Autor Wątek: [M] Lit. i film.  wizje świata przyszłości.  (Przeczytany 477285 razy)

Andrew89

• Juror
  • Junior Member
Re: [M] Lit. i film.  wizje świata przyszłośc
« Odpowiedź #285 dnia: Marca 09, 2008, 06:06:56 pm »
Stało ci się coś w głowę?

Po prostu chłopina liczył, że ktuś zań robotę odwali.

nie, ;-) liczyłem na jakiś przykładowy plan prezentacji z tego tematu,

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #286 dnia: Marca 09, 2008, 07:03:06 pm »
Niech Ci będzie ;).
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

Andrew89

• Juror
  • Junior Member
« Odpowiedź #287 dnia: Marca 09, 2008, 08:06:14 pm »
Niech Ci będzie ;).

a posiadasz takowy ??

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #288 dnia: Marca 09, 2008, 08:12:02 pm »
Jasne, że nie :P.
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

Andrew89

• Juror
  • Junior Member
« Odpowiedź #289 dnia: Marca 09, 2008, 08:44:46 pm »
Jasne, że nie :P.

staram się zrobić najlepszą i najtrafniejszą prezentację.

Ogólnie co myślicie o takich pozycjach jak :

film -
 oczywiście Blade Runner
drugi nie wiem jeszcze

literatura -
tu jest sprawa otwarta
mółby być i rok 1984 Orwell'a
może J.A. Zajdel, Limes inferior,

ale nie wiem co jeszcze dodać, nie mogę dużo bo nie zdążę ale chcę żeby były ciekawe.

Bardzo proszę o pomoc

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #290 dnia: Marca 09, 2008, 09:24:03 pm »
Drugi film - proponuję "2001 Odyseję kosmiczną"... (Ew. "Aliena".)

A co do doboru książek - poszukaj trochę na Forum, zwłaszcza w innych tematach maturalnych...

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
« Odpowiedź #291 dnia: Marca 09, 2008, 09:30:43 pm »
Drugi film - proponuję "2001 Odyseję kosmiczną"...
Yhm, tylko komisji poduszki podłożyć, żeby sobie guzów nie ponabijała jak pośnie.
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Andrew89

• Juror
  • Junior Member
« Odpowiedź #292 dnia: Marca 09, 2008, 09:52:34 pm »
Drugi film - proponuję "2001 Odyseję kosmiczną"...
Yhm, tylko komisji poduszki podłożyć, żeby sobie guzów nie ponabijała jak pośnie.

może bardziej konstruktywna krytyka innych co ??

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #293 dnia: Marca 09, 2008, 10:16:32 pm »

Zauważ, że nie poleciłem jednak dzieł Tarkowskiego... ;)

(BTW: od kiedy sensacyjność to dla Ciebie atut??? :o :-? )
« Ostatnia zmiana: Marca 09, 2008, 10:17:16 pm wysłana przez Q »

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
Re: [M] Lit. i film.  wizje świata przyszłości.
« Odpowiedź #294 dnia: Marca 09, 2008, 11:06:45 pm »
Q: Lubię, jak się strzelają bezpruderyjnie a nie jak pływają żabką w kosmosie.

Andrew: nie nerwujsia. To mój osobisty sąd nt. "Odysei Kosmicznej", Twój i każdego innego może być inny.

Zważ jednak, że Odyseja nic nie mówi o świecie przyszłości. Kompletnie nic, pomijając mocno anachroniczne już dziś technikalia. Nic na temat społeczeństwa, ludzi, tego co się dzieje na Ziemi itd. Owszem, można się zgadzać bądź nie, że stawie ważne pytania o człowieka itd. ale to nie jest o świecie przyszłości, to jest ogólnie.
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #295 dnia: Marca 09, 2008, 11:35:12 pm »
Q: Lubię, jak się strzelają bezpruderyjnie a nie jak pływają żabką w kosmosie.

Ino, że te strzelaniny to świadomy i zamierzony antyweryzm... A Kubrick się starał chociaż... Chyba jako jedyny w kinowej SF...

Zważ jednak, że Odyseja nic nie mówi o świecie przyszłości. Kompletnie nic, pomijając mocno anachroniczne już dziś technikalia. Nic na temat społeczeństwa, ludzi, tego co się dzieje na Ziemi itd. Owszem, można się zgadzać bądź nie, że stawie ważne pytania o człowieka itd. ale to nie jest o świecie przyszłości, to jest ogólnie.

A Mistrz to niby mówił? (Pomijajac wczesne komunistyczne utopie i niekoniecznie udany "Powrót..."?)

(Choć zabrakło mi z filmowej "Odysei..." imponującej wizji dalszej ewolucji cywilizacji biologicznych z prologu wersji powieściowej...)
« Ostatnia zmiana: Marca 10, 2008, 12:01:51 am wysłana przez Q »

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #296 dnia: Marca 10, 2008, 11:49:24 am »
Lem pisał duzo o człowieku, a w Odysei tego nie ma. Lem opisał Najwyższą Fazę Rozwoju i inne możliwości w Cyberiadzie, takoż wiele można wyczytać na ten temat z Kongresu Futurologicznego czy Wizji. Ja i być może Ty musimy w tym celu odzwyczaic się od patrzenia na to wszystko przez pryzmat naigrywania sie z systemu radziecko-amerykańskiego ale Andrew nie musi.

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #297 dnia: Marca 10, 2008, 12:19:37 pm »
Lem pisał duzo o człowieku, a w Odysei tego nie ma.

A ja mam dość tylko o człowieku i o człowieku... Co to, ciekawszych tematów nie ma?* ;)

Lem opisał Najwyższą Fazę Rozwoju i inne możliwości w Cyberiadzie, takoż wiele można wyczytać na ten temat z Kongresu Futurologicznego czy Wizji.

Nie zaprzeczę, choć dla mnie akurat inne watki Jego twórczosci były najistotniejsze. Te Odysejo-podobne...

Ja i być może Ty musimy w tym celu odzwyczaic się od patrzenia na to wszystko przez pryzmat naigrywania sie z systemu radziecko-amerykańskiego ale Andrew nie musi.

Mi to samo jakoś wyszło przy powtórnym czytaniu "Wizji..." (bo przy pierwszym odbierałem Kurdlandię tylko jako aluzję polityczną)...

* Solidaryzuję się tu - jak zwykle - z opinią GOLEMa...
« Ostatnia zmiana: Marca 10, 2008, 12:36:44 pm wysłana przez Q »

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #298 dnia: Marca 10, 2008, 02:51:00 pm »
Wychodzi na to, że na początku i końcu jest człowiek.

Z filmów to wziąłbym pozycje może niezbyt szlachetne, ale jakoś tam ilustrujące dociekania o przyszłości.

Moze Raport Mniejszości? To by do Orwella pasowało. No i trochę się strzelają.
Albo Terminatora - choć tam sprawa przyszłości jest potraktowana marginalnie, ale bunt maszyn wiecznie żywy, jak Lenin. No i dużo sie strzelają.

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #299 dnia: Marca 10, 2008, 03:19:26 pm »
Wychodzi na to, że na początku i końcu jest człowiek.

To się tak ino ludziom zdaje... Tyle miliardów lat Wszechświat se bez nas radził, to se poradzi i dalej...

Moze Raport Mniejszości? To by do Orwella pasowało. No i trochę się strzelają.
Albo Terminatora - choć tam sprawa przyszłości jest potraktowana marginalnie, ale bunt maszyn wiecznie żywy, jak Lenin. No i dużo sie strzelają.

Faktycznie niezłe filmy to są. Rozrywkowe, ale rozrywka jednak jest tam pretekstem do pokazania głębszych treści, albo na odwrót...