Autor Wątek: Ja, Remuszko :-)  (Przeczytany 1377397 razy)

Cetarian

• Senior Member
Dobre słowo o Putinie
« Odpowiedź #1425 dnia: Stycznia 04, 2026, 07:02:52 pm »
Strzelasz w płot. Nie rozumiesz, że można nie kłamać, mówiąc nieprawdę, natomiast nieprawda wypowiedziana pod czyimś adresem, niezależnie od przekonania mówiącego co do jej prawdziwości, jest oszczerstwem?

Wskaż przepis w kodeksie karnym, który stanowi, że jeśli ktoś wierzy w pomówienia, które wypowiada, lub pisze, to nie podlega karze.

Nie ma takiego.

Więc na jakiej podstawie twierdziłeś przedwczoraj, że Remuszko nie zostałby uznany za winnego?

Odp: Ja, Remuszko :-)
« Odpowiedź #1418 dnia
: Stycznia 02, 2026, 01:39:04 pm »

Twoje argumenty jak sądzę zostałyby odrzucone przez niezawisły sąd z braku wyczerpania conditionis sine qua non takiej kwalifikacji czynu.

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
Odp: Dobre słowo o Putinie
« Odpowiedź #1426 dnia: Stycznia 05, 2026, 02:50:38 pm »
Wskaż przepis w kodeksie karnym, który stanowi, że jeśli ktoś wierzy w pomówienia, które wypowiada, lub pisze, to nie podlega karze.
Karze za jakie przestępstwo konkretnie?
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

xetras

• God Member
« Odpowiedź #1427 dnia: Stycznia 06, 2026, 01:19:11 am »
Skąd, twoim zdaniem, on tą „subiektywną wiedzę, a raczej wiarę” wziął?
Zrób seans spirytualistyczny nad jego grobem i go zapytaj o źródła wiary.
Ile lat po jego śmierci będziesz z nim "walczył"?
Przecież to jest bezsensowna czynność.
nie podlega karze.
Nie żyje.
Logiczny wniosek z tego stanu jest taki jak w cytacie powyżej.
Nawet po śmierci będziesz usiłował go karać?
« Ostatnia zmiana: Stycznia 06, 2026, 01:26:09 am wysłana przez xetras »
"ten mahawek ciągle znika"

xetras

• God Member
« Odpowiedź #1428 dnia: Stycznia 06, 2026, 01:24:19 am »
.
"ten mahawek ciągle znika"

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
Odp: Ja, Remuszko :-)
« Odpowiedź #1429 dnia: Stycznia 06, 2026, 10:02:26 am »
@xetras, ale tu chodzi, mnie w każdym razie, o logikę a nie kwestię, czy Stanisław R. jest winny i jeśli tak, to czy można go ukarać. Zwłaszcza nie interesuje mnie to w ujęciu nacechowanym jakkolwiek uczuciowo. Chodzi o definicje i ich skutki. Samo badanie życiorysów osób publicznych przed czy po śmierci jest powszechne i prowadzi czasem do przewartościowania oceny osoby - nic w tym zdrożnego o ile badacz posługuje się dowodami i logiką.

PS  xetras ta "naga kropka" w ostatnim poście to kiks czy jest to kropka na miarę "kropki Remuszki" - który w pewnym momencie tak właśnie komentował niektóre posty? Czyli kropka znacząca, w istocie będąca skoncentrowaną do granic możliwości wypowiedzią? Bo nie wiem, czy ją usunąć (jeśli kiks) czy zostawić (jeśli to deklaracja)?
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).