierwsze, tyle że nie widzę drogi, by tak to przekształcić, jak  napisał LA

no i gryzie mnie, że w liczniku ostatecznie operujemy na liczbach, a w mianowniku - nie

Lieber Augustin

• God Member

Hoko

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #1297 dnia: Marca 10, 2025, 09:22:46 pm »
Nie wiem, nie znam się. Ale skoro Wolfram podaje 'undefined', to mam wątpliwości  :)

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
« Odpowiedź #1298 dnia: Marca 11, 2025, 07:40:45 am »
Ja mam zryty beret przez robotę, natomiast z ciekawości wrzuciłem wyrażenie (inf^inf)/inf! do owego Wolframa i rzeczywiście pokazuje on, że to nieoznaczoność. Natomiast samo inf^inf daje wynik w postaci czegoś co zwą "complex infinity" (symbol inf z kreską poziomą ponad). Cokolwiek miałoby to być (https://mathworld.wolfram.com/ComplexInfinity.html). Wpisanie (compexinf/inf) również daje komunikat, że to nieoznaczoność. Nie wiem, czy już ktoś napisał, ale "w toku myślenia" przypomniałem sobie, że w ogóle inf/inf jest wyrażeniem nieoznaczonym. Czyli jako takie nie ma wartości. W związku z tym, MOŻLIWE, że o ile można obliczyć często granicę czegoś, co na pierwszy rzut oka wygląda jak inf/inf (np. dla n=inf wyrażenie ((n^2)+1)n^3)=inf/inf; ale: lim w nieskończoności ((n^2)+1)n^3)=0), o tyle nie można podać wartości tego wyrażenia po wstawieniu za n inf (wartości, nie granicy w nieskończoności). Taka proto-teza.

Czyli byłoby:

(1) (inf^inf)/inf! - nieoznaczone

(2) limes w inf (x^x)/x! = 0

ale: (1) nietożsame z (2)
« Ostatnia zmiana: Marca 11, 2025, 09:46:37 am wysłana przez maziek »
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

akond

• Full Member
« Odpowiedź #1299 dnia: Marca 11, 2025, 09:53:25 am »
(2) limes w inf (x^x)/x! = 0
Z dokładnością do odwrotności :).

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
« Odpowiedź #1300 dnia: Marca 11, 2025, 10:17:55 am »
Nosz cholera jak się człowieka coś czepi to się nie pozbędzie ;) ....
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).