Autor Wątek: [M] Lit. i film.  wizje świata przyszłości.  (Przeczytany 477467 razy)

Q

• Gość
Re: [M] Lit. i film.  wizje świata przyszłości.
« Odpowiedź #375 dnia: Marca 28, 2008, 03:00:18 pm »
"Szewcy" to IMHO b. dobry wybór. A z współczesnych zagranicznych (skoro trzeba coś spoza SF, ew. cos z SF co można podać za nie-SF ;)) to proponuje coś Vonneguta (np. "Galapagos") ew. "Możliwość wyspy" Houellebecq'a choć nie wiem czy to dość grzeczna ksiazka na maturę ;). (No i jest jeszcze "Pamiętnik przetrwania" noblistki Lessing - 100% SF, a niby nie SF ;).)
« Ostatnia zmiana: Marca 28, 2008, 03:01:41 pm wysłana przez Q »

AMG55

• Gość
Re: [M] Lit. i film.  wizje świata przyszłośc
« Odpowiedź #376 dnia: Marca 28, 2008, 09:59:47 pm »
Witam, to mój pierwszy wpis na tym forum i mam nadzieję,że nie ostatni :) tak więc witam wszystkich.

Mój temat na prezentacje maturalną: ,, Różne wizje przyszłości w literaturze i filmie.Omów na wybranych przykładach".

Co do samego tematu to nie jest to nic wyszukanego,myślę że przedstawienie rożnych(odmiennych) wizji przyszłości nie będzie dla mnie problemem.I teraz pytanie. Póki co mam następujące książki/filmy itd, które wykorzystam jako przykłady w swojej pracy.

Książki:

George Orwell-,,Rok 1984"
Stanisław Lem- ,,Powrót z Gwiazd"

Film:

Seksmisja
?

Inne: Apokalipsa św.Jana-Nowy testament.

I teraz mam prośbę , brakuje mi jeszcze jednego filmu do prezentacji, proszę o jakieś konkretnie propozycje(film nie musi być wyszukany itd) ma po prostu pasować do tematu.Ktoś pewnie zauważy ze wykorzystuję mało książek,filmów itd.Sadzę jednak że 5 pozycji wystarczy do przedstawienia mojego tematu.Proszę o wszelkie uwagi i propozycje.

Z góry dziękuję i Pozdrawiam

PS; myślałem jeszcze o nawiązaniu do motywu szklanych domów który pojawia się w Przedwiośniu-S.Żeromskiego.Tylko nie wiem czy to coś wniesie do pracy.
Może także warto dodać coś z literatury przedmiotu? Czy tylko skupić sie na konkretnych książkach czy filmach?
« Ostatnia zmiana: Marca 28, 2008, 10:06:30 pm wysłana przez AMG55 »

maziek

• Gość
« Odpowiedź #377 dnia: Marca 28, 2008, 10:14:42 pm »
Weź z Lema coś nowszego. Powrót z gwiazd to jednak nie jest mocna pozycja.  Weź sobie Pokój na Ziemi, albo choćby i Wizję Lokalną (mocno ambitne).

AMG55

• Gość
« Odpowiedź #378 dnia: Marca 28, 2008, 10:26:03 pm »
Weź z Lema coś nowszego. Powrót z gwiazd to jednak nie jest mocna pozycja.  Weź sobie Pokój na Ziemi, albo choćby i Wizję Lokalną (mocno ambitne).

Przeczytam na pewno bo ostatnio bardzo mi się spodobały książki Lema.Z tym ze do prezentacji potrzebuję jeszcze jednego filmu. No i nie wiem czy dać coś z lit.przedmiotu-czy skupić się na konkretnych przykładach z książek/filmu które podałem.Dlatego proszę o opinie w tej sprawie i propozycje co do drugiego filmu, który mógłbym wykorzystać w prezentacji.

CZY Blade Runner (ŁOWCA ANDROIDÓW) BĘDZIE ODPOWIEDNI? JEST TAM PRZEDSTAWIONA WIZJA PRZYSZŁOŚCI, A NIC INNEGO NIE PRZYCHODZI MI DO GŁOWY.
« Ostatnia zmiana: Marca 28, 2008, 10:54:15 pm wysłana przez AMG55 »

Q

• Gość
« Odpowiedź #379 dnia: Marca 28, 2008, 11:27:07 pm »
Witam, to mój pierwszy wpis na tym forum i mam nadzieję,że nie ostatni :) tak więc witam wszystkich.

Mój temat na prezentacje maturalną: ,, Różne wizje przyszłości w literaturze i filmie.Omów na wybranych przykładach".

Co do samego tematu to nie jest to nic wyszukanego,myślę że przedstawienie rożnych(odmiennych) wizji przyszłości nie będzie dla mnie problemem.I teraz pytanie. Póki co mam następujące książki/filmy itd, które wykorzystam jako przykłady w swojej pracy.

Książki:

George Orwell-,,Rok 1984"
Stanisław Lem- ,,Powrót z Gwiazd"

Film:

Seksmisja
?

Inne: Apokalipsa św.Jana-Nowy testament.

I teraz mam prośbę , brakuje mi jeszcze jednego filmu do prezentacji, proszę o jakieś konkretnie propozycje(film nie musi być wyszukany itd) ma po prostu pasować do tematu.Ktoś pewnie zauważy ze wykorzystuję mało książek,filmów itd.Sadzę jednak że 5 pozycji wystarczy do przedstawienia mojego tematu.Proszę o wszelkie uwagi i propozycje.

Z góry dziękuję i Pozdrawiam

PS; myślałem jeszcze o nawiązaniu do motywu szklanych domów który pojawia się w Przedwiośniu-S.Żeromskiego.Tylko nie wiem czy to coś wniesie do pracy.
Może także warto dodać coś z literatury przedmiotu? Czy tylko skupić sie na konkretnych książkach czy filmach?

Co do literatury przedmiotu to cały ten wątek maglujemy kwestię jakie pozycje można Wam polecić i na jakich zasadach je selekcjonować... Poczytaj to może, bo - poza "Powrotem..." wybrałeś dobre pozycjem ale raczej intuicyjnie (na zasadzie grochu z kapustą ;)), nie widzę "klucza" w tym zestawieniu...

Zobaczysz jakie książki polecaliśmy i na jakich zasadach je dobieraliśmy...

Q

• Gość
« Odpowiedź #380 dnia: Marca 28, 2008, 11:34:19 pm »

Przy czym należy oczywiście wziąć uwagę, że porządki na Encji (w "Wizji...") są odbiciem i ekstrapolacją porządków ziemskich.

(Z wizji natomiast bardziej zachowawczych można wspomnieć "Fiasko", "Pirxa" i "GOLEMa...".)

Q

• Gość
« Odpowiedź #381 dnia: Marca 28, 2008, 11:39:05 pm »
CZY Blade Runner (ŁOWCA ANDROIDÓW) BĘDZIE ODPOWIEDNI? JEST TAM PRZEDSTAWIONA WIZJA PRZYSZŁOŚCI, A NIC INNEGO NIE PRZYCHODZI MI DO GŁOWY.

Ha! Trudno o lepszy wybór. To jeden z najlepszych filmów SF wszechczasów (sporo osób mówi, że wręcz najlepszy).

(Choć nie wiem czy z "Seksmisją" nie będą na zasadzie "masła maślanego", bo obie wizje raczej smętne. Coś pozytywnego by się przydało dla przeciwwagi.)

AMG55

• Gość
« Odpowiedź #382 dnia: Marca 29, 2008, 12:13:47 am »

Ha! Trudno o lepszy wybór. To jeden z najlepszych filmów SF wszechczasów (sporo osób mówi, że wręcz najlepszy).

(Choć nie wiem czy z "Seksmisją" nie będą na zasadzie "masła maślanego", bo obie wizje raczej smętne. Coś pozytywnego by się przydało dla przeciwwagi.)

OK czyli postanowione :) wezmę do pracy Blade Runnera. Ogólnie to w prezentacji  chce ukazać,że mimo wielu(rożnych interpretacji, wizji, poruszanych tematów,problemów) kreowana jest raczej pesymistyczna wizja przyszłości.
« Ostatnia zmiana: Marca 29, 2008, 12:15:10 am wysłana przez AMG55 »

havoc

• Gość
« Odpowiedź #383 dnia: Marca 29, 2008, 12:49:18 am »
OK czyli postanowione :) wezmę do pracy Blade Runnera. Ogólnie to w prezentacji  chce ukazać,że mimo wielu(rożnych interpretacji, wizji, poruszanych tematów,problemów) kreowana jest raczej pesymistyczna wizja przyszłości.

nie bedac zlym prorokiem, ale troche mi sie wydaje ta teza naciagana, niby wszystko ok, ale ja bym usnal chyba na tej prezentacji. nie wiem jak masz zamiar np. polaczyc apokalipse z Rokiem 1984... ja bym sugerowal jeszcze troche poszperac i znalesc inne tytuly, z doswiadczenia proponowal bym tez siegnac do wlasnej pamieci bo jak sie okazuje czesto mozna przypomniec  sobie o czyms bardzo przydatnym, skoro wybrales ten temat to napewno interesujesz sie tego typu literatura i kinematografia.

oryginalnym pomyslem jest wykorzystanie seksmisji i tutaj duzy plus. ale z drugiej strony ja bym wykorzystal tylko jedno, albo Seksmisja albo Rok...

co do filmow wylamie sie z BR i powiem ze Gattaca(inzynieria genetyczna, loty kosmiczne, dyskryminacja genowa) chyba ze chcesz koniecznie cos o androidach, tymbardziej ze jesli czytales watek to nie umknelo ci napewno ze z dostaniem BR jest problem, chyba ze torrent/mule itp. ale wydaje mi sie ze moze tam byc problem z polska wersja jezykowa :P...

havoc

• Gość
« Odpowiedź #384 dnia: Marca 29, 2008, 12:56:35 am »
Chwalac sie i dziekujac za pomoc, chcialem powiedziec ze sorka mi konspekt zaakceptowala! Wprowadzila tylko zmiany kosmetyczne - poprawila skladnie w tezach itp.

Niestety problem znalazl sie w tym ze nie moge nigdzie "ogarnac" Ostatniego Brzegu z 1959. Ale wybiore sie do Biblioteki Narodowej jeszcze i zobacze czy nie da sie sciagnac na zamowienie do empiku, bo na polce nie lezal :/. GitS juz zamowiony z allegro - odbieram w weekend :). Teraz pozostal mi wybor scen i ogolne polaczenie watkow :). Dla ciekawskich wrzucam bibliografie.

I.      LITERATURA PODMIOTU.

1.      Herbert F., Diuna, Poznań, 2002.
      2.      Karmer S., Ostatni brzeg, [FILM], 1959, [Fragment jednominutowy].
      3.      Lem S., Eden, 1959, Warszawa.
      4.      Oshii M., Duch w pancerzu (org. Ghost In the shell), [FILM], 1995, [Fragment jednominutowy].

II.      LITERATURA PRZEDMIOTU.

1.      Lem S., Fantastyka i futurologia,  Kraków, 2003. s.738-752, 374-419.
2.      Encyklopedia Internetowa Wikipedia, [online], [dostęp 27.01.2008] http://pl.wikipedia.org/wiki/Futuryzm
3.      Encyklopedia internetowa Wikipedia, [online], [dostęp 26.03.2008] http://pl.wikipedia.org/wiki/Ghost_in_the_shell

reszte wrzuce jak juz nie bedzie mozna dokonywac zmian w konspekcie, bo wiem ze ciezko jest go dobrze napisac, ale mysle ze jezeli ktos wybral juz ten temat to powinien samemu popracowac nad tym...

Q

• Gość
« Odpowiedź #385 dnia: Marca 29, 2008, 01:07:20 am »

Tyle, że nie jestem pewien czy to jest prawda, że pozytywnych wizji nie tworzą. Polecam utwory Clarke'a, wczesne dzieła Lema ("Astronautów" i "Obłok..."), bardziej rozrywkowe cykle Nivena, Brina czy White'a, czy (hehe) "Star Treka" - z nich aż optymizmem kapie.

« Ostatnia zmiana: Marca 29, 2008, 01:08:23 am wysłana przez Q »

Q

• Gość
« Odpowiedź #386 dnia: Marca 29, 2008, 01:20:16 am »
co do filmow wylamie sie z BR i powiem ze Gattaca(inzynieria genetyczna, loty kosmiczne, dyskryminacja genowa) chyba ze chcesz koniecznie cos o androidach, tymbardziej ze jesli czytales watek to nie umknelo ci napewno ze z dostaniem BR jest problem, chyba ze torrent/mule itp. ale wydaje mi sie ze moze tam byc problem z polska wersja jezykowa :P...

"Gattaca" to (w sumie) bardzo dobry film i do przeglądu samych czarnych wizji ;) nawet pasuje (inna rzecz, że "BR" też), ale cały czas nie wiem czy wizje powinny być tylko czarne... Ja tam bym na miejscu AMG55 postawił na pełen pluralizm sprzecznych wizji ;).

ps. jak konspekt zaakceptowany, to trudno bedzie, ale ja bym ten
3.      Lem S., Eden, 1959, Warszawa.zamienił jednak na "Niezwyciezonego"...
« Ostatnia zmiana: Marca 29, 2008, 01:24:49 am wysłana przez Q »

havoc

• Gość
« Odpowiedź #387 dnia: Marca 29, 2008, 01:37:34 am »

"Gattaca" to (w sumie) bardzo dobry film i do przeglądu samych czarnych wizji ;) nawet pasuje (inna rzecz, że "BR" też), ale cały czas nie wiem czy wizje powinny być tylko czarne... Ja tam bym na miejscu AMG55 postawił na pełen pluralizm sprzecznych wizji ;).

ps. jak konspekt zaakceptowany, to trudno bedzie, ale ja bym ten
3.      Lem S., Eden, 1959, Warszawa.zamienił jednak na "Niezwyciezonego"...

Niezwyciezonego przeczytam, jednak Eden znam tyle o ile, a goni mnie czas... Pozatym dobrze tez odniesc sie do jakiegos polskiego  tworcy(wiem mogl bym wybrac Prixa), niestety i tak juz zlamalem z 2 zasady pisania planu prezentacji(teoretycznie np. powinienem odniesc sie do 4 utworow programowych i 2 ponad programowcyh, nie dosc ze jest ich 4 to wszystkie ponad programowe :D)

Co do kolegi AMG55 - to mysle ze mozesz zrobic tak: 3-4 pozycje czarnej wizji(jak najbardziej Orwell albo Seksmisja, Blade Runner, Gattaca, Apokalipse pominal bym ze wzgledu na to ze jest ja ciezko odniesc do pozostalych utworow... bo reszta to szeroko pojete hmm SF powiedzmy) a do tego wsadzic jedna pozycje optymistyczna(z tego co napisal Q, np. tego nieszczesnego "Niezwyciezonego) i zakonczyc wnioskiem ze czesto z SF i wizji futurystycznych plynie przeslanie pesymistyczne ale nie jest to jednak regula i sa tez wizje pozytywne. To byla by zarowno potwierdzenie tezy jak i pokazanie ze istnieja pewne antytezy. Antyteze mozesz np. zbagatelizowac zeby komisja nie uznala cie za demagoga :P.

Q

• Gość
« Odpowiedź #388 dnia: Marca 29, 2008, 03:09:22 am »
Niezwyciezonego przeczytam, jednak Eden znam tyle o ile, a goni mnie czas... Pozatym dobrze tez odniesc sie do jakiegos polskiego  tworcy

Zaraz, "Niezwyciężony" jest polskiego twórcy, Lema właśnie.

zakonczyc wnioskiem ze czesto z SF i wizji futurystycznych plynie przeslanie pesymistyczne ale nie jest to jednak regula i sa tez wizje pozytywne. To byla by zarowno potwierdzenie tezy jak i pokazanie ze istnieja pewne antytezy. Antyteze mozesz np. zbagatelizowac zeby komisja nie uznala cie za demagoga :P.

I z wizji zdecydowanie optymistycznych wybrałbym osobiście coś klasyczno-kosmiczego oraz coś postcyberpunkowego. (A by AMG55 się nie namęczył przy lekturze ;) proponuję dwa opowiadania: z pierwszego nurtu "Spotkanie z Ramą" A.C. Clarke'a*, z drugiego "Dywany Wanga" G. Egana.)

*Choć zamiast Clarke'a lepszy byłby oczywiście Lem.

AMG55

• Gość
« Odpowiedź #389 dnia: Marca 29, 2008, 10:14:05 am »
Co do Blade Runnera to można go spokojnie kupić na allegro, często dobre wydanie DVD-napisy,dźwięk 5.1 itd.Więc z tym nie powinno być problemu.
Teraz muszę się zastanowić czy pisać tylko o pesymistycznych wizjach, czy także o tych pozytywnych.
Na pewno wiem, że przedstawienie problemu ze strony pozytywnej i negatywnej będzie o wiele ciekawsze.
Jaki film możecie polecić jako wizję optymistyczną?
Apokalipsa będzie wykorzystana na początku pracy aby pokazać, że wizje przyszłości towarzyszą człowiekowi od początku i ze z reguły są pesymistyczne ;)