Autor Wątek: Sherlock Holmes - pomóżcie  (Przeczytany 60543 razy)

Deckard

• Juror
  • God Member
Re: Sherlock Holmes - pomóżcie
« Odpowiedź #30 dnia: Kwietnia 27, 2005, 10:24:00 am »
No proszę, i z Sherlocka Holmesa zeszliśmy na Lema. Ostatnio sporo wątków radykalnie się u nas zmienia.

Ale... może to i dobrze.

Czyżbyśmy doczekali się nowej forumowiczki? Niewiele tu kobiet, tym bardziej zapraszam do udziału w naszych dyskusjach.

Pozdrawiam
Deckard

dzi

• Juror
  • God Member
  • Profesja: Negat Charakter: Neutralny neutralny
« Odpowiedź #31 dnia: Kwietnia 27, 2005, 11:35:01 am »
Blady: tak, dyskutowalismy juz o tym ;)
Deckard: miales byc po mojej stronie!
;)

This user possesses the following skills:

Deckard

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 27, 2005, 11:51:02 am »
Deckard: miales byc po mojej stronie!
;)

Przecież jestem  ;)

Pirx

• Juror
  • Junior Member
  • I love YaBB 1G - SP1!
« Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 27, 2005, 03:05:00 pm »
Skąd mają tu być kobiety jak bronią się od SF ze wszystkich sił. znam bardzo dużo takich przypadków, a żadnego, w którym kobieta by SF lubiła, więc nie mam nadziei, że to się zmieni. Może to i dorze  ;D

Jocker

• Juror
  • YaBB Newbies
  • I love YaBB 1G - SP1!
« Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 27, 2005, 04:40:21 pm »
Moim zdaniem zainteresowanie SF to nie kwestia płci, a gustu. Być może niektórzy ludzie zbyt twardo stąpają po ziemii...  ;)

Pirx

• Juror
  • Junior Member
  • I love YaBB 1G - SP1!
« Odpowiedź #35 dnia: Kwietnia 28, 2005, 07:13:54 pm »
I to są niestety najczęściej kobiety  ;)

~przelotem

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Kwietnia 28, 2005, 10:11:56 pm »
witam szanownych miłosników twórczości Pana Lema  :-*

całkiem przypadkiem tu trafiłam, a jako fanka Cyberiady i Dzienników cieszę się z tego od ucha do ucha i pewna jestem, że będę stałą co najmniej czytelniczką (zarówno forum jak i stronki). Ale ja nie o tym ...:

oj mylisz się szanowny Pirxie, mylisz! Zarówno co do faktu istnienia u płci przeciwnej "fantastycznego"  ;)mechanizmu obronnego jak i liczebności populacji płci przeciwnej czytającej SF (czyt. nie jest to gatunek wymarły)  ;)

Pirx

• Juror
  • Junior Member
  • I love YaBB 1G - SP1!
« Odpowiedź #37 dnia: Kwietnia 28, 2005, 11:36:05 pm »
 Właśnie koleżanka potwierdziła psyhologiczną teorię obronną. Człowiek z reguły nie chce przyznać racji temu komuś jeśli to się jemu nie podoba  :)  i próbuje się bronić. Ale nie o tym. Jeśli się pomyliłem to przeprasza, w końcu wszyscy ludzie się mylą, a w szczególności Pirx  ;)
Pozdrowionka

Bladyrunner

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #38 dnia: Kwietnia 29, 2005, 12:46:36 am »
Pirx, masz 14 lat. Pomimo tego przerobiłeś sporą ilość książek Lema i sądząc z twoich wypowiedzi sporo z nich wyniosłeś. Niestety na temat kobiet wiesz jeszcze bardzo mało, głównie zresztą dlatego, że w twoim wieku nie można o nich wiedzieć więcej. Nie chcę polemizować z poszczególnymi twoimi wypowiedziami, gdyż niektóre trącą lekkim izolacjonizmem płciowym, co jest zrozumiałe u młodych nastolatków. Mam nadzieję, że nie poczujesz się dotknięty moją wypowiedzią, sam przecież miałem kiedyś 14 lat i wierzyłem w hasło "mężczyźni są z Marsa, a kobiety z Wenus" nie bacząc na to, iż wszyscy są z Ziemi.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 29, 2005, 12:47:21 am wysłana przez Bladyrunner »

dzi

• Juror
  • God Member
  • Profesja: Negat Charakter: Neutralny neutralny
« Odpowiedź #39 dnia: Kwietnia 29, 2005, 09:28:34 am »
A ja im wiecej mam lat tym mocniej sie o tym przekonuje ;)

This user possesses the following skills:

Deckard

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #40 dnia: Kwietnia 29, 2005, 10:42:59 am »
O.... czyżby na forum trafiła wojownicza feministka?  ;)

Prawda jest jaka jest i każdy ją widzi. SF to gatunek zdominowany przez mężczyzn zarówno po stronie twórczej jak i odbiorczej. Co nie znaczy, że kobiety nie mają tu nic do powiedzenia. Wręcz przeciwnie. Wszędzie tam, gdzie pojawia się różnorodność pojawia się nowa jakość i zmieniają się trendy.
Natomiast dlaczego jest tak, że SF nie jest "generalnie" lubiana przez kobiety, tego nie wiem. Wielu z was podało już pewne koncepcje czy też rozwiązania tego problemu w wielu wątkach, mimo to pełnego i pewnego rozwiązania nie znajdziemy.

Pirx

• Juror
  • Junior Member
  • I love YaBB 1G - SP1!
« Odpowiedź #41 dnia: Kwietnia 29, 2005, 05:00:46 pm »
Nie czuję się dotknięty, bo masz rację, nie będę sie sprzeczał.

A ja wam powiem dlaczego kobiety nie lubią SF, w taki sposób, że będę się trzymał swoich racji, a koleżanka się nie obrazi.

Otóż to jest tak uwarunkowane od zarania dziejów człowieka. Kobieta MUSI stąpać twardo po ziemi, bo to właśnie ona pilnuje ogniska domowego, wychowuje dzieci itp.

Mężczyzna z racji uwarunkowania stawia sobie cele, marzenia do zrealizowania, za wszelką cenę. Bo inaczej ucierpi jego duma.  :) I mówię to całkiem obiektywnie.

Pirx

• Juror
  • Junior Member
  • I love YaBB 1G - SP1!
« Odpowiedź #42 dnia: Kwietnia 29, 2005, 05:02:52 pm »
Nie wytrzymam, muszę to napisać. Czy zastanawialiście się skąd na Wenus tyle trujących gazów? ;D Mam nadzieję, że przedstawicielki płci żeńskiej nie poczują się urażone tym pytaniem.  :)

Bladyrunner

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #43 dnia: Kwietnia 29, 2005, 05:28:50 pm »
Atmosfera Wenus to głównie dwutlenek węgla, co wskazywałoby na to, ze kobiety mają czym oddychać. Są też te chmury kwasu siarkowego wyraźnie wskazujące na pakt z diabłem, pewnie dlatego kobiety są takie sprytne, zaradne i temperamentne.  ;)

Jocker

• Juror
  • YaBB Newbies
  • I love YaBB 1G - SP1!
« Odpowiedź #44 dnia: Kwietnia 29, 2005, 06:43:01 pm »
Naukowo stwierdzonym faktem jest również to, że  powierzchnia Wenus spowija gruba powłoka chmur. I w tym właśnie tkwi podobieństwo z kobietą. Trudno dotrzeć do wnętrza kobiety i zrozumieć jej emocje. Trudna do zbadania powierzchnia może kryć głębokie wnętrze...  ;)