Wydaje mi się, że jedną z potencjalnych przyczyn jest to jak różne ksiązki chłopcy i dziewczynki wybierają w wieku szkolnym. Chłopcy wybierają zazwyczaj książkę awanturniczą i szybciej natrafią na książkę fantazy czy s-f, a potem następną i następną, i następną....
Do tej teorii za bardzo się nie przywiązuje ale od czegoś poszukiwania zacząć trzeba
Niczego sensownego tak na prawdę nie będziecie zdolni usatlić w tym temacie - z prostego powodu.
Obce jest Wam pojecie obszaru świadomości. A obszary świadomości kobiet i mężczyzn różnią się nieco (są względem siebie "przesunięte"), statystycznie rzecz ujmując. To wcale nie jest źle. Tak powinno być, bo tak jest najlepiej dla Homo Sapiens Sapiens jako gatunku.
Dlaczego mojemu chłopu zawsze muszę zwracać uwagę na moją nową fryzurę, albo ciucha? Bo te sprawy leżą już na krawedzi jego obszaru świadomości. A ja do tej pory nie wiem, gdzie się wlewa olej w jego samochodzie. Gdzie sie leje benzynę to wiem, bo sama tankowałam.
Od reguł są wyjatki. Nie zmienia to jednak faktu, że obszary świadomosci kobiety i mężczyzny są nieco przesuniete względem siebie. Będąc razem, kobieta i mężczyzna zyskują, gdyż ich sumaryczny obszar świadomości jest trochę większy niż każdego z nich z osobna.