Autor Wątek: Lemoniada '2019  (Przeczytany 1520 razy)

Stanisław Remuszko

  • Juror
  • God Member
  • *****
  • Wiadomości: 7813
    • Zobacz profil
Lemoniada '2019
« dnia: Grudzień 25, 2018, 11:25:34 am »
Uprasza się P. T. Lemoniadowiczów o niepodawanie na Forum przypuszczalnych odpowiedzi na pytania, ani żadnych detali dotyczących konkretnych źródeł Ich wiedzy na ten temat.
Wiedzę tę należy wysyłać pod adresem: ogrod@mim.krakow.pl.
Pytania do tegorocznej Lemoniady oraz wszelkie informacje dodatkowe znajdują się na stronie krakowskiego Ogrodu Doświadczeń im. Stanisława Lema:
https://www.ogroddoswiadczen.pl/lemoniada-2019

01. Kim za młodu był szef kosmodromu, na którym zaczyna się akcja “Fiaska”?
A. kucharzem      B. aktorem         C. marynarzem            D. urzędnikiem

02. Ile razy “Ziemia” była lżejsza od “Hermesa”?       
A. Kilkanaście           B. Kilkadziesiąt          C. Kilkaset      D. Kilka tysięcy

03. Ile lat minęło od śmierci Pirxa do startu “Eurydyki”?    
A. 25      B. 50      C. 100      D. 200

04. W konwencji ONZ powinien być zapis zabraniający dopuszczania do astronautyki    
A. idiotów      B. polityków      C. kaligrafów      D. duchownych

05. Ile parseków dzieliło Ziemię od Kwinty?    
A. 10      B. 100      C. 1000      D. 10 000

06. Kto był wyższy?      
A. Tempe od Laugera      B. Lauger od Tempego
C. Byli równi wzrostem      D. Nie wiadomo

07. Masę ilu ziemskich Słońc miała czarna dziura zwana Hadesem?   
A. 100      B. 200      C.300      D. 400

08. Około ilu kilometrów lotu kruka dzieliło Graala od kosmodromu, na którym zaczyna się akcja “Fiaska”?
A. 90      B. 180      C. 290      D. 380

09. Kim z profesji był odkrywca Roembdena?
A. Kartografem   B. Pilotem      C. Geologiem      D. Astronomem

10.. Kto nie uczestniczył w wyprawie “Hermesa”?       
A. Lauger      B. Gerber      C. Khargner      D. El Salam
Ludzi rozumnych i dobrych pozdrawiam serdecznie i z respektem : - )

Stanisław Remuszko

  • Juror
  • God Member
  • *****
  • Wiadomości: 7813
    • Zobacz profil
Odp: Lemoniada '2019
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 12, 2019, 03:12:33 pm »
Uprasza się P. T. Lemoniadowiczów o niepodawanie na Forum przypuszczalnych odpowiedzi na pytania, ani żadnych detali dotyczących konkretnych źródeł Ich wiedzy na ten temat.
Wiedzę tę należy wysyłać pod adresem: ogrod@mim.krakow.pl.
Pytania do tegorocznej Lemoniady oraz wszelkie informacje dodatkowe znajdują się na stronie krakowskiego Ogrodu Doświadczeń im. Stanisława Lema:
https://www.ogroddoswiadczen.pl/lemoniada-2019

11. Kto pierwszy próbował nawiązać kontakt z Kwintą?       
A. Minister      B. Konsul
C. Charge d’affaires      D. Ambasador

12. Lokalizacja wejścia człowieka do Diglatora to efekt       
A. pierwotnych konstruktorskich założeń      B. przypadku
C. biegunki głównego projektanta      D. żartów i drwin

13. Jak nazywał się martwy edukator Marka Tempego?      
A. Profes      B. Maturix      C. Matrix      D. Memnor

14. Co naruszyły na Tytanie lasery rozpędzające “Eurydykę”?       
A. Atmosferę      B. Litosferę      C. Etykosferę      D. Czarny Palec

15. Ile razy rok Kwinty był dłuższy/krótszy od roku ziemskiego?       
A. 4,5      B. 3      C. 1,5      D. 0,75

16. Który gwiazdozbiór sąsiaduje z gwiazdozbiorem Harpii?       
A. Wieloryb      B. Krzyż Południa      C. Żuraw      D. Nie wiadomo

17. Do którego polskiego schroniska górskiego była podobna stacja w Roembdenie?
A. Na Śnieżce      B. W Roztoce      C. Na Szrenicy      D. W Morskim Oku

18. Nie licząc dowódcy, jakim stosunkiem głosów przeszła propozycja, by kawitować księżyc Kwinty? 
A. 8:1      B. 4:3      C. 2:1      D. Nie wiadomo

19. Śnieg na Tytanie to efekt zamarzania
A. wody      B. bakterii      C. dwutlenku węgla      D. azotu

20. Jakie słowo było pierwszym dźwiękiem ludzkiej mowy w systemie Dzety?
A. Zwiędłe      B. Jędrne      C. Soczyste      D. Wyszeptane
Ludzi rozumnych i dobrych pozdrawiam serdecznie i z respektem : - )

Stanisław Remuszko

  • Juror
  • God Member
  • *****
  • Wiadomości: 7813
    • Zobacz profil
Odp: Lemoniada '2019
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 20, 2019, 12:27:09 pm »
Uprasza się P. T. Lemoniadowiczów o niepodawanie na Forum przypuszczalnych odpowiedzi na pytania, ani żadnych detali dotyczących konkretnych źródeł Ich wiedzy na ten temat.
Wiedzę tę należy wysyłać pod adresem: ogrod@mim.krakow.pl.
Pytania do tegorocznej Lemoniady oraz wszelkie informacje dodatkowe znajdują się na stronie krakowskiego Ogrodu Doświadczeń im. Stanisława Lema:
https://www.ogroddoswiadczen.pl/lemoniada-2019


21. Graal to obszar, na którym znajdują się złoża      
A. złota      B. plutonu   C. platyny      D. uranu      

22. Czym były solektory?       
A. Słonymi sekatorami      B. Gejzerami
C. Satelitami      D. Lustrami

23. Jak nazywał się Diglator zawiadywany przez Parvisa?       
A. Deneb      B. Kastor      C. Orion      D. Polluks

24. Do jakiego zakonu należał obserwator apostolski?       
A. Augustianów      B. Benedyktynów
C. Cystersów      D. Dominikanów

25. Około ilu miliardów kilometrów dzieliło “Eurydykę” od “Orfeusza” przed jego wniknięciem w głąb Hadesu?       
A. 5      B. 25      C. 50      D. 75

26. Wokół której (pod względem jasności) gwiazdy Harpii krążyła Kwinta?    
A. Drugiej      B. Czwartej      C. Szóstej      D. Ósmej

27. Kto drugi ocknął się podczas reanimacji w “Hermesie”?       
A. Pilot      B. Lekarz      C. Logistyk      D. Fizyk

28. Ile kilometrów od Roembdena zaczynała się niecka strasznej tytanicznej depresji?       
A. 80      B. 120      C. 160      D. 200

29. Które z wymienionych ciał niebieskich ma pejzaż celowy?    
A. Tytan      B. Mars      C. Ziemia      D. Merkury

30. Około ilu tysięcy ton ważyłby “Hermes” na ziemskiej wadze?       
A. 200      B. 400      C. 800      D. 1600

Dla Lemoniadowiczów - dodatkowe specjalne Życzenia Wielkanocne :-)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 20, 2019, 12:30:31 pm wysłana przez Stanisław Remuszko »
Ludzi rozumnych i dobrych pozdrawiam serdecznie i z respektem : - )

Stanisław Remuszko

  • Juror
  • God Member
  • *****
  • Wiadomości: 7813
    • Zobacz profil
Odp: Lemoniada '2019
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 04, 2019, 12:47:19 pm »
Uprasza się P. T. Lemoniadowiczów o niepodawanie na Forum przypuszczalnych odpowiedzi na pytania, ani żadnych detali dotyczących konkretnych źródeł Ich wiedzy na ten temat.
Wiedzę tę należy wysyłać pod adresem: ogrod@mim.krakow.pl.
Pytania do tegorocznej Lemoniady oraz wszelkie informacje dodatkowe znajdują się na stronie krakowskiego Ogrodu Doświadczeń im. Stanisława Lema:
https://www.ogroddoswiadczen.pl/lemoniada-2019


31. Jak miał na imię podwładny kapitana statku “Helios”?       
A. Tor      B. Andree      C. Roman      D. Elvis

32. Z prędkością mniej więcej ilu kilometrów na godzinę szedł Parvis wielkochodem z Roembdena do Graala?       
A. 20       B. 30       C. 40       D. 50

33. Jak „szerokie” jest optymalne okno kontaktu?       
A. 500 lat       B. 700 lat       C. 900 lat       D. 1100 lat

34. Po ilu latach od startu “Eurydyka” miała planowo wrócić w pobliże Słońca?       
A. Dwóch      B. Czterech      C. Ośmiu      D. Szesnastu

35. Który księżyc Saturna został doszczętnie zniszczony przez ludzi?       
A. Dione       B. Rea       C. Japet       D. Tetyda

36. Ilu bliskich (krewnych, przyjaciół) zostawił na Ziemi Marek Tempe?       
A. “Wielu”       B. Dwóch       C. Jednego       D. Nikogo

37. Jak nazywał się pierwszy poseł wysłany z “Hermesa” na Kwintę?      
A. Michael       B. Raphael      C. Gabriel       D. Uriel

38. Ile sterowni miała “Eurydyka”?       
A. Jedną       B. Dwie       C. Trzy       D. Cztery

39. Powierzchnia formacji geologicznej na Tytanie zwanej Orlandią jest zbliżona wielkością do      
A. Afryki       B. Antarktydy      C. Ameryki Północnej       D. Europy

40. Kim był Parvis, gdy zginął?       
A. Dwudziestolatkiem      B., Trzydziestolatkiem
C. Czterdziestolatkiem      D. Pięćdziesięciolatkiem
Ludzi rozumnych i dobrych pozdrawiam serdecznie i z respektem : - )

Stanisław Remuszko

  • Juror
  • God Member
  • *****
  • Wiadomości: 7813
    • Zobacz profil
Odp: Lemoniada '2019
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 21, 2019, 09:29:58 pm »
Uprasza się P. T. Lemoniadowiczów o niepodawanie na Forum przypuszczalnych odpowiedzi na pytania, ani żadnych detali dotyczących konkretnych źródeł Ich wiedzy na ten temat.
Wiedzę tę należy wysyłać pod adresem: ogrod@mim.krakow.pl.
Pytania do tegorocznej Lemoniady oraz wszelkie informacje dodatkowe znajdują się na stronie krakowskiego Ogrodu Doświadczeń im. Stanisława Lema:
https://www.ogroddoswiadczen.pl/lemoniada-2019


41. Obecność kurzych jaj w kraterze Roembdena to skutek       
A. wrzodów żołądka       B. palpitacji serca
C. złamanej nogi       D. kurzej ślepoty

42. Która firma była producentem silników Diglatora?       
A. Rolls Royce       B. Mercedes
C. Pratt&Whitney       D. Volvo

43. Ile razy Parvis lądował w Roembdenie?      
A. Ani razu       B. Raz       C. Dwa razy       D. Trzy razy

44. Jak nazywało się grawitacyjne działo jednorazowego użytku?       
A. „Orfeusz”       B. basset       C. „Apollo”       D. gracer

45. Czym przede wszystkim różni się onaks od onyksu?       
A. Stanem skupienia       B. Kolorem
C. Zdolnością mowy          D. Inteligencją

46. Ile nóg-dźwigarów wysuwał “Hermes”, gdy lądował?         
A. Trzy       B. Cztery       C. Pięć       D. Sześć

47. Ile “kurzych móżdżków” miała “Eurydyka”?       
A. 2       B. 3       C. 9       D. 18

48. Jaki mniej więcej – wedle ziemskiej miary – był poziom technologiczny Kwintan sto lat przed przybyciem “Hermesa”?       
A. Początek XX wieku       B. Koniec XX wieku
C. Początek XXI wieku       D. Różnie

49. Minus ile stopni (mniej więcej) wynosiła temperatura na Tytanie poza budynkami stacji podczas akcji Parvisa?    
A. 50       B. 100       C. 150       D. 200

50. Co zazwyczaj wyprzedza co?    
A, Kultura technologię       B. Technologia kulturę
C. Idą mniej więcej równo       D. Różnie bywa
Ludzi rozumnych i dobrych pozdrawiam serdecznie i z respektem : - )

Stanisław Remuszko

  • Juror
  • God Member
  • *****
  • Wiadomości: 7813
    • Zobacz profil
Odp: Lemoniada '2019
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 23, 2019, 08:51:56 pm »
Uwagi jak wyżej :-)

51. Czym był Graal na Tytanie?       
A. kopalnią       B. wyżyną      C. kraterem       D. szczytem górskim

52. Jaką masę (liczoną w tonach) miała “Eurydyka”?       
A. Nie wiadomo    B. Tysiące       C. Miliony       C. Miliardy       

53. Z jakim stałym przyspieszeniem leciał “Hermes” do Kwinty?      
A. 5 g          B. 10 g       C. 20 g       D. 40 g

54. Kto był wyższy?       
A. Tempe od Harracha       B. Harrach od Tempego
C. Byli równi wzrostem       D. Nie wiadomo

55. Jak długo Ambasador bezowocnie próbował przez 24 godziny na dobę nawiązywać łączność z Kwintą?       
A. Przez tydzień       B. Przez dwa tygodnie
C. Przez trzy tygodnie    D. Przez miesiąc

56. O ile procent więcej/mniej jest tlenu w atmosferze ziemskiej niż w kwintańskiej ?    
A. Jest tyle samo       B. O około 10      
C. O około 20       D. O około 30

57. Ile milionów kilometrów dzieliło dwie kamery, za pomocą których z “Eurydyki” obserwowano Kwintę?       
A. 3       B. 30       C. 300       D. 3000

58. Ile w przybliżeniu kroków musiałby zrobić Diglator, aby przejść wzdłuż całą ulicę Stanisława Lema w Krakowie?      
A. 37,5      B. 75      C. 150      D. 300

59. W którym roku pierwszy raz ukazało się “Fiasko”?       
A. 1982       B. 1987       C. 1992       D. 1997

60. W którym ziemskim wieku postanowiono o wyprawie do Kwinty?      
A. XXII       B. XXIII       C. XXIV      D. XXV      
Ludzi rozumnych i dobrych pozdrawiam serdecznie i z respektem : - )

lemolog

  • Juror
  • Senior Member
  • *****
  • Wiadomości: 329
  • I love YaBB 1G - SP1!
    • Zobacz profil
Odp: Lemoniada '2019
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 23, 2019, 09:35:20 pm »
W pytanie 59 trzeba dodać "w języku polskim", bo "Fiasko" po niemiecku wydane na rok wcześniej, niż po polsku.
Jestem pełen zachwytu z twoich pytań - i to już tyle lat! Pozdrawiam!

Stanisław Remuszko

  • Juror
  • God Member
  • *****
  • Wiadomości: 7813
    • Zobacz profil
Odp: Lemoniada '2019
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 08, 2019, 04:17:28 pm »
https://www.ogroddoswiadczen.pl/lemoniada-2019

Zgodnie z regulaminem, podajemy odpowiedzi na 60 tegorocznych Lemoniadowych pytań. Przypominamy, że przy możliwych odpowiedziach podwójnych i liczniejszych wystarczyło wskazać jedną, żeby uzyskać maksimum punktów.
Dołożyliśmy starań, aby wyniki były poprawne, ale – z uwagi na errare humanum – jury do końca lipca przyjmuje i rozpatruje ewentualne reklamacje. Ich odbiorcą będzie Stanisław Remuszko, remuszko @ gmail.com, +22 641-7190, 504-830-131.


01 – B, 02 – C, 03 – C, 04 – C, 05 – B, 06 – A, 07 – B i C, 08 – C, 09 – A, 10 – C
 
11 – A, 12 – C, 13 – C, 14 – A, 15 – A i C, 16 – A, 17 – D, 18 – D, 19 – B, 20 – C
 
21 – C, 22 – D, 23 – D, 24 – C, 25 – D, 26 – B, 27 – C, 28 – B, 29 – C, 30 – D
 
31 – D, 32 – B i D, 33 – A i D, 34 – A i B i C i D, 35 – C, 36 – C, 37 – C, 38 – C, 39 – A i C, 40 – C

41 – A, 42 – A, 43 – B, 44 – C, 45 – C, 46 – B, 47 – D, 48 – B, 49 – D, 50 – B i D

51 – B, 52 – A, 53 – B, 54 – D, 55 – B, 56 – A, 57 – C, 58 – D, 59 – C i D, 60 – C


 
Ludzi rozumnych i dobrych pozdrawiam serdecznie i z respektem : - )

Stanisław Remuszko

  • Juror
  • God Member
  • *****
  • Wiadomości: 7813
    • Zobacz profil
Odp: Lemoniada '2019
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 08, 2019, 04:32:23 pm »
Drogi Wiktorze,
Przepraszam za spóźnienie, ale wpadam tu rzadko i dopiero teraz przeczytałem Twój post:

https://forum.lem.pl/index.php?topic=1682.msg76442#msg76442

Dzięki za dobre słowo o Konkursie. To raczej ostatnia Lemoniada, przynajmniej w moim wydaniu, ponieważ inne książki Mistrza nie spodobały mi się tak bardzo jak te dziewięć.

Serwus!
Staszek

pjes: co Twej uwagi odnośnie do pytania 59. Na pewno masz rację, ale też regulamin ma punkt piąty (o podstawie). Myślę, że nie ma o co kruszyć kopii :-)
Ludzi rozumnych i dobrych pozdrawiam serdecznie i z respektem : - )

Stanisław Remuszko

  • Juror
  • God Member
  • *****
  • Wiadomości: 7813
    • Zobacz profil
Odp: Lemoniada '2019
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 09, 2019, 08:22:56 pm »
Podane odpowiedzi nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.

R.
Ludzi rozumnych i dobrych pozdrawiam serdecznie i z respektem : - )

Q

  • YaBB Moderator
  • God Member
  • *****
  • Wiadomości: 9875
  • Jego Induktywność
    • Zobacz profil
Odp: Lemoniada '2019
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 09, 2019, 08:33:38 pm »
Ale-że-które? Podane w poście #7 (dnia: Lipiec 08, 2019, 04:17:28 pm), czy podane przez P. T. Lemoniadowiczów?
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

Stanisław Remuszko

  • Juror
  • God Member
  • *****
  • Wiadomości: 7813
    • Zobacz profil
Odp: Lemoniada '2019
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 10, 2019, 01:04:22 pm »
W odróżnieniu od radiostacji reżimowej
https://forum.lem.pl/index.php?topic=1682.msg76563#msg76563   –
my, Wolna Europa, podajemy poniżej prawdziwe numery totolotka:

01 - C, 02 - C, 03 - C, 04 - A, 05 - C, 04 - A, 05 - C, 06 - A, 07 - D, 08 - B i C, 09 - C, 10 - A i C

11 - D, 12 - D, 13 - D, 14 - B, 15 - C, 16 - B i D, 17 - A, 18 - C i D, 19 - C, 20 - D

21 - C, 22 - C i D, 23 - D, 24 - D, 25 - C, 26 - C, 27 - B, 28 - C, 29 - C, 30 - A

31 - C, 32 - D, 33 - B, 34 - C, 35 - A, B, C i D, 36 - D, 37 - C, 28 - B, 39 - C, 40 - A

41 - A, 42 - A, 43 - C, 44 - D, 45 - A, 46 - D, 47 -D, 48 - B i D, 49 - B, 50 - B

51 - B i C, 52 - D, 53 - C, 54 - B, 55 - D, 56 - B, 57 - C, 58 - B, 59 - B, 60 - A

R.
Ludzi rozumnych i dobrych pozdrawiam serdecznie i z respektem : - )

Q

  • YaBB Moderator
  • God Member
  • *****
  • Wiadomości: 9875
  • Jego Induktywność
    • Zobacz profil
Odp: Lemoniada '2019
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 10, 2019, 09:05:20 pm »
W odróżnieniu od radiostacji reżimowej
https://forum.lem.pl/index.php?topic=1682.msg76563#msg76563   –
my, Wolna Europa, podajemy poniżej prawdziwe numery totolotka:

Ale to był konkurs o "Fiasku", a takim autokorektom podlegały "Dzienniki..."... ???
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki