Autor Wątek: [M] Lit. i film.  wizje świata przyszłości.  (Przeczytany 477334 razy)

Q

• Gość
Re: [M] Lit. i film.  wizje świata przyszłośc
« Odpowiedź #330 dnia: Marca 15, 2008, 08:53:22 pm »
Dzięki za naprawdę intersujący wykład

Nie ma za co dziękować :). (I bez przesady z tym "wykładem"...)

No i trzeba by dodać, że teraz zamiast literatury pięknej prym wiedzie w najrozmaitrzych wizjach przyszłości film, który staje się w rękach ambitnych reżyserów prognostykiem przyszłości i sztuką

Tyle, że między tymi "wizjonerami" artystów raczej brak. Hollywoodzkie rzemiechy głównie (coraz bardziej zresztą loty obniżające)). Jedna "Gattaca" wiosny nie czyni...

ps. skoro o wizjach filmowych mowa - wczoraj w TV4, miałeś "Nazajutrz" klasyczny film z nurtu "antyatomowego"

a w najbliższy czwartek (23:05, Polsat) będziesz mógł obejrzeć gniota zatytułowanego "Johnny Mnemonic"

który fatalny jest, ale daje pewne wyobrażenie o cyberpunkowej wizji przyszłości...
« Ostatnia zmiana: Marca 15, 2008, 08:56:39 pm wysłana przez Q »

dzi

• Gość
« Odpowiedź #331 dnia: Marca 15, 2008, 11:52:41 pm »
Tylko to już nie to forum.  ;)

Możesz wskazać ,które ??
Nie mogę bo takowych nie znam. Literackie po prostu.

Patrzeć to oni patrzyli (o ile mówimy to o współczesnych wizjach, nie tych dawnych, religijnych) racjonalnie cały czas (w znaczeniu, że wnioski wyciągali), tylko, że raz były to wnioski pesymistyczne, raz optymistyczne.
Na literaturze się nie znam ale nawet w Twoich przykładach widać racjonalizm i irracjonalizm wizji.

Q

• Gość
« Odpowiedź #332 dnia: Marca 16, 2008, 12:10:05 am »
Na literaturze się nie znam ale nawet w Twoich przykładach widać racjonalizm i irracjonalizm wizji.

Może troche inaczej (ale kompromisowo): wszystkie nowożytne wizje były budowane w sposób racjonalny, ale niektóre z nich na irracjonalnych podstawach światopoglądowych...
« Ostatnia zmiana: Marca 16, 2008, 12:10:54 am wysłana przez Q »

dzi

• Gość
« Odpowiedź #333 dnia: Marca 16, 2008, 12:12:42 am »
Całkiem możliwe :)

Q

• Gość
« Odpowiedź #334 dnia: Marca 16, 2008, 12:15:14 am »
No to Ci jeszcze powiem, że z sinusoidą oczywiście masz rację... :)

A najciekawszy pożytek z tejże sinusoidy zrobił (też do stworzenia wizji przyszłosci) Sean Stewart.

dzi

• Gość
« Odpowiedź #335 dnia: Marca 16, 2008, 12:32:50 am »
Chyba zakupię, dzięki za podpowiedź.

Q

• Gość
« Odpowiedź #336 dnia: Marca 16, 2008, 12:52:15 am »
Nie ma za co :). (A powieść w istocie b. fajna. Możesz też kupić luźno powiązanego z nią wcześniejszego "Wskrzesiciela" - mi się podobał.)

havoc

• Gość
« Odpowiedź #337 dnia: Marca 24, 2008, 08:37:48 pm »
jako ze jestem nowy(chociaz forum przegladam  juz od dluzszego czasu, ale mialem problemy z dosc skomplikowana rejestracja :-?) mowie: Cześć!

Ja rowniez w tym roku prezentuje ten temat, postanowilem sobie ze skorzystam omawianych wczesniej dualizmow ktore przedstawil Q. Jak bedzie juz gotowy jakis konkretny material to wrzuce tutaj :). Oraz mialem calkiem ciekawy zestaw pozycji(filmowych i literatury) ktore nie byly tutaj omawiane jeszcze chyba a moga byc przydatne!

Czy ktos mogl by mi powiedziec czy powstalo jakies "kompendium wiedzy" o Star Treku? Oraz czy znacie moze jakies dobre przyklady(najlepiej z literatury) SF, gdzie glownym watkiem jest exploracja kosmosu? Mam na mysli, nowe planety, rasy i ich poznawanie?

EDIT

Czy myślicie że film, the postman(wysłannik przyszlosci, z Costnerem) moze sie nadac na zaprezentowanie takiego jak ktos pisal neoluddyzmu?
« Ostatnia zmiana: Marca 24, 2008, 08:50:12 pm wysłana przez havoc »

Q

• Gość
« Odpowiedź #338 dnia: Marca 24, 2008, 09:07:27 pm »
postanowilem sobie ze skorzystam omawianych wczesniej dualizmow ktore przedstawil Q.

Nie zamierzam stroić się w cudze piórka. O dualizmach to dzi prawił.

Czy ktos mogl by mi powiedziec czy powstalo jakies "kompendium wiedzy" o Star Treku?

Jest. Zwie się "Memory Alpha".

czy znacie moze jakies dobre przyklady(najlepiej z literatury) SF, gdzie glownym watkiem jest exploracja kosmosu? Mam na mysli, nowe planety, rasy i ich poznawanie?

Znamy, znamy... Wystarczy wspomnieć mistrzowe: "Wizję lokalną", "Solaris", "Fiasko", nawet "Eden"... Do tego można dorzucić "Lewą rękę ciemności" LeGuin, a z twórczości nieco niższych lotów dylogię "Heorot" tercetu Niven, Pournelle & Barnes oraz cykl "Przybysz" C.J. Cherryh.

Czy myślicie że film, the postman(wysłannik przyszlosci, z Costnerem) moze sie nadac na zaprezentowanie takiego jak ktos pisal neoluddyzmu?

Raczej nie, bo tam odwrót od technologii wynika z okoliczności nie ze świadomego wyboru (pomijam już fakt, że film słaby :P). Lepsze będą "Sotnie Łysego Iwanki" R. Danaka i "Późne lato" J. Crowley'a.
« Ostatnia zmiana: Marca 24, 2008, 09:11:34 pm wysłana przez Q »

havoc

• Gość
« Odpowiedź #339 dnia: Marca 24, 2008, 10:35:16 pm »
No wiec tak, przepraszam za pomylenie nickow. Q ma racje o dualizmach pisal Dzi. Co do ostatniego pytania, chyba za szybko napisalem bo jakies 20 min pozniej przypomnialem sobie o Edenie :P.

Oprocz tego jednak postanowilem usunac Star Treka(nie lubie opierac sie na czyms na czym sie kiepsko znam), ale za kompendium dziekuje - chetnie przeczytam z samej ciekawosci, bo jak narazie widzialem pare-parenascie moze odcinkow serialu i z  2 filmy,  ale szczeze mowiac srednia to dla mnie zajawka, moze jak poznam pelna historie to mi sie bardziej spodoba.

Postman - faktycznie niespecjalnie pasuje do tematu, ale nie zgodze sie ze jest cienki, uwazam ze dobry film, jedyny problem jest w tym ze to raczej hmm... taki amerykanski dramat patriotyczny niz sci-fi :P.

Dzieki za pomoc, poszperam tu i ówdzie.

Q

• Gość
« Odpowiedź #340 dnia: Marca 24, 2008, 10:44:21 pm »
ale za kompendium dziekuje

Nie ma za co :).

jak narazie widzialem pare-parenascie moze odcinkow serialu i z  2 filmy,  ale szczeze mowiac srednia to dla mnie zajawka, moze jak poznam pelna historie to mi sie bardziej spodoba.

Ciekaw jestem które to konkretnie filmy były i która seria...

Postman - faktycznie niespecjalnie pasuje do tematu, ale nie zgodze sie ze jest cienki, uwazam ze dobry film, jedyny problem jest w tym ze to raczej hmm... taki amerykanski dramat patriotyczny niz sci-fi :P.

Powiedzmy tak: książka (zreszta też nie jakieś znów arcydzieło) była znacznie lepsza.

Andrew89

• Gość
« Odpowiedź #341 dnia: Marca 25, 2008, 04:57:38 pm »
Cześć! Ja rowniez w tym roku prezentuje ten temat

No to witaj Kolego z roku. A na kiedy masz konspekt oddać i bibliografię ? ;-)

havoc

• Gość
« Odpowiedź #342 dnia: Marca 25, 2008, 05:16:26 pm »
Cześć! Ja rowniez w tym roku prezentuje ten temat

No to witaj Kolego z roku. A na kiedy masz konspekt oddać i bibliografię ? ;-)

Bibliografia juz zlozona, konspekt na jutro. Z tym ze bede musial dokonac sporo zmian w bibliografii, ale jeszcze mam czas. Ehh cos czuje ze bede mial problem z ta prezentacja :P. pozdrawiam.

Andrew89

• Gość
« Odpowiedź #343 dnia: Marca 25, 2008, 06:27:00 pm »
Dobra !! Koniec laby.

Zaczynam robić konspekt, pierwsza wersja i nie ostatnia pewnie ;-) tezą będzie (mniej więcej) :
"Pozytywne i negatywne wizje przyszłości wśród wizjonerów z dziedziny literatury i filmu na przestrzeni epok"

literatura podmiotu :

- tutaj chcę pokazać najtrafniejszą z danej epoki, wiem co mówił Q o Apokalipsie i szanuję Jego zdanie, ale niech na razie zostanie, najwyżej później się wykreśli, do niej odnosiło się wielu twórców-

no to
1 Biblia [ch8211] Nowy Testament [ch8211] Apokalipsa wg Św. Jana
- w średniowieczu nic nie ma twórczego tylko odtwórcze, ale może się mylę -
później w renesansie nic, chyba, potem
2 Krasicki - Nie-Boska komedia
3. Adam Mickiewicz Dziady cz. III - Widzenie ks. Piotra
to są takie niby podwaliny, możecie to jakoś poprawić i uzupełnić ??

Andrew89

• Gość
« Odpowiedź #344 dnia: Marca 25, 2008, 06:32:01 pm »
Bibliografia juz zlozona, konspekt na jutro. Z tym ze bede musial dokonac sporo zmian w bibliografii, ale jeszcze mam czas. Ehh cos czuje ze bede mial problem z ta prezentacja :P. pozdrawiam.

Jeżeli możesz to podziel się z innymi swoimi uwagami, mógłbyś wstawić swoją bibliografię, ja sam coś dopiero kombinuje